Miért hívnak Tibinek egy csokit, és kicsoda Anikó, akiről sajt emlékezik meg?

Nap mint nap vesz olyan termékeket, amiknek a neve egyben tulajdonnév is. De vajon valakiről kapták a nevüket, vagy csak pont egy keresztnévre esett a választás az ötletelés során? Tudta, hogy a Tibi csoki vagy éppen az Anikó sajt kiről kapta a nevét? 

Aranka krémpor

"A termékcsalád az 1970-es évek közepén került piacra Magyarországon, és nevét egy hasonló német terméktől „kölcsönözték” munkatársaink: Aranca Creme. Ez utóbbi még ma is kapható Németországban; igaz, egy joghurtos desszertkrém formájában. A magyar Aranka egy tejalapú habos krémdesszert" - tudtuk meg a Dr. Oetkertől. 

dr-oetker-aranka-krempor-vaniliaizjpg

Albert keksz

Az Albert keksz nem mai darab, ahogy azt a 100 éves a Győri Keksz kiadványból megtudtuk, 1912-ben kezdte gyártani az akkori Koestlin gyár. Megvették a kor legmodernebb kekszgyártó berendezéseit Angliából és vele együtt több termék receptjét és gyártási jogait. Ezek után már nem is olyan meglepő, hogy a keksz a nevét Viktória királynő férje, Albert főherceg után kapta.

gyori-albert-keksz-220-g-900x900

Anikó sajt

A Bonafarm gyártja a Mizo Anikó sajtot. Tőlük tudtuk meg, hogy az elnevezést Straub Jánosnak köszönhetjük, aki 1973-ban a Baranya Tej termelési osztályvezetője volt (később vezérigazgatója). 1973-ban kezdték el gyártani az Anikó sajtot a sellyei tejüzemben, napi 40 ezer liter tejből. Straub János lánya akkor 6-8 éves volt, és róla nevezte el a sajtot.

117 (1)

Tibi csoki

Ma már a Bonbonetti gyártja a Tibi csokit, eredetileg a Stühmer, majd a Stollwerck Budapest Kft. volt a márka tulajdonosa. Tibi csokit 1941 óta lehet vásárolni, elsősorban gyerekeknek szánták a 2,5 dkg és 5 dkg kiszerelési csokoládékat. Az édesség a nevét az alapító, Stühmer Frigyes unokája után kapta. Az első reklámszlogen pedig az volt, hogy "Tibi nem csak a mama kedvence". 

tibi2

Marika tortabevonó, Zizi és még sokan mások

Szintén a Bonbonetti gyártja a Marika tortabevonót, de a nevének eredetéről nem maradtak fenn emlékek. De ahogy megtudtuk a források szerint a keresztnév gyakorisága adta az apropót, ugyanúgy mint az akkor szintén piacra dobott Jutka, Norbi, Bea vagy éppen Panni szeletnél. Egyébként a nevek mindig próbáltak megfelelni az aktuális korízlésnek és érdeklődésnek, így volt Űrhajós szelet és Mitugrász szelet is. 

P1190005 preview
Bonbonetti
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra