Nézze meg újra, hogy tényleg környezetbarát-e a mosószere!

A mosószerek gyakran tartalmaznak környezetszennyező és egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket. Mivel manapság menő lett zölden élni, a legtöbb gyártó fel is ült a lóra, és próbálja bioköntösbe bújtatni termékeit, hogy a jóhiszemű, ámbár gyakran figyelmetlen fogyasztók megvegyék ezeket akár magasabb áron is. És persze a beszerzés helye is befolyásolhatja a vásárlót, hiszen ki gondolná, hogy egy ökotermékeket kínáló webáruház, nem ökoterméket árul, vagy, hogy az árun a felirat bár hangzatos (pl. öko, bio, környezetbarát), mégsem környezetbarát?

Az ilyesfajta megtévesztéseket igyekszik a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) megmutatni, most éppen a piacon kapható folyékony ökomosószerek közül teszteltek 20 különbözőt. Azt nézték, hogy ezek termékek rendelkeznek-e független ökominősítéssel, ami könnyű és egyértelmű tájékozódási pontot jelenthet a fogyasztónak.

shutterstock 304169177

A tesztben szereplő 20 termékből mindössze hét termék esetében volt független ökominősítés a csomagoláson. Ezek:

  • Almacabio folyékony mosószer
  • AlmaWin Öko folyékony mosódiós vasaláskönnyítős mosószer,
  • AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes
  • Citromax Prémium Univerzális bio folyékony mosószer,
  • LiNa Color folyékony mosószer
  • levendula BIO
  • SODASAN BIOfolyékony mosószer színes,
  • Sonett folyékony color mosószer

Három termék esetében (Almacabio folyékony mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes, Sonett folyékony color mosószer) egynél több minősítés is volt.

Jellemzően az átlagosnál drágább termékek szerepeltek jobban a felmérésben; de pl. a Citromax, vagy a LiNa COLOR termékek alacsonyabb, egy adagra számított áruk mellett is jó eredményt értek el.

Ökomosószerek szabályozása

A vegyi árukra, tehát a mosószerekre sem vonatkozik olyan szigorú címkézési szabályozás az összetevők tekintetében, mint az élelmiszereknél, így az esetek többségében nem derül ki pontosan, hogy egy-egy összefoglaló név milyen vegyületet is takar. Ezért a termékcímke alapján elég nehéz eldönteni, hogy most akkor bio vagy nem bio a termék.

Van viszont egy tuti megoldás a tájékozódásban: a termék csomagolásán van független minősítő szervezetek által kiadott ökocímkék, ennek segítségével biztosra mehet, hogy tényleg bio/öko/zöld termékről van szó. Tisztítószerek esetében a legelterjedtebb terméket minősítő címkék az EU Ecolabel, a magyar Környezetbarát Termék címke. Ezen kívül az összetevőket minősítő uniós és nemzeti bió (ökológia termelésből származó) tanúsítványokkal is találkozhat.

Na de melyik termék bukott el a TVE tesztjén?!

A vizsgált termékek közül a Hujber vegán mosószer bio, Cleaneco, Frosch folyékony mosószer színes ruhákhoz, Ecover antiallergén folyékony mosószer, Iecologic folyékony mosószer narancs-levendula, Földbarát folyékony color mosószer, Econut mosódió mosógél, Winnis folyékony mosószer, Ecos Baby Bio folyékony gyermekmosószer és a Bionur mosószer color nevű termékeken nem találtak független tanúsításból származó ökocímkét. Ugyanakkor a cégek weboldalán, vagy magukon a termékeken kifejezetten a „környezetbarát”, „földbarát”, „ecological”, „eco” vagy „öko”, „bio” stb. megnevezés található, ami megtévesztő lehet a fogyasztók számára, mert nem megkülönböztethető a többi igazoltan környezetbarát terméktől. 

És most gondolja át újra, hogy legközelebb milyen mosószerre áldoz temérdek mennyiségű pénzt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek