Na, vajon mi volt a fekete péntek sztárja az Egyesült Államokban?

Sajnos nem a lapostévé. Egyébként is szomorú tény, de a köztelmúltbeli kaliforniai lövöldözés után még szomorúbb, hogy idén a fegyverek voltak a legkelendőbb árucikkek Amerikában a fekete péntek alkalmából. November 27-én 185 ezer ellenőrzést végzett el az FBI egy nap alatt - ezzel megdöntve az 1988-as rekordját, olvasható a CNN oldalán.

Míg ön az akciós tableteket és hűtőket böngészte, addig az FBI egészen pontosan 185.345 személy hátterét vizsgálta meg, hogy kiderüljön, jogosultak-e a fegyver viselésére – ez azt jelenti, hogy minden második másodpercben új kérelem futott be. Az eladások három évvel ezelőtt, 2012. december 21-én is magasak voltak – akkor karácsony előtt, egy héttel a 26 halálos áldozatot követelő iskolai mészárlás után vásároltak be az amerikaik. Sajnos az idei fekete péntek Coloradóban szó szerint az volt: egy ámokfutó lövöldözött egy klinikán, hárman meghaltak.

GettyImages-459121680
Anadolu Agency / Europress / Getty

Bár ez a közel kétszázezres szám is hatalmas, még ennél is több fegyver kerülhetett új gazdához: a fegyverbemutatókon vagy a magángyűjteményekből vásárolt darabokhoz sokszor nem szükséges a háttérellenőrzés. Érdekesség: az Egyesült Államokban a legmagasabb az egy főre eső fegyverek száma a világon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek