Évi 2500 forintot spórolhat, ha áramtalanítja kütyüjeit

Mobil töltők, monitorok, notebookok, asztali számítógépek – néhány műszaki cikk, amelyeket a legtöbb háztartásban soha nem húzunk ki a konnektorból, még akkor sem, amikor nem használjuk őket. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság most azt vizsgálta meg időt és energiát nem spórolva, hogy mennyit fogyasztanak ezek a készülékek ilyenkor, azaz készenléti vagy kikapcsolt állapotban. A vizsgálat azt igazolja, hogy nemcsak környezettudatosan cselekszik, hanem pénzt is spórol az, aki teljesen kikapcsolja a nem használt készülékeket. Más kérdés, hogy mennyit...

Amikor a távirányítóval kikapcsoljuk a tévét, a házimozit, a készülékek továbbra is áram alatt vannak és fogyasztják az energiát. Készenléti állapotban ("stand by" üzemmódban) ezeknek a készülékeknek akár 20-30 watt is lehet a teljesítményfelvétele. Azt írják ez annyi, mintha folyamatosan égne egy 25 wattos izzó a lakásban. Sok készülék a napi 1-2 órás, vagy csak néhány perces működés mellett 22-23, vagy akár közel 24 órát is készenléti állapotban van. Ezért az Európai Bizottság az új készülékeknél funkciótól függően 0,5 vagy 1 W-ban maximalizálja a készenléti teljesítményfelvételt.

Az NFH mobiltöltőket, monitorokat, notebookokat és asztali számítógépeket vizsgált egy éven keresztül, hogy megnézze, mennyit lehetne spórolnunk akkor, ha környezettudatosabban élnénk. Háztartásokra lebontva egy számítógép és két mobiltöltő esetén az általuk vizsgált készülékekkel számolva akár 69 kWh energiafogyasztás-többletet is jelenthet, ha használaton kívül nem húzzuk ki őket, ami 2585 Ft-tal terheli meg feleslegesen a családi kasszát évente. Az általuk vizsgáltaknál léteznek kevésbé korszerű készülékek is, amelyeknél a fogyasztás ennek akár a többszöröse is lehet. 

Az eredmény egyéni háztartási szinten nem lett ugyan egy grandiózus összeg, ám ha az egész ország áramfogyasztását nézzük már egyértelműbb, hogy mégis megéri a kikapcsolás, ha másért nem is, gyerekeink jövőjének érdekében.  "Ha számításba vesszük, hogy 4,1 millió magyar háztartásnál csak egy-egy töltő marad a konnektorban használatlanul, akkor az már 5 millió kWh energia, vagyis 188 millió Ft évente" - írják a sajtóközleményben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek