9+1 tipp, hogy tényleg jól tudjon aludni

Ha nem pihen eleget, az immunrendszere legyengüla hormonjai megkavarodnak, megváltozik az étvágya, és az energiaszintje is jelentősen lecsökken, és nap mint nap arra vár, hogy hazaérhessen és lefeküdhessen aludni. Mire viszont odaér, hogy ledobhatja magát az ágyra, már nem tud nyugovóra térni, és kezdődik az egész elölről. Adunk pár tippet, melyek segítségével ez sosem fordulhat elő önnel. Íme:

1. Aludjon meztelenül!

Holland kutatók arra az eredményre jutottak, hogy meztelenül sokkal pihentetőbb az alvás. A kísérletükben résztvevőkre olyan speciális ruházatot adtak, mellyel csökkentették a test hőmérsékletét, és kiderült, hogy az önkéntesek nemcsak megszakítások nélkül aludtak, de tovább is voltak a mély alvás fázisában. Hogy emellett miért jó még a pucérkodás, itt elolvashatja.

shutterstock 89089429

2. Relaxáljon a feje tetejétől a lábujjáig!

progresszív izomlazítás körülbelül 15 percet vesz igénybe, és semmi mást nem kell tennie, mint megfeszíteni az izmait, amennyire csak tudja, majd teljesen ellazítani. A lábujjaktól felfelé haladva, egészen a feje búbjáig kell végeznie ezt a feladatot. Bizonyított tény, hogy ezzel a módszerrel teljes nyugalmi állapotba hozhatja testét, amivel kifejezetten javítja az alvás minőségét is. Mutatjuk, hogyan sajátíthatja el a technikát.

3. Sötétben jó aludni

A beszűrődő fények egyáltalán nem segítik az elalvást, sőt, akkor sem tesznek jót, ha már sikerült elszundítania. Kapcsolja ki az elektronikai kütyüket is ahelyett, hogy készenléti állapotban hagyná ezeket, ilyen módon az apró – de sok esetben elég erősen világító – LED-fények sem fogják megzavarni a pihenést. 

4. Sportoljon!

A sport kedvezően hat a lélekre és testre is, és igen, még az elalvást is elősegíti. Komolyan, ennyi jó tulajdonság mellett még kérdés, hogy elmenjen-e egyet edzeni?! Ha a futást választja, rengeteg tippet tudunk adni, és mivel a hétvégére már 25 fokot mondanak, az időjárás sem akadályozhatja ebben. Ha utál futni, akkor csak gyalogoljon legalább fél órát kétnaponta, mert az is elég lehet, ha egy kicsit kimozdul a négy fal közül. 

shutterstock 136301591

5. Kerülje a késői evést és ivást!

Nyilván nem arról van szó, hogy korgó gyomorral kell lefeküdni, de a laktató, nehéz, zsíros ételeket lefekvés előtt már kerülni kell. Amellett, hogy nehezítik az elalvást, rossz álmai is lehetnek tőle, továbbá az esti evés nagy szerepet játszik a súlygyarapodásban is. Ha nagyon éhes, egyen meg egy banánt vagy egy kevés sajtot, ezek teljesen rendben vannak. Hasonló a helyzet a folyadékbevitellel is: ha lefekvés előtt sokat iszik, nagy rá a sansz, hogy éjszaka vécére kell majd mennie, utána meg ultra nehéz visszaaludni. Ha lehet, lefekvés előtt 30-60 perccel már ne fogyasszon nagy mennyiségben folyadékot. 

6. Figyeljen az időzítésre!

Jelöljön ki egy időpontot, amikor már le tud ereszteni és fel tud készülni az alvásra. Minden nap ugyanebben az időben tegye le a feladatokat, és egy idő után a szervezete már automatikusan kívánni fogja az ágyat ebben az időpontban, így könnyebb lesz az elalvás is. 

7. Ne aludjon, ha nem fáradt!

Soha ne feküdjön be úgy az ágyba, hogy nem álmos, mert így csak vergődni fog, de elaludni nem. Ha nagyon nem álmos, vegyen egy nem túl forró fürdőt, nyomjon le pár fekvőtámaszt, vagy kezdjen el takarítani (ezen a ponton higgye el, inkább álmos lesz, mintsem kedvet kapjon konyhát ganézni este tízkor).

8. Terelje el a figyelmét az alvásról!

Ha görcsösen arra koncentrál, hogy márpedig most aludni kellene, akkor biztos lehet benne, hogy nem fog sikerülni. Kapcsolja ki az agyát, mondjuk olvasson egy jó könyvet vagy játsszon a telefonján addig, amíg már képtelen tovább nyitva tartani a szemét. Nyilván az nem jó, ha már órák óta az ágyban gubbaszt egy könyvvel a kezében. És bár sokszor van arról szó, hogy lefekvés előtt nem jó például televíziót nézni vagy telefont nyomkodni, mégsem ördögtől való bűn ezt tenni, ha éppen ez az, ami elálmosítja. Ha nagyon nem tud elaludni, inkább keljen ki az ágyból. 

9. Válasszon kényelmes matracot!

Ha igazán pihentetően szeretne aludni, megfelelő alátámasztást biztosító matracra is szükség van. Szerencsére manapság már elég nagy a választék, sőt, gyógymatracok is vannak, melyekhez persze  nem feltétlenül kell „betegnek” lenni. És, ha már matrac, az ágyrácsról se feledkezzen meg, mert annak is legalább akkora szerepe van a kényelmes alvásban, mint a matracnak, különösen, ha szivacsmatracot választ. 

shutterstock 124822810

Bónusz: Forduljon a bal oldalára!

Ne gondolja, hogy valami misztikus dolog rejlik a bal oldalon történő alvásban. Tulajdonképpen nem is igazából az alvást segíti elő, sokkal inkább rengeteg igen hasznos élettani hatása van. És bár nehéz lehet megszokni, hogy csak így aludjon, erre is adunk tippeket

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek