SHOPAHOLIC

Fotóelőhívás automatával: mindenképp túl színes, de a nagyinak jó lesz

2016. március 12., szombat 17:12

Most, hogy már a legegyszerűbb okostelefonnal is egészen jó fényképeket lehet készíteni, ráadásul ezernyi lehetőség választható, hogy az így lőtt fényképeket milyen formán tárolja az ember, egyre inkább háttérbe szorultak a klasszikus módon negatívra fotózott, fényképésznél előhívatott fotók. Viszont most úgy tűnik, a gyors képelőhívó megoldások terjedésével ismét divatba jön a keretbe helyezhető képek ajándékozása, a fő célcsoport, a digitális fényképekkel sokat kezdeni nem tudó, minden unokáról külön papír fényképalbumot gyűjtő nagyik nagy örömére. A Dívány fotósainak szakvéleményére támaszkodva most ezeket a szolgáltatásokat teszteltük, hogy kiderítsük, melyik milyen minőséget nyújt, és mindezt persze milyen áron kapjuk. Összehasonlításként két profi fotóelőhívó labortól is kértünk be képet, hogy lássuk, különböznek-e a minőségek. Minden boltba ugyanazt a fotót vittük, ugyanabban a felbontásban, pendrive-on és telefonon. Volt, ahol csak az előbbiről voltak hajlandóak dolgozni, de szerencsére a legtöbb helyen már mobillal is könnyedén lehet intézni ezeket a dolgokat.

Több helyen lehet szerkeszteni a fotót, de persze, ha a leginkább a saját szájízének megfelelő eredményt szeretné viszontlátni, érdemes még a telefonjában rápakolni az ön szerint szükséges filtereket. Persze nem minden gépen van lehetőség például a kép színébe beletúrni vagy feliratozni, úgyhogy ha extra kívánságai vannak, tényleg jobb, ha már egy megszerkesztett képet visz előhívatni. 

A technikai részletek: A kép egy Canon Mark II típusú géppel és egy 35mm-es Sigma objektívvel készült, hideg és meleg színhőmérsékletű műfény izzókkal keverten megvilágított térben, egyedi fehéregyensúly beállítással. Ami még fontos lehet, hogy a kidolgozott kép színei az sRGB színprofilnak megfelelőek. Ez az a színprofil, ami az általánosan elfogadott, így a színhelyesség nagyításnál itt a leginkább elvárható. Azt is fontos tudni, hogy a fotókat beszkenneltük, ez még eredményez(het)ett egy kis minőségromlást, illetve nem elhanyagolható, hogy oké, hogy az előhívás fogalmát használja a köznyelv manapság, az általánosan helyes megfogalmazás a nagyítás, mert nem azok a kémiai folyamatok zajlanak le, mint az előhívás esetében, amikor filmmel, nagyítógéppel és különféle folyadékokkal dolgozott ez a szakma. De persze, mi is használjuk az „előhívás” szót és ez valószínűleg így is fog maradni.

Mi átlagos halandóként értékeltük a fotókat, olvassa el, mire jutottunk. A végén pedig azt, miért volt boldogtalan fotós kollégánk.

Copy General

Direkt két különböző Copy Generalba (CG) is bementünk, mert fotót előhívni automata segítségével csak a Kálmán Imre utcai üzletükben van lehetőség, viszont nyomtatás fotópapírra az összes többiben is megoldható. A Kodak automata, ami az éjjel-nappal nyitva levő CG-ben van, az egyik legjobb szöszölős gép az összes próbált közül. Meg lehet vágni a képet, szűrőket lehet rá rakni, lehet írni rá és különböző ikonokkal is megspékelhető. Tényleg nagyon klassz kis cucc, egy baja van: roppant rossz minőségben nyomtatja a fotókat. „Kicsit olyan érzést keltett bennem a fotó, mint amilyen fotókat lőtt az első digitális fényképezőgépem, amit 14 évvel ezelőtt szerváltam Thaiföldről. Egyébként az is Kodak volt, ha jól emlékszem. A mostani „ájfonos” minőséghez képest sehol nem voltak azok a képek: életlenek voltak, és a színük sem volt valami csodás”  – mondta egyik kolléganőm. Szóval, hiába tud rengeteg dolgot ez az előhívó, ha sajnos a végeredmény minősége nem valami jó.

