Nézze meg, milyen Nestlé tejpépet ad a gyereknek!

Azonnali hatállyal megtiltotta a NÉBIH a 250 grammos Nestlé 5 gyümölcsös tejpép forgalmazását, mivel az „Ochratoxin A” toxint tartalmaz. A kifogásolt tejpép egyszeri, vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre. A gyors hatósági intézkedésnek köszönhetően a boltokban már nem talál belőle, de ha otthon éppen van, akkor ellenőrizze az alábbi adatokat, hogy kiderüljön, érintett-e az ön által vásárolt termék.

  • Tételazonosító: L51910301
  • Minőségmegőrzési idő: 01.2017
  • Gyártó: Nestlé Portugal S.A.
  • Kiszerelés: 250 g

Amennyiben stimmelnek az adatok, vigye vissza a tejpépet a vásárlás helyére.

A termék a Tesco bevásárló oldalán
A termék a Tesco bevásárló oldalántesco.hu

Miért baj, hogy került a termékbe ochratoxin? Egyáltalán mi az?

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az „ochratoxin A” a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben fordulhat elő.

Bár az élelmiszergyártók folyamatosan törekednek arra, hogy minél alacsonyabbra szorítsák az ochratoxinok szintjét a termékeikben, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket. 

De a Tesco webshopban még mindig kapni!

Észrevettük, hogy a Tesco webshopjában még szerepel a termék, ezért felhívtuk a sajtóosztályukat. Természetesen aggodalomra nincs ok, ugyanis ha valaki ilyet vesz, nem szállítják ki neki - illetve nem ezt. Az online rendszerükben leadott rendelések ugyanis az áruházakba futnak be, ahol a cég alkalmazottai összeválogatják a rendelt termékeket a polcokról. A Tescótól megtudtuk: a tejpépet a hatóságilag megadott határidőn belül pedig eltávolítják az áruházból, így a kolléga fizikailag sem tudja beletenni a rendelésbe. A megrendelt termék készlethiánya esetén egyébként mindig küldenek árban, minőségben azonos kategóriájú helyettesítő terméket, amelyről a fogyasztó döntheti el, elfogadja-e.

Oszd meg másokkal is!
Mustra