Óvatosan vegyen rollert, itt egy csomó balesetveszélyes

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a múltkori mágneses játékok bevizsgálása után most a rollereket, tricikliket, játék gördeszkákat és lábbal hajtható kisautókat vette elő. Összesen 22 féle terméket vizsgáltak meg a szakemberek a hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában. Ezek közel feléről, pontosan 12 termékről derült ki, hogy nem biztonságos – olvasható a hatóság honlapján

Ezeket vizsgálták

A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a fiatal gyermekeknek készített termékekre (triciklik, játékrollerek, játék gördeszkák, játékautók) terjedt ki. A laboratóriumban 9 fajta rollert (8 fajta játékroller és 1 fajta sportroller), 6 fajta triciklit, 4 fajta játékautót és 3 fajta játék gördeszkát vizsgáltak a szakemberek. Az úgynevezett gyermekek tömegét hordozó játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny egy ilyen termék, vagy túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor a termékek balesetveszélyesek lehetnek.

Egyedül a gördeszkák mentek át a teszten

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ez azért gond, mert a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt, ha a kialakítása nem megfelelő. Ezek a kifogások összesen 3-3 fajta játékrollernél merültek fel.

Előfordult és sérülésveszéllyel járhat az is, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak. A kifogásolt triciklik a stabilitás vizsgálatoknál buktak el: azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel. Ezeknél a termékeknél is találtak a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket, illetve az is probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat. Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játékautóval is, amit úgy alakítottak ki, hogy a gyerekek ujjai könnyen becsípődhetnek. A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni.

Mivel minden második termék fennakadt a Mechanikai és Villamos Laboratórium ellenőrzésén, a termékek vizsgálatát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folytatni fogja. Jó hír: a vizsgált játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeit.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra