Veszélyes is lehet a játékpisztoly

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság játékpisztolyokat vizsgált kémiai, illetve mechanikai szempontból. A tapadókorongos, szivacstöltényes játékpisztolyok, íjpuskák sérülést okozhatnak ha nem megfelelően használják őket, ráadásul többségük puha, PVC anyagú tapadókorongos lövedékkel működik, amelyek pedig veszélyes anyagokat rejthetnek. 27 termékből 6 a fulladásveszély súlyos kockázatát rejti magában. 

Tilos lenne fejre célozni

Egy rugós pisztoly, puska vagy nyílpuska esetében a rugó, míg egy íj esetében a konstrukció mellett a játékot használó gyermek határozza meg a lövedék úgynevezett mozgási energiáját, azaz, hogy a töltény milyen erővel csapódik be. A sérülések elkerülése miatt mindkét esetben fontos, hogy ez az energia ne haladjon meg egy bizonyos határértéket. Habár alapszabály, hogy fejre nem szabad célozni, a legnagyobb veszélyt mégis a szem sérülése jelenti.

Fulladást okozhat a tapadókorong

A játékfegyverekhez kapcsolódó másik jelentős veszélyt a tapadókorongok leválása jelenti, amely fulladást okozhat a gyermekeknél. Ez akkor fordulhat elő, ha a tapadókorong befér a gyermek szájába és az úgynevezett felerősítési szilárdság, tehát a tapadókorong rögzítése nem megfelelő.

27 termékből 6 súlyos kockázatot jelent

Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium összesen 27 fajta lövedékes játékot vizsgált meg, melyek közül a tapadókorong megfelelő rögzítését 16 fajta termék esetében ellenőrizték a szakemberek. A vizsgálat eredmények alapján megállapítást nyert, hogy 6 fajta termék (37,5%) esetében a tapadókorong a lövedék végéről az előírt erő hatására levált, ezért a fulladásveszély súlyos kockázatát jelenti a gyermekek számára.

A lövedékek mozgási energiáját mind a 27 fajta termék esetében vizsgálták az akkreditált laboratóriumban, 3 fajta termékről derült ki, hogy nem felel meg a követelményeknek. Továbbá a laboratórium által megvizsgált 18 mintából 7 mintánál (39%) a figyelmeztető feliratok sem feleltek meg az előírásoknak.

Magas a tiltott-lágyítószer tartalom

A kémiai vizsgálatokat – a tiltott-lágyítószer tartalom mennyiségének ellenőrzését – a Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma végezte el. Az Uniós szabályozás szerint, a gyermekek egészségének védelme érdekében a PVC anyagú játékok dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP), di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket nem tartalmazhatnak, csupán elkerülhetetlen szennyeződés formájában, legfeljebb 0,1 tömegszázalákos mennyiségben. 15 db lövedék minta közül 5 db (33%) haladta meg a megengedett 0,1 tömegszázalékos egészségügyi határértéket. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évről-évre végzett vizsgálatai azonban még mindig negatív tapasztalatot mutatnak e téren, figyelemmel arra, hogy a vizsgált, PVC anyagú részt is tartalmazó játékok (játék babák babafeje, tapadókorongos figurák tapadókorongja, stb.) nagy része még mindig határérték feletti mennyiségben tartalmazza ezen lágyítószereket, nem egyszer a határérték több százszoros mennyiségében.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek