A gyümölcsteákban minden van, csak gyümölcs nincs

A Dívány 2015 júliusában végzett, fenti végeredményű felmérése után most ugyanerre a végkövetkeztetésre jutott a Tudatos Vásárlók Egyesülete is, miután 36 koffeinmentes erdeigyümölcs-teát, köztük 6 gyerekteát vizsgáltak meg. Hozzánk hasonlóan az egyesület is azt vizsgálta, milyen arányban tartalmazzák a névadó gyümölcsöt, aromát és adalékanyagokat a termékek, melyek közül a tesztbe a sajátmárkás, jól ismert nevektől a drágább, bio termékekig sokféle tea került. A gyümölcsteák közül azokat válogatták be a tesztbe, melyeket nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján eper, málna vagy erdeigyümölcs-teának vélhet a vásárló.

shutterstock 340424114

A dobozokon feltüntetett összetevőlistán alapuló vizsgálat arra jutott, hogy a Tesco sajátmárkás termékei tartalmazták a legtöbb gyümölcsöt és a legkevesebb vagy semennyi aromát. 

A teszt során pont járt a gyümölcstartalomért, a bio vagy fair trade minősítésért és az újrapapir csomagolásért, mínusz pontot eredményezett viszont a műanyag csomagolás, az aromák használata, és ha a névadó gyümölcs csak valamilyen részleges formában jelent meg (törköly, gyümölcsrost, granulátum).

Mindezek alapján 49 ponttal az első helyen végzett a Tesco Forest Fruit Infusion Erdeigyümölcs ízű filteres gyümölcsteája 40 százalékos gyümölcstartalommal, és egyben ez volt az egyetlen a 36 termékből, amely nem tartalmazott aromát. 

Már jóval kevesebb ponttal (23,5 -15 pont), de sorban ezeket követi a CBA, a Mark&Spancer és a Penny Market saját márkás terméke. A Marks&Spencer tea kivételével mindannyian a legolcsóbbak közé tartoznak 6 Ft/g alatti egységárral, de még ez utóbbi is ár alapján a középkategóriás.

Utolsó helyen a Pickwick "Fruit Fusion Gyümölcs és gyógynövénytea a meggy, a málna és a vörösáfonya ízével" nevű terméke végzett, melyben 0 (igen, nulla) százalék volt a névadó gyümölcsökből, de valamiért még mindig jobb volt, mint a Rossmann terméke,a  King's Crown Áfonyás-joghurtos ízű gyümölcstea sem, ami legalább 1 százaléknyi áfonyát tényleg tartalmazott. A részletes táblázatot a tesztben résztvevő termékekkel és pontszámokkal itt találja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra