Ismét nagyot lehet spórolni a háztartási nagygépek vásárlásánál

Július 4-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) jóvoltából ismét elindul az Otthon Melege Program  - írja a kormany.hu.

Az újranyitott alprogram keretösszege 500 millió forint a keretösszeg, amit hűtő- és fagyasztóberendezésekre lehet eltapsolni. Ez természetesen vissza nem térítendő támogatás, de ahhoz, hogy magáénak tudhasson ebből az összegből egy részletet, ezeket feltétlenül tudnia kell:

  •  A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 000 forint, A++ energiaosztály esetén 35 000 forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén maximum 45 000 forint.
  • 2016. július 4-től lehet a pályázatokat benyújtani elektronikus úton, plusz, ügyfélkapus regisztráció is szükséges hozzá.
  • Nyugdíjasok és nagycsaládosok pályázhatnak a hozzájárulásra.
  • A kérelmeiket a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet küldeni.
  • A pályázati folyamatban előnyt élveznek az energiatakarékos készülékek beszerzését tervező nagycsaládosok és nyugdíjasok.
  • A alprogram meghirdetésekor rendelkezésre álló 500 millió forintos keretösszeg elosztása régiónként történik. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető energia- és CO2-megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.
  • Bónusz: ha marad rendelkezésre álló forrás (aminek mi elég kicsit esélyét látjuk, de hátha), akkor idén július 6-tól más magánszemélyek is pályázhatnak pénzre, ha korábban nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretén belül.

Itt nézheti meg a pályázati útmutatót.

Mindez számokban

A 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program, eddig közel 17 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást, melynek eredményeként mára több, mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek