Egérszar, kosz, penész és undorító körülmények egy budapesti cukrászüzemben

Ön is egérszarnak szokta hívni a sütire szórt fekete csokiforgácsos díszítőelemet? Mert egy budapesti cukrászüzemben annyira komolyan vették ezt az elnevezést, hogy még a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is megdöbbent a látottakon. Egérpiszok, lejárt minőség megőrzési idejű és jelöletlen alapanyagok, késztermékek sora fogadta a szakembereket az Ice Cake  - Tortás Cukrászat telephelyén- közölte a Nébih

Készült videó is, de a megszokott Nébihes kommentár nélküli, zenés kisfilmek után ezt már ők sem bírták szó nélkül. A világ legundorítóbb puncstortáját és külön kolóniákat alkotó penésztelepeket lehet megtekinteni a videóban, aminek csúcspontjában megkérdezi egy hang hátulról: "Hogy van önöknél a takarítás?", majd olyan állapotokat láthatunk, amitől legszívesebben sírnánk. Előre szólunk, hogy soha többé nem akar majd puncstortát vagy krémest enni ha meglátja, hogyan készültek, még akkor sem ha összességében a videó vége happy end, ugyanis három nappal később kitakarítottak. "A hatóság szakemberei az ellenőrzés során azonnali hatállyal bezárták az üzemet, amely – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a hiányosságok kijavítását követően újra kinyithatott"-mondta a Díványnak a Nébih Sajtóosztálya, ami jó hír lehet azoknak a bátor embereknek, akik ezek után még valaha puncs szeletet ennének. Főleg, hogy azt is megtudtuk, hogy a cég kisüzleteknek és nagyáruházaknak egyaránt szállított. "Az ellenőrzés időpontjáig gyártott, forgalomban lévő termékeit az üzletekből – a hatóság utasítására haladéktalanul – visszahívták.  Fogyasztói megbetegedés nem történt"-tudtuk meg.

Az üzem egésze borzasztó volt és a takarítatlanság jellemezte: a padozat, a mennyezett, az oldalfalak koszosak, a gyártásra használt eszközök pedig penészesek voltak. Az elkülönített eszköztárolóban szintén tisztítatlan eszközöket találtak a szakemberek. Az alapanyag raktározásra használt helyiség rágcsáló ürülékkel volt tele. A sütemények (többek között krémesek, puncstorták) a takarítatlan üzemben készültek. A helyszínen a megfelelő tárolási hőmérsékletet nem minden esetben biztosították, emellett az élelmiszereket, a kész- és félkész termékeket, alapanyagokat, valamint a hulladékot mind egy helyiségben tárolták. Az élelmiszer csomagolására használt anyagok felülete porral szennyezett volt. Az alapanyagok egy része, a félkész termékek, gyártásközi termékek, valamint késztermékek döntő hányada jelöletlen volt. Az üzemben – jogszabályellenes módon – visszadolgozási tevékenységet is végeztek, azonban, a napi gyártási és egyéb dokumentációkhoz hasonlóan, ez a folyamat sem volt nyomonkövethető.

A NÉBIH KÜI a vizsgálat során 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le. Az eljárás még folyamatban van, az érintett cég milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra