Néhány angyalkás csomagolás egérdarabos szaloncukrot takar

Az Örkény Édességnél tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih), és olyan dolgokat is találtak az összetevők között, amelyek nem részei egy átlagos szaloncukor receptúrájának. A fondant-ban például fulladozó egér volt, de az angyalkás csomagolópapírba rejtett szaloncukorba kerültek még további rágcsálók, méhek és legyek is. 

Összesen 11 tonnányi szaloncukrot kellett megsemmisíteni, amiket takarítatlan helyiségben, koszos és rozsdás gépekkel állítottak elő. A kosz mellett a munkakörülményekben más hiányosságokat is felfedeztek, a NAV emberei például a bejelentést hiányolták a több mint hetven dolgozó felénél. 

Az "ország szaloncukra"

A cég örkényi telephellyel rendelkezik, a honlapján található adatok szerint 2013-ban kezdte meg a működését 3200 m2-en több mint hetven fővel, akiknek ugye egyik fele a vizsgálat szerint bejelentés nélkül dolgozott, a többieket pedig munkaerő közvetítő cégen keresztül alkalmazták, ennek szabályosságát még vizsgálja a NAV. A cég honlapja egyébként az ország szaloncukra címet viseli, konyakos meggyet és több mint tízféle szaloncukrot is árulnak, a honlap szerint ezek" Magyarország kedvenc szaloncukor különlegességei". Mióta a Nébih elárulta, hogy az egér a titkos hozzávaló, a különleges megjelölés valóban helytálló, a kedvenccel azonban vitatkoznánk. 

Hol lehet méhes, legyes és egres szaloncukrot vásárolni? 

A Nébihtől megtudtuk, hogy a cég elsősorban hazai kereskedelmi egységeknek értékesítette a termékeit. Vagyis nem ők árusították közvetlenül, hanem nagyobb kiszerelésben vagy éppen saját márkásként kerülhetett forgalomba, illetve a piacokon és karácsonyi vásárokról lehetett volna beszerezni a különleges adalékanyaggal ellátott szaloncukrokat. Próbáltuk megtudni az ország szaloncukrát előállító cégtől is, hogy kik a partnereik. A honlapon egy telefonszámot találtunk, a kapcsolat mellett ezen a számon lehet érdeklődni a munkalehetőségek menüpontban is, de telefon túlsó felén egy férfihang arról számolt be, hogy ő a telephely tulajdonosa, az Örkény Édesség Kft. képviselője vissza fog hívni az ügyben, annyit azonban elmondott, hogy ő úgy tudja, hogy üzleti bosszú áll a háttérben és lejáratás. A cég képviselőjét azóta sem sikerült elérnünk, és inkább az üzletláncokhoz fordultunk, hogy megtudjuk hova szállít a csokoládégyártó. 

A nagy üzletláncokhoz nem szállított

Végigkérdeztük a legnagyobb üzletláncokat, hogy kapcsolatban állnak-e a céggel és beszállítóik közé tartoznak-e, de egy gyors körkérdés után kiderült, hogy sem az Aldi, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Spar vagy a Tesco nem áll kapcsolatban a céggel, valószínűleg a piacos kimérős, alkalmi szaloncukrosoknál lesz érzékelhető a hiány, addig is elrettentésképpen megmutatjuk milyen körülmények várták a Nébih ellenőreit. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra