A negyedik legszegényebb ország vagyunk az Unióban

GettyImages-128293218
Spencer Platt / Europress / Getty

Gyorsjelentést adott ki az Eurostat, amelynek középpontjában az európai szegénységi mutató, a súlyos deprivációs index áll. Ebből kiderül, hogy bár 2013-hoz képest javultak itthon az életkörülmények, még mindig hátulról negyedikek vagyunk az Unióban és Magyarországon 1,8 millió embert érint a súlyos nélkülözés.

Bár a 2012-es csúcs (9,9%) óta folyamatosan csökken az EU-ban súlyos nélkülözésben élők aránya, ez még tavaly is 8,2 százalékot (számszerűsítve 41 millió embert) érintett. Talán nem meglepő, hogy az eltartott gyerekkel rendelkező, azokat egyedül nevelő háztartásokat jobban érinti, mint azokat, ahol nincsenek ilyenek: az egyfelnőttesek esetében ez 17,3 illetve 11%, ott pedig, ahol kettő vagy annál több felnőtt él 8,3 illetve 6 százalék. 

Ki számít súlyosan depriváltnak?

Az Eurostat metodikája szerint az, akire az alábbi kilenc dologból legalább négy igaz: nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni; nem engedheti meg magának, hogy egyhetes nyaralásra menjen; nem tud kétnaponta húst, halat, zöldséget vagy csirkét enni; nem tudja kezelni a váratlan kiadásokat; nincs pénze (mobil)telefonra); nincs pénze színes tévére; nincs pénze mosógépre; nincs pénze autóra vagy nem tudja kellően felfűteni a lakását.

 Az adatok könnyebb értelmezhetősége miatt készítettünk egy grafikont is, amin láthatja, hogy miként néz ki ez a mutató az Európai Unió országaiban. A tavalyi 19,4 százalékunkkal hátulról negyedikek vagyunk, csak Görögország, Románia és Bulgária tudott a miénknél gyengébb értéket felmutatni. Bár 2014-es az adata, az elemzés szerint a legjobb Svédországban élni, ott ugyanis a súlyos nélkülözés mindössze a lakosság 0,7 százalékát érinti. Felkerült még a dobogóra Luxemburg és Finnország is, Hollandia és Dánia pedig csak épphogy lecsúszott. 

 

Az Eurostat honlapján található részletező táblázatokból az is kiderül, a váratlan kiadásokat tízből heten nem tudják megoldani, ezzel pedig elsők vagyunk az Unióban. Tízből hatan nem jutnak el egyhetes üdülésre sem egy évben, az emberek negyedének pedig megoldhatatlan probléma az, hogy minden másnap húst, csirkét, zöldséget vagy halat egyen. Tízből kilencen nem vagy csak nehezen tudják megoldani azt, hogy kijöjjenek hó végén.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek