Már a dinnyéket is hamisítják

A nagy hőség sem vette el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkakedvét, és míg ön a Szigeten táncolt vagy strandolt, addig ők egy ellenőrzés során átcímkézés közben értek tetten egy vállalkozót. A Nagykálló környéki felvásárlótelepen az ellenőrök érkezésekor mintegy 21 tonna román származású dinnyét csomagoltak át egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal zöldség-gyümölcs ellenőrei a tételt azonnali hatállyal zárolták és megtiltották a forgalomba hozatalát – olvasható a Nébih oldalán.

Az ellenőröket egyébként közérdekű bejelentés vezette a hamisítók nyomára. Az idei évben ez volt az első feltárt átcsomagolásos eset. A termék eredetének meghamisításával megszűnik a nyomonkövethetőség, mely az egyik legsúlyosabb élelmiszerlánc-biztonsági szabálysértés, ezért a zöldség-gyümölcs forgalmazó több millió forintos bírságra számíthat.

Egymilliónyi büntetés már bejött

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által koordinált kiemelt görögdinnye ellenőrzés során eddig országosan 469 forgalmazóhelyen 496 tételt ellenőriztek. 17 esetben merült fel kifogás, két tételnél volt gond a minőséggel, míg a többinél jelölési hibák akadtak, ezért – a nyomonkövethetőség hiánya miatt – az ellenőrök több mint 1 millió forint értékben szabtak ki bírságot.

A szokásától eltérően a hatóság videót most sajnos nem közölt, egy fotóalbumot viszont igen – ezt a fenti képünkre kattintva meg is nézheti. Ugyanakkor a Nébih kéri a vásárlókat, hogy szabálytalanság észlelésekor – a mostani esethez hasonlóan – tegyenek közérdekű bejelentést, például az ingyenesen hívható zöld számukon (06-80/263-244).

Oszd meg másokkal is!
Mustra