Ezért költünk többet a tervezettnél

Mi befolyásolja a vásárlási szokásainkat? A hirdetők igyekeznek manipulálni a szokásainkat, mert mélyen ott rejtőzik bennünk a vágy, hogy fogyasszunk. A Lifehacker felsorol néhány természetes ösztönt, ami arra késztet, hogy többet költsünk. 

Ezek szerint három fő impulzus rugdos minket a költekezés felé.

A túlélés ösztöne diktálja, hogy csapjunk le mindenre, ami előttünk van. Az American Economic Review-ban megjelent kutatás szerint az emberek hajlandóak többet fizetni egy olyan áruért, ami fizikai mivoltában előttük van, ráadásul ez a többlet igen jelentős. A vizsgálatban résztvevőknek megmutatták néhány burgonyaszirom fotóját, és megkérdezték, hogy mennyit lennének hajlandóak fizetni értük. A kontrollcsoportnak ugyanakkor egy adag valóságos burgonyaszirmot tálaltak fel, miközben a kérdés ugyanaz volt. A végeredmény: a kézzel foghatóan az orruk előtt lévő chipsért az alanyok boldogan fizettek volna jóval többet, mint a fotón látható termékért. Hogy mennyivel? 61 százalékkal.

GettyImages-460818960
Carl Court / Getty Images

A következő buktató lehet, hogy a szokások rabjai vagyunk, ezért is szokunk le nehezen arról, hogy mindig ugyanazt vegyük. Ez még akkor is igaz, hogy ha spórolhatnánk a vásárlással.

Ugyanakkor céljaink is vannak, és szívesen találunk ki újabbakat, de néha elveszünk a részletekben. Az ember összeállít egy listát vásárlás előtt, és olyan termékeket keres, ami belefér a költségvetésbe. De ha valaha is állt már egy olyan ember mellett a boltban, aki 10 percig gondolkodott rajta, hogy milyen salátaöntetet vegyen, azont tűnődve mik az előnyei és a hátrányai az egyes márkáknak, akkor látta, hogy működik a "célgép". Persze nincs probléma az ösztönöjkkel. De segítenek megérteni, hogy ezek mind szerepet játszanak a fogyasztásban.

És persze a kereskedők minderre gondosan rá is játszanak, például a boltok kialakításával, aminek szintén jelentős szerepe van abban, hogy sokat költünk: nem véletlen, hogy az Ikea egyenesen a túlköltekezés fellegvára. Szerencsére már többször is megírtuk, melyek azok a módszerek, amikkel megakadályozhatja, hogy a pénztárcája kiürüljön

Oszd meg másokkal is!
Mustra