A másik CG-ben fotópapírra nyomtatták a képet, és tulajdonképpen nem sok különbség volt a kodakos és a „sima” verzió között. Ha gyorsan kell a kép és nem akarja szerkesztgetni, csak sétáljon be bármelyik CG-be és kérjen fotópapírra nyomtatást. Mondjuk, árban is sokkal jobban jár ez utóbbival, mert egy lapon 4 kép is elférhet, és ilyenkor csak a nyomtatás és a papír árát kell megfizetni. Plusz választhat fényes és matt fotópapír közt, bár nincs olyan óriási különbség a kettő között. 

Előnye: lehet mobilról is nyomtatni, gyorsan megvan a fotó, rengeteg opció van a kép megszerkesztésére, éjjel-nappal nyitva van a bolt, még vasárnap is. 

Hátránya: nem kifejezetten jó minőségű a kép.

Ár: a kodakos képért 350 forintot fizettünk, a fotópapírra nyomtatott képekért pedig 645 forintot (és ami nem túl elegáns: 25,40 forintot számoltak fel a saját cégéres borítékért...)

Drogerie Markt

Hasonlóan a CG-s géphez ez is egy „műanyag gyerekjáték”: könnyű kezelni és a legtöbb adathordozót felismeri. Szintén engedi szerkeszteni a fotót, de filterezésre nincs lehetőség. Matt képet nem tud készíteni, és a minősége sem tökéletes, de legalább gyorsan megvan. Egyszerű a gép kezelése, mindent lépésről lépésre kiír, bárki könnyedén tudja használni. Mobiltelefont is lehet hozzá csatlakoztatni. 

Előnye: lehet mobilról is nyomtatni, gyorsan elkészül a kép, lehet szerkeszteni, de nincs annyi opció, mint a Copy General Kodak gépén; a legtöbb dm-ben van fotóelőhívó.

Hátránya: nem túl éles a fotó. 

Ár: 149 forintot fizettünk itt. 

Media Markt

Az óbudai Stop Shopban lévő Media Marktban kissé nehézkesen indult a dolog, ugyanis a két gép közül csak az egyikkel lehet mobilról képet előhívni. Mire kivártuk a sorunkat, kiderült, hogy a jobbik gépre sem tudtuk telefonunkat csatlakoztatni, mert az iOs operációs rendszert nem ismeri fel, szóval ha iPhone-ja van, inkább vigye pendrive-on vagy memóriakártyán. A pendrive-val már nem volt gond, azonnal felismerte. Ahogyan a többi előhívógépet, ezt sem ördöngösség kezelni, nem mellékesen nagyon jók lettek a fotók. Azt mondjuk nem árt tudni, hogy itt nem a gép köpi ki magából a kész képet, hanem egy másik nyomtató(?), amit a Media Markt egyik munkatársa kezel. Talán ezért is lehet, hogy ennél az automatánál készültek a legjobb minőségű fotók. 

Előnye: gyorsan megvan a kép, van lehetőség a megszerkesztésére, de nincs annyi opció, mint a Copy General Kodak gépén, viszont jó minőségű a fotó.

Hátránya: iPhone-nal nem használható.

Ár: 240 forintot fizettünk a két képért. 

Puskás Fotó

A Mammut I-ben lévő Puskás Fotóban volt a legdrágább az előhívás, de itt is lehetett választani fényes és matt papír közül. Oké, utóbbi sem a teljesen matt kategória, mert ennek a hivatalos megnevezése „selymes” – ami annyit tesz, hogy bár a kép matt, kicsit gyöngyházas, ha fény esik rá. Na de, legalább volt választási lehetőség. Itt is „önműködő” gépek vannak, több is, és legalább kettőre lehet mobilt is csatlakoztatni, mármint a többi adathordozó mellett. Van lehetőség a kép szerkesztésére, szűrőhasználatra, könnyen kezelhető és a fotó is gyorsan megvan. 

