A sima utasbiztosítás édeskevés, ha síelni megy

Év eleji kikapcsolódásnak tökéletes választás egy kis síelés, sokszor külföldön. Ilyenkor se felejtsen el utasbiztosítást kötni, sőt nem elég a hagyományos biztosítás, a kimondott síbiztosítás ugyanis nem csak akkor segít, ha elesik a hóban, vagy addig síel, amíg mentőexpedíciót kell küldeni a megtalálásért, hanem például akkor is ha nincs hó.

A hagyományos utasbiztosításokról mindenkinek az jut eszébe, hogy a nyaralás alatti esetleges balesetek vagy megbetegedések esetén biztosan eljut a sérült a kórházba, ahol el is látják. És hogy talán nem kell ott maradni begipszelt lábbal vagy az epegörcsből felépülve takarítani, hogy a számlákat ki tudja fizetni. 

Ha síelni megy, síbiztosítást kössön

Nem csak akkor érdemes kimondottan síbiztosítást kötnie, ha nem érzi annyira tökéletesnek a sítudását, hogy ne férjen bele néhány esés, ugyanis a kimondottan síelőkre szabott biztosítás sokkal többet tud, mint egy sima utasbiztosítás. Minden utazásnak megvannak a maga kockázatai, és persze más veszélyek is leselkedhetnek bárkire egy síparadicsomban, akár egy szimpla városnézés közben, ezért a biztosításait is jobb, ha ehhez igazítja. A magasabb kockázat miatt ezek a biztosítások drágábbak ugyan, viszont olyan pluszszolgáltatásokat is biztosítanak, amit egy sima utasbiztosítás nem. 

Amivel egy sima utasbiztosítás nem számol

Egy kellemes kis városnéző séta közben nem valószínű, hogy expedíció vagy mentés is pluszköltséget jelentsen, míg síelésnél elég egy rossz mozdulat, hogy csak előzetes szervezéssel és nem hagyományos eszközökkel tudják elvinni a legközelebbi kórházba. A síbiztosítások többsége akkor is segít, ha rossz helyen kanyarodik be egy erdei ösvényre és fogalma sincs hova jutott. A biztosítás a sporteszközeire is kiterjed és felelősségbiztosítás is jár mellé. Sőt, akkor is köthet utasbiztosítást, ha szeret letérni a kijelölt sípályáról és a saját útját járni síelés közben is. 

shutterstock 84473332
Shutterstock

Nincs hó? Akkor is jár pénz!

A legnagyobb félelme minden síelőnek, hogy nincs hó, vagy éppen használhatatlan a sípálya, mikor eljön az utazás ideje, esetleg épp akkor lesz beteg, mikor síelne. A síparadicsomok többsége arról híres, hogy ott síelni lehet, túl sok egyéb programot ezért nem nagyon lehet találni, hó híján meg legfeljebb csak kirándulhat a sárban. Viszont ha van a síbiztosításának hóbiztosítás része is, akkor hó hiányában legalább egy részét visszakapja a síelés nélküli utazás árának. 

Gépjárműbiztosítás

Nem csak a síeléshez, de a nyaraláshoz sem rossz ötlet biztosítást kötni az autóra is, ha nem biztos abban, hogy bárhova elviszi a kocsija. Síelésnél sosem lehet benne biztos, hogyan bírja az autó a mínuszokat, a síkos utakat vagy ha teljesen behavazódik. Az online utasbiztosítások mellé általában kedvezményesen köthet biztosítást az autóra is, feltéve ha bizonyos kornál nem idősebb a kocsija. Ilyenkor a helyszíni szervizbe szállítást és javítást is fedezi a biztosítás, és akár bérautót is biztosítanak. 

Árkalkuláció

A legtöbb nagy biztosító saját oldalán is tájékozódhat az árakról, de igénybe vehet biztosítási bróker oldalaka is, amik több biztosító ajánlatát összesítik. Itt viszont jó ha minden ajánlatnak rendesen utánanéz, ugyanis nem biztos, hogy a legolcsóbbal jár a legjobban.

Néhány biztosító most, hogy itt a síszezon, akciókkal is készül. Van, ahol ajándék termoszt kap, van ahol az autóbiztosítást kapja ajándékba ha Ausztriába megy, és olyan is, ahol családi vagy csoportos kedvezményt vehet igénybe, esetleg telefont nyerhet. Az ár függ attól, hogy hányan utaznak, milyen életkorúak, hány napra mennek és hova, valamint hogy milyen összegig szeretné biztosítani magát és útitársait. 

shutterstock 159417386
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra