Alvadt vér, húscafatok és elképesztő látvány egy monori vágóhídon

Szeptember közepén újra látogatóba ment a NÉBIH, a pest megyei vágóhídon pedig elképesztő látvány fogadta az ellenőröket: az üzemben a padozatot, a falakat és a berendezési tárgyakat alvadt vér, kosz és húscafatok borították. Sőt: a Monoron található Földvári tanyán a vágást többek között nem működő késfertőtlenítő, eldugult kézmosó és rozsdás berendezési tárgyak mellett végezték. A vágóhíd működését azonnali hatállyal megtiltották a szakemberek.

A hatóság szakemberei az ellenőrzés során súlyos higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságokat tártak fel: a vágóhídon általános és igen nagyfokú volt a szennyezettség; a fémfelületek berozsdásodtak; a kézmosási és eszközfertőtlenítési lehetőségek korlátozottak, a munkaruhák pedig kifejezetten szennyezettek voltak, továbbá nagy mennyiségű, állati eredetű mellékterméket is találtak a helyszínen.

Ha ez még nem lenne elég, akkor elmondjuk, hogy az ellenőrzés során az üzemben fellelt nem nyomonkövethető termékek (kb. 500 kg, többnyire belsőség) megsemmisítését, továbbá – tekintettel a nyomonkövethetőségi és higiéniai hiányosságokra – a még megfelelő fogyaszthatósági idejű, már kiszállításra került termékek visszahívását rendelték el a szakemberek.

Nem lennénk NÉBIH ellenőrök.
Nem lennénk NÉBIH ellenőrök.NeBIh

Az élőállatokkal is gond volt

Az egységben lévő sertések az őket kísérő állategészségügyi dokumentummal – egyedi jelölésük alapján – nem voltak összeegyeztethetőek, ezért eredetük igazolásáig elrendelték az állatok forgalmi korlátozását. Az üzem tulajdonosának a korlátozás ideje alatt gondoskodnia kell a sertések – állatjóléti előírásoknak megfelelő – ellátásáról.

Ha valamilyen fura okból megnézné a vágóhídon készült videófelvételt, itt lent megteheti, a NÉBIH oldalán pedig talál egy galériát is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek