Teszt: Mit tudnak a butatelefonok?

Emlékszik, amikor a mobiltelefonja még tényleg telefonként funkcionált, elég volt 3-4 naponta tölteni, ráadásul nem került többe, mint egy havi átlagfizetés? Most is átélheti mindezt, mert a nyomógombos telefonok köztünk vannak és egyáltalán nem rosszak. Megnéztük, mit tudnak a mostanában piacra dobott nyomógombos telefonok, amikhez nem kell speciális kesztyű télen és amik tényleg elférnek a zsebében is.

MG 7808

Ha azt hinné, hogy a nyomógombos telefonok csak az idősebbeknek és a technikai antitalentumoknak valók, akkor nagyon téved. Nem mondjuk, hogy bármelyikük is kiváltana egy csúcskategóriás okostelefont, de nem is repíti vissza használóját a kőkorszakba. Több típust is kipróbáltunk, két Alcatel mellett a Telenortól kaptunk Nokia és Samsung készüléket is. 

Érvek és ellenérvek

Mellette

  • Elfér egy zsebben
  • Sokáig bírja az akkumulátora
  • Könnyű megszokni a működését
  • Olcsó
  • Strapabíró
  • Alap internetes funkciók itt is elérhetőek

Ellene

  • Sokkal kevesebb funkciója van mint az okostelefonoknak
  • Rosszabb kamerával rendelkezik
  • Kevesebb alkalmazás
  • Nem alkalmas wifi kapcsolatra
  • Akik a hatalmas kijelzős okostelefont sem találják meg a táskájukban, azoknak egy ilyen, jóval kisebb telefon előkerítése teljesen esélytelen lesz.

Kinek/mikor jó?

  • Nyaralásra
  • Fesztiválozni
  • Idősebbeknek
  • Gyerekeknek

Nokia 130

Ez a telefon fiataloknak tökéletes, ugyanis annak ellenére, hogy nyomógombos, zenelejátszásra és videónézésre is alkalmas. Igaz, nem állítjuk, hogy az 1,8 hüvelykes kijelzőn videót nézni akkora élvezet lesz, de egy sorozatot vagy egy rövidebb vígjátékot még ki lehet bírni rajta lyukasórában, vagy egyedül hazafelé a buszon. A saját zenelejátszója nagyon könnyen kezelhető: a memóriája SD kártyával bővíthető (32 GB-ig), így elég csak rátölteni a dalokat vagy a videót és már használhatja is. A zenelejátszó mellett FM-rádiója is van, az egyetlen hibája, hogy a Deezