Koleszosként nem egyszerű spórolni, de nem is lehetetlen

Hamarosan itt az iskola, sokan pedig most fognak megismerkedni a kollégiumi lét minden szépségével, vagy éppen albérletben vészelik át a felsőoktatás éveit, ami egyet jelent a folyamatos spórolással. Sőt, nem csak az iskolások, de akár az őket segítő szülőknek, nagyszülőknek is vissza kell fogni a költekezést, hogy fenn tudjanak tartani még egy lakást, jegyzeteket tudjanak venni, vagy éppen legalább vonatjegyet, hogy néha lássák is a gyereket. Spórolni nem egyszerű, de kerestünk néhány hasznos ötletet és várjuk az önök tippjeit is. 

Diákkedvezmények

Egyszer már összegyűjtöttük mennyi mindenre jó egy diákigazolvány, ezért a lehető leghamarabb érdemes igényelni. Ha nem most kezdte a gyerek a felsőoktatást, akkor október 31-ig még érvényes a diákigazolványa, ha előző félévben érvényesítette. Utazási kedvezmények mellett még rengeteg mindenre tudja a gyerek használni, szórakozásra és szállásra, valamint étkezésre is beválthatja a kedvezményeit. 

Jegyzetek

Ha most kezdi a felsőoktatást, érdemes a könyvek vásárlását nem a jegyzetboltban kezdeni, hanem a faliújságnál. Felsőbb évesek az eredeti  töredékéért adják el a könyveiket, gyakran még órai jegyzetek is járnak hozzá, hogy minél hamarabb szabaduljanak, mondjuk a mikroökonómia gondolatától is. Rengeteg pénzt meg lehet spórolni, ha csak azokat veszi meg újonnan, amiket nem sikerül használtan beszerezni. Ha pedig felsőbb éves a gyerek nem csak helyet takarít meg, de pénzhez is jut ha eladja azokat a könyveket, amikre már egyáltalán nincs szüksége. 

Kevesebb menza, több főzés

Egyáltalán nem árt, ha az iskolai menzát ritkábban látogatja a gyerek. Egyrészt mert sokkal olcsóbban kijön, ha otthon magának készíti a vacsorát, amiből másnap ebédre is vihet, másrészt meg mert pontosan tudja, hogy milyen összetevők vannak benne, harmadrészt pedig megtanul főzni (meg mosogatni, bevásárolni, háztartást vezetni, ha eddig ezek kimaradtak volna). Vihet magával szendvicset is, ami szintén sokkal olcsóbb, mint az előre csomagolt változatok, sőt az óra előtti forró kávéhoz is csak egy jó és trendi termoszra van szüksége. Persze nem azt mondjuk, hogy ettől kezdve már sosem fér az bele, hogy beüljenek valahova az előadások után a csoporttársakkal, sőt sokkal több marad így sörre, és még arról sem kell lemondania, hogy jókat egyen. Ha már itt tartunk, ugyanakkora pénznyelő a buli utáni gyros is, ami persze egyszerű megoldás, de nagyon hamar válik szokássá. Otthon is ehet gyorsan finomat, egyszerűen csak készítse össze a szendvicset, vagy egy adag vacsorát, hogy mikor hazaér a buliból, csak meg kelljen melegíteni. 

Tervezze meg, mit eszik a héten!

Azon is tud spórolni, ha megtervezi az egész heti menüjét. Ehhez pedig a legjobb, ha szétnéz a legközelebb eső boltok akciós kínálatai között. Ha az akciókhoz igazítja az étkezését vagy a bevásárlást, azzal sokkal többet tud spórolni, mint gondolná, és ha éppen akciós a kedvenc spagettiszósza, vegyen kettőt, legközelebb már nem kell teljes áron megvennie! Sőt, próbáljon ki sajátmárkás termékeket is, mert gyakorlatból tudjuk, hogy sokszor verik a legdrágábbakat is. 

Shutterstock

Edzés

A testnevelés óra talán nem a kedvenc, de nagyon sok egyetemen van lehetőség olcsóbb, vagy akár ingyenes sportolásra, így nem kell vagyonokat fizetni, ha edzőterembe járna. 

TV előfizetés

Hal albérletben lakik, ahol van internet, akkor érdemes átgondolni milyen olyan műsort szokott nézni a TV-n, amiért érdemes megtartani a TV előfizetést. Akár a híradót is megnézheti felvételről, de kedvenc sorozatokat biztosan talál online. Akkor se essen kétségbe ha nem talál hozzá magyar szinkront, a feliratos filmekkel legalább javítja a nyelvtudását. 

Csekkek

Egyáltalán nem éri meg halogatni a csekkbefizetést, mert csak egy dolog lesz belőle: elfelejti és fizetheti a kamatot is. Persze nem azt mondjuk, hogy azonnal rohanjon a postára befizetni, és hogy nem fér bele egy kis várakozás, ha éppen megszorult, de minek fizetne még késedelmi kamatot is, ha nem muszáj? 

Munka

Rosszul hangzik, de az élet kemény: ha több pénzt szeretne, akkor valamilyen munkát kell vállalni. Jó ötlet bejelentkezni diákmunkát kínáló helyekre, de ismerősök körében is érdemes kérdezősködni, hátha van egy jó tippjük. Diákoknak érdemes olyan munkát keresni, ami egybevág a tanulmányaikkal, mert így sokat tanulhatnak,  akár a kötelező szakmai gyakorlatot is letudhatják, sőt lehet, hogy álláshoz is könnyebben jutnak annál a cégnél az iskola befejezése után. 

Bulizzon okosba'

Alapozzon a bulik előtt: ha egyszer rákap az ízére, hogy mennyivel jobban jár, ha nem úgy megy az éjszakába, hogy ott kezd el alkoholt fogyasztani a drága kocsmákban, bárokban vagy a koncertek alatt a pultnál, akkor később sem fog lemondani erről a jó szokásról. Jóval olcsóbban jön ki, ha otthon iszik egy-két sört, fröccsöt vagy éppen rövidet, mint a szórakozóhelyeken. Ráadásul áthívhatja a barátait is, hogy legalább tudjon velük néhány szót váltani anélkül, hogy túl kelljen kiabálnia a zenét. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra