Nem tudni, kinek szállított a bezárt pitaüzem

Fővárosi péküzemet látogatott meg és zárt is be a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága a NAV Kelet-budapesti Adó és Vámigazgatóságával közösen. Az okok között szerepelnek a súlyos higiéniai problémák és a nyilvántartás teljes hiánya is. A Kormány.hu-ról azt is megtudhattuk, hogy a (hivatalos iratok szerint 12 fős) Aladin Trade Bt. Maglódi út 47-es szám alatt működő üzeméről van szó, illetve 1048 kg pitát és 30 kg lisztet foglaltak le.

Mi volt a baj?

Az üzemben a falakat, a padozatot, az ajtókat és a berendezési tárgyakat vastagon és nagy felületen ellepte a penész. Az épület takarítatlan volt, a padlót eldobott cigarettacsikkek és egérürülék borította. Az ellenőrök döglött és élő egereket egyaránt találtak a helyiségekben.

Az egységben kizárólag pitát gyártottak, amit a tulajdonos nyilatkozata szerint vendéglátóhelyeknek értékesítettek, de erről – más kötelező adatokhoz hasonlóan – semmilyen nyilvántartást sem vezettek, így nem lehet tudni, pontosan hova került a penészes ételből.

A NÉBIH szakemberei a helyszínen több mint egy tonna készterméket foglaltak le, valamint az üzem működését azonnali hatállyal megtiltották.

A NAV a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta, de ezen a téren sem volt minden rendben. Kilencből hármat egyáltalán nem, egy alkalmazottat pedig késve jelentett be a vállalkozás. Az eljárás folyamatban, az ügyben mindkét hatóság részéről milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.

Ha valami oknál fogva megnézné, mit találtak az ellenőrök az üzemben, a fenti videón megteheti.

Oszd meg másokkal is!
Mustra