Előnye: lehet mobilról is nyomtatni, a kép gyorsan elkészül, fényes és matt változat is kérhető, van lehetőség a kép megszerkesztésére, remek minőségű az előhívott fotó. 

Hátránya: drága.

Ár: 1200 forintot fizettünk a két képért.

Méret  Ár (forint)
10 × 13 (fényes) 600
10 × 13 (matt) 600

220Volt

Ebben a boltban csak akkor van lehetőség „azonnali” nyomtatásra, ha azt előre jelzi az ember. Ráadásul az "azonnali" sem azonnali, csak azt jelenti, hogy egy órán belül készítik el a képeket. Mivel itt nincsen önelőhívó, vagy adathordozón, vagy online lehet eljuttatni a céghez a kinyomtatni kívánt file-okat. Szóval, ez egy kicsit kakukktojás a többi között, de a gyors képelőhívást is szerettük volna tesztelni, és abba végül is belefértek. 

Elsőre rendkívül egyszerűnek tűnt a dolog, regisztrálni kell a honlapon, feltölteni a fotót, kiválasztani az átvételi pontot és kész is. Bizalmatlanságunk sajnos határtalan, ezért feltárcsáztuk a honlapon feltüntetett telefonszámot, hogy meglesz-e a kép egy órán belül. Mázli, hogy így tettünk, ugyanis gyors fotóelőhívásra Budapesten kizárólag a WestEndben lévő üzletükben van lehetőség, és ott is csak akkor, ha az online megrendelésnél a megjegyzés mezőbe külön beírjuk, hogy „egy órán belül”. A regisztráció és a fénykép feltöltése egyszerűen zajlott, majd a megjegyzés rovatba be is firkantottuk a varázsmondatot. És bár a bolt kínálatát eléggé bírjuk, ha fotót kellene előhívatnunk, nem itt tennénk. 

Előnye: interneten keresztül fel lehet tölteni a fotót, helyben meg is lehet kicsit szerkeszteni.

Hátránya: kissé körülményes, kizárólag a WestEndben lévő üzletben van lehetőség egy órán belüli fotókidolgozásra. 

Ár: 138 forintot fizettünk itt. 

És hogy mit mond a szakember?

„Elsősorban digitális formában foglalkozom a képekkel, ezért is volt különösen érdekes, mit tudnak a gyorsnagyítók/előhívó helyek. Az első benyomásom mindenképpen az volt, hogy rémes. Alapvető hibaként a beállításaimhoz képest a legtöbb nagyítás túlszaturált lett (=túl erősek a színek), némelyiknél látszik, hogy a nyomtatás előtt/során kapott egy kis (teljesen szükségtelen) plusz élességet stb. Aztán alaposabban szemlélve a képeket egyértelművé vált, hogy ahova biztosan nem mennék, az a Copy Generál. Még a minőséginek mondott változatról sem érzem úgy, hogy köze lenne az eredeti képhez. A 220fotóban csalódtam, náluk már jártam, viszonylag elégedett is voltam, viszont most egyáltalán nem értem, hogy sikerült annyira eltolniuk a színeket, hogy szinte lila lett a kép. Ezeknél egyel jobb osztályzatot kap a dm, a Mammut és a Media Markt pedig nálam nagyjából holtversenyben zárt. Jónak ezeket sem mondanám, de elfogadhatónak igen. Ha valaki minőségi képkivitelezésre vágyik, ne a gyors képkidolgozókat válassza” – összegezte fotós kollégánk. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA A cukormentes sütik jolly jokere

Nem csak cukor nincs benne, de tej és tojás sem. Édesség, bűntudat nélkül.

OTTHONTÉRKÉP Nincs éjjeliszekrényed? Nézz körül, és lesz!

Nem kell erre feltétlenül sokat költeni, egy mutatós polc, szék, utazóláda, régi komód mind-mind alkalmas lehet arra, hogy végre legyen egy praktikus és stílusos pakolóhely az ágy mellett.

HATÁRÁTKELŐ Néhány napon belül indul az új-zélandi vízumosztás

Minden évben száz magyar kaphat egy éves utazó-dolgozó vízumot, április 27 a dátum, és legyetek gyorsak, mert nagyjából 10 perc alatt elfogy. Tudnivalók
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés