Bakelitlemezt a Tescóból? Idő kérdése

Az Iron Maiden zenekar bejelentette, hogy a következő albumának bakelit változatát a Tescoban lehet majd megvásárolni. Aki zenerajongó, az pontosan tudja, hogy itthon milyen nehéz helyzetben van, ha bármilyen hanghordozót keres, ha pedig történetesen bakelitet venne, egy kezén meg tudja számolni azokat a helyeket, ahova érdemes elnéznie. Ez a helyzet talán szépen lassan változni kezd. 

Itthon a hipermarketekből szépen lassan eltűntek a CD-k, DVD-t is elvétve lehet találni, bakelitlemezt pedig még csak véletlenül sem lehet kapni. Pedig Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének statisztikája szerint 2014-ben több mint 24 ezer darab bakelit lemezt adtak el Magyarországon. A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy néhány éve már reneszánszát éli a bakelit, annak ellenére, hogy az online zenevásárlás és a streaming szolgáltatások is egyre szélesebb körben terjednek el. A bakelit lemezt a gyűjtők is szívesen vásárolják, a legtöbb zenekar pedig ilyen formátumban jelenteti meg a lemezeinek limitált, gyűjtői verzióját, amiért a rajongók képesek magasabb összeget is fizetni.  A kereskedői vénával és jó üzleti érzékkel megáldott gyűjtők pedig egyfajta befektetésként tekintenek rá, hiszen ha egyszer elfogy a készlet, az eredeti árnál sokkal magasabbért lehet rajtuk túladni - már ha a kereskedő is tisztában van azzal, milyen kiadványok érik meg ezt a fajta befektetést. 

A bakelit az új Fila táska?

A Tesco most bejelentette, hogy a soron következő Iron Maiden Book of Souls című album 3 lemezes limitált kiadását 55 angliai boltjukban lehet majd beszerezni, ráadásul az ára sem lesz olyan vészes a maga 24 fontjával, azaz nagyjából tízezer forintjával, hiszen normál esetben egy szimpla, nem limitált kiadású bakelit lemezhez is gyakran hasonló áron lehet hozzájutni. Ráadásul az akciós lemez mellé akciós lesz a Trooper sör is, amit maga az Iron Maiden frontembere, Bruce Dickinson szigorú felügyelete mellett gyártottak, és ami a zenekaros sörök versenyében is jó helyezést ért el. A lényeg, hogy ezzel talán visszakerülhetnek a nagyobb boltokba a lemezek, és talán az eladott példányszám is emelkedni fog, ha több helyen lehet vásárolni. 

Huszti István / Index
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek