Ne a beszállókártyája posztolásával vágjon fel, ha nyaral

Ma már számos módja van annak, hogy az ismerősei tudtára hozza, hogy elutazik: ha nem akarja direktben kiírni, elég, ha becsekkol a reptérre valamelyik közösségi oldalon – melléírva akár azt is, mi az úti cél. A vizuális típusúak ugyanezt sokszor fotóval kísérve teszik, amin többnyire az útlevél és a check-in bizonylat is szerepel - és ez utóbbi nem biztos, hogy jó ötlet. Ennek veszélyére a Daily Mail hívta fel a figyelmet: míg egy csukott útlevélről készült fotóból nem sok adatot tudnak idegenek kinyerni, addig egy beszállókártya vonalkódjából  annál többet. Bloggerek, riadó!

Szakértők szerint a beszállókártyát nemcsak közszemlére tenni nem okos dolog - hiszen egy róla készült fotó egy online szoftver segítségével könnyedén beolvasható, így a járatunkat akár törölni is tudják -, de az út után jó apróra tépve, sőt akár iratmegsemmisítőn ledarálva kellene megszabadulni tőle. A vonalkód ugyanis személyes információkat tartalmaz, és akár egy ingyenes program segítségével is képesek lehetnek belőle illetéktelenek könnyedén olyan adatainkat visszafejteni, mint a teljes nevünk, az utazás paraméterei, vagy az eddigi útjaink.

Ultramodoros kép, ilyet vonalkód nélkül se posztoljon soha!
Ultramodoros kép, ilyet vonalkód nélkül se posztoljon soha!Europress / Getty

A Krebs on Security cikke szerint egy online biztonsági weboldal részletesen beszámolt arról, hogy az egyik olvasójuk hogyan nyert ki adatokat egyetlen vonalkódból: a korábbi repülések mellett még az utas barátainak telefonszámait is látta, azt, hogy ki foglalta az utat és hogy milyen foglalások vannak még a jövőre vonatkozóan. A legaggasztóbb az, hogy arra is képes lett volna, hogy ezeket a foglalásokat akár módosítsa vagy törölje – az pedig elég kellemetlen lehet, ha valaki rossz időpontban vagy feleslegesen jelenik meg a reptéren. Az már csak hab a tortán, hogy a hackerek akár saját magukat is hozzá tudják adni családtagként, és át tudják utaltatni maguknak az ön addig összegyűjtött pontjait, amikkel aztán ők fognak ingyen repülni.

Az ausztrál Daily Mail egyébként ki is próbálta, hogyan működik ez az egész. Kiderült, egész könnyen: pláne akkor, ha elforgatni sem kellett a vonalkódot és a kártya sem volt bedöntve a fotón, hogy perspektíva bezavarhatott volna a leolvasásnál. Úgyhogy tessék szépen vigyázni, és ha már mindenáron vagizni akar, elég egy sima becsekkolással büszkélkedni, amikor eljött az éves nyaralás ideje – vagy még jobb, ha nem is vág fel vele.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek