A vásárlásaink alapján büszkék vagyunk a magyarságunkra

A Nielsen globális felméréséről számolt be az mmonline. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok a márka származási helyét fontosabbnak tartják (67%), mint az összes többi vásárlásnál döntő tényt. Ami biztos, hogy a globális és a helyi márka közül a hazai vásárlók az alapján választanak, hogy melyik a jobb ár/érték arányú termék. A fogyasztók 32 százaléka a pozitív tapasztalatok miatt a globális márkákat részesíti előnyben, míg 28 százalékuk pont emiatt inkább a helyi termékeket keresi.

Ezután következnek a szempontok közül a biztonságos összetevők és a feldolgozás (31% és 28% ); a nagyobb termékelőny (31%, 25%) majd a márka promóciója (26%, 24%). Ezek a legfontosabb okok, amikor a fogyasztók egy boltban kiválasztják valamelyik árucikket.

Nemzeti büszkeség

Világszerte a válaszadók egyötöde hivatkozik a nemzeti büszkeségre, ha helyi terméket vesz, ez az arány Afrikában és a Közel-Keleten a legmagasabb (25 százalék), a legalacsonyabb pedig Észak-Amerika a maga 10 százalékával. Európában 18 százalékra tehető ez az arányszám, és akkor ott vagyunk mi, magyarok Európa kellős közepén, akik viszont 26 százalékban mondjuk azt, hogy a büszkeség miatt veszünk hazai terméket. 

IMG 8115

Friss termékben hasítanak a helyi erők   

Zöldségből, húsból, gyümölcsből és joghurtból hazait választanak az emberek világszerte,ami nem meglepő. De a gyümölcslé, a tej és a víz esetén is helyit vesznek inkább, kivétel ez alól a szénsavas üdítők csoportja, ahol a globális márkák hasítanak.

"Csomagolt élelmiszereknél és snacknél világszerte általában a helyi ízlés dominál. Ezért a belföldi márkák előnyt élveznek a globálisokkal szemben például jégkrémnél (44% illetve 27%), keksznél és teasüteménynél (40% illetve 28%), chipsnél és ropogtatni valóknál (40% illetve 28%), reggeli cereáliáknál (44% illetve 29%), valamint zöldségkonzervnél (53% illetve 20%)" -írja az mmonline. 

Babaápolás = globális márka

A babaápolási szerek esetében szinte kivétel nélkül a globális termékekben bíznak a fogyasztók, kivéve Ázsia-Óceániát, ahol a helyi termékeket is nagyon kedvelik; hasonló a helyzet a test- és szépségápolószerek esetében is.  

A magyar válaszadók közül fogkrémből 45 százalék vesz inkább globális márkát, 33 százalék számára pedig nem számít az eredet. Ezt az utóbbi véleményt samponok esetén 35 százalék képviseli, míg 43 százalék a globális márkát választók aránya.

Oszd meg másokkal is!
Mustra