Már egy éve, hogy vasárnaponként nem vásárolhat

2015. március 15-től él a vasárnapi zárva tartás. Az indoklás szerint "a családok és a kereskedelmi szektorban dolgozók védelmére" hozott törvény szerint a nagyobb alapterületű boltok nem tarthatnak nyitva vasárnaponként néhány szabály kivételével. Például együtt lehet a család és munkával tölthetik a közös órákat, ha övék a bolt, és a piacokon és pályaudvarokon is nyitva lehetnek üzletek. A jogszabály bevezetése óta  eltelt egy év, a közvélemény változatlanul utálja, mi viszont most arra voltunk kíváncsiak, hogy a nagyobb áruházak mennyire és hogyan tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez és a szombati tolongáshoz. Elöljáróban annyit mondunk, hogy elegánsabban, mint a napi politika

Az Aldi bővítésbe kezdett

Amellett, hogy a nemrég bejelentették, hogy a Vásárcsarnokban található üzletük ezentúl nyitva lesz vasárnaponként, az Aldi bővíteni kezdett és látványpékséget is kialakítottak. "Mintegy 200 új termékkel bővítettük kínálatunkat, a tavalyi évben országosan mind a 107 üzletben mintegy 3,5 milliárd forintos beruházással kialakítottuk az Azon melegében látványpékségeket, illetve a megváltozott táplálkozási igényű vásárlók számára jelentős segítséget kínáló termékeink körét is folyamatosan bővítjük" - tudtuk meg az Aldi sajtóosztályától. A megnövekedett szombati forgalomra akciókkal készülnek és növelték az alkalmazottak számát is. 

Az Auchan elemez és programokkal készül

Az Auchantól megtudtuk, hogy hónapról hónapra alkalmazkodtak a változó vásárlói szokásokhoz az elmúlt évben és folyamatosan elemezték, hogy adott napokon mely napszakra tevődtek át a vásárlások. Ezzel sikerült optimalizálni a munkavállalók beosztását, illetve az optimális gyártási mennyiséget a pékségben, cukrászatban és a hentesáruk területén. Az adventi időszakon kívül eső szabad vasárnapokat is hasonló elemzések segítségével döntik el. Felmérték az áruházak vonzáskörzetében élők igényeit, és tervezés során azt is figyelembe vették, hogy mikor vannak olyan ünnepek és események, amikre szintén az áruházban szeretnének az emberek rákészülni. Például március 20-án öt Auchan is kinyit, hogy a húsvéti bevásárlást könnyebb legyen elintézni. A vasárnap nyitva tartó üzletek pedig különleges akciókkal és programokkal várják a vásárlókat. 

GettyImages-94887810
Bloomberg / Europress / Getty

Több Spar is nyitva van minden vasárnap

A vasárnapi vásárlások elsősorban péntekre és szombatra, valamint hétfőre tevődtek át a Spar hálózatában. Az Auchanhoz hasonlóan ők is megvizsgálták, hogy a szabad vasárnapokat hogyan használják fel, amihez a boltok marketing támogatást is kapnak, ráadásul a 400 áruházukból több is nyitva tarthat vasárnaponként és

A Tesco szerint tudatosabbak lettek a vásárlók

A Tesco sajtóosztályától megtudtuk, hogy a vásárlók jóval tudatosabbak lettek. A vásárlási frekvencia csökkent, de adott vásárlás alkalmával jóval több az egy főre eső költés, mint azelőtt, így készülve a hétvégére. Náluk is a zárva tartás előtti és utáni napok erősödtek a leginkább. "A nagyobb átlagköltést az is segítette, hogy a kiskereskedelmi forgalom szignifikánsan nőtt az egész év folyamán, csakúgy mint a fogyasztói bizalmi index és a GDP, tehát a vásárlók alapvetően optimistábbak a jelenükkel és jövőjükkel kapcsolatban, ami a fogyasztásban is meglátszik" - mondta a Díványnak a Tesco sajtó osztálya.

Szerettük volna a Lidlt is megkérdezni, de sajtóosztályuk a cikk megjelenéséig bezárólag többszöri megkeresésünkre sem reagált.

DKOKO20110415015
Kollányi Péter / MTI
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek