Ilyen, amikor épp a fogyasztóvédelem főigazgatóját próbálják bepalizni egy termékbemutatón

Az egyik, kisnyugdíjasok bepalizására szakosodott termékbemutatós cégnek nem sikerült túl jól az a rendezvénye, ahová szívós munkával, először névre szóló meghívóval, majd telefonon is kapacitálva elcsábították dr. Szente Istvánt. Akiről csak azt nem tudták, hogy személyében épp a hozzájuk hasonló cégek ellen hivatalból eljáró Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatóját sikerült behálózniuk. A dolog már csak azért is pikáns, mert pont kedden, decemver 1-jén fogadták el az új termékbemutatókról szóló jogszabály módosítását, amely januártól lép életbe.

Az igazgató pedig kapott az alkalmon, nemhogy elfogadta a meghívást, de magával vitte a rendezvényre Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Osztályának felügyelőjét is - tudta meg a Dívány. Ez már csak azért is jó húzásnak tűnhet, hisz a plusz egy főért a szervezők még bónuszt is ígértek, 20.000,- Ft, illetve 10.000,- Ft értékű tárgynyeremény formájában. De nem ezért volt az.

A bemutatón megjelenteknek egy "kiváló minőségű német edénykészletet" kínáltak potom 389 999 forintért: ezért az összegért egy 17 darabból álló készlet boldog tulajdonosai lehettek volna résztvevők. Majd következett a páratlan gőztisztító, amelyhez már 130 000 forintért hozzájuthattak a vásárlók. Azoknak, akiknek még ez sem lett volna elég, 390 000 forintért kínálták a minden szennyeződést és atkát elpusztító vízgőzös porszívót. Aztán előkerült még egy német konyhakiállítás etalonja és aranyérmese, egy konyhai robotgép is, amiért 630.000 forintot kértek. 

Mi persze kíváncsiak voltunk, mennyibe is kerülnek máshol ezek a csodálatos termékek. A 130 ezres gőztisztító kompaktabb kivitele mindössze 15 135 forint a Shopline-on, de akár olcsóbban is hozzájuthat használtan, magánszemélyek 12 000 forint körüli áron árulják a jófogáson és a vaterán. A 390 ezres vizes porszívó pontos mását természetesen szintén nem találtuk magyar üzletekben, de hasonló modellek már 25 ezer forint környékétől kaphatók. A 390 ezres edénykészletet Dél-Afrikából rendelheti meg, mindössze 20 466 forintnak megfelelő randért. 

A 630 ezres multifunkcionális robotgép (műszaki adatok: 220-240 V, 50/60 Hz, 700 W) sem kapható kereskedelmi forgalomban, ám többek közt a Bosch gépe ugyanezt tudja, viszont csak 25 000 forintba kerül. Ha ez évente elromlik, akkor is 25 éven át vehetünk új gépet az árából. 

A helyszínen nyereményjáték is volt, ahol Szente ajándék porszívót és gőztisztítót nyert. A szerződéskötés után azonban dr. Szente István és a Kormányhivatal munkatársa felfedte kilétét a szervezők előtt és ezzel kezdetét vette a hivatalos eljárás. 

Az eljárás során a Kormányhivatal vizsgálni fogja az árubemutatón elhangzott állítások (úgymint: „Kiváló német minőség”, „A konyhakiállítás aranyérmese”, „csak most, csak ennyiért!”) valóságtartalmát, a megkötött adásvételi szerződésben található információk és tájékoztatások jogszerűségét, továbbá a termékbemutatón való részvételért biztosított tárgynyeremények (3 készletes kozmetikai krém és mágneses vesemelegítő) értékének valódiságát.

Az ügyben megkerestük az NFH-t is, akik arról tájékoztatták a Díványt, hogy a vizsgálat jelenleg is folyamatban van. "Az, hogy jogszabálysértés megállapítására sor kerül-e, és hogy mi lesz annak a szankciója előre nem lehet tudni. Minden körülményt figyelembe véve fog a hatóság döntést hozni, de több mint 100.000 forint bírságra is számíthatnak" - írták.

Változások a jogszabályban

Az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést végző kereskedő a továbbiakban a székhelyén/telephelyén, az árusítás helyszínén, utazások esetében az indulási helyszín megyeszékhelyén köteles ügyfélszolgálatot működtetni személyes, írásbeli, telefonos és elektronikus elérhetőséggel.

A kereskedő köteles lesz az ügyfélszolgálati irodát a hét minden munkanapján legalább napi hat órás, összesen heti 36 órás nyitva tartással üzemeltetni, valamint a hét egy munkanapján 20 óráig nyitva tartani. Lehetőséget kell biztosítaniuk az előzetes időpontfoglalásra is. Az értékesítés helyszínéről való visszaszállítást ugyanarra a kiindulási helyszínre, ugyanolyan feltételekkel lesz köteles biztosítani a vállalkozás, mint az odaszállítást.

A jövőben a fogyasztók nem kaphatnak kézhez olyan meghívókat, melyen nyeremény ígéretével csábítják az érdeklődőket, mivel a reklámozásra vonatkozó szabályok megváltozásával tilos lesz az árubemutatókat árengedmény, kedvezmény, vagyoni előny vagy ajándéksorsolás hirdetésével népszerűsíteni.

A szigorítás értelmében nem lehet majd az árubemutatókon pénzügyi szolgáltatást nyújtani, a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz (pl.: bankkártya) használatával összefüggésben nyújtott pénzügyi szolgáltatás kivételével. Senki nem kerülhet a továbbiakban olyan kényszerhelyzetbe, hogy a helyszínen évekre szóló, nagy fizetési kötelezettségvállalást tegyen, így az érdeklődők megfontoltan, otthonukban dönthetnek a továbbiakban arról, hogy igénylik-e, és milyen feltételekkel a termék megvásárlását. A jogszabályi előírások megtartására a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fog fordítani, és szigorúan fogja ellenőrizni a vállalkozások tevékenységét.

Erre figyeljen, ha mégis termékbemutatón vásárolna

Ha úgy dönt, hogy részt vesz egy termékbemutatón, és vásárolni is kíván, olvassa el a szerződést nyugodt körülmények között, és kérdezzen.

Ne dőljön be a csalogató akcióknak, nyereményeknek és a „csak itt, csak most” felkiáltásoknak. Ne feledje, nem kell a helyszínen döntenie.

Vigye haza és olvassa át alaposan a szerződést, vitassa meg családtagjaival, ismerőseivel.

Az akciósnak mondott árat is érdemes ellenőrizni árösszehasonlító oldalakon, hogy meggyőződhessen valódiságukról; ahogy a szervező cégnek sem árt alaposabban utána nézni.

Végül jó, ha tudja, a termék átvételétől számított 14 napon belül (a hétvégét is beleszámolva) visszakérheti a termék árát.

Ha így dönt, a szerződéstől való elállást mindig írásos formában tegye meg.

Amennyiben termékbemutatón panasza merült fel, úgy bejelentést tehet a területileg illetékes Kormányhivatalnál, vagy jogai érvényesítése érdekében fordulhat bírósághoz, illetve békéltető testülethez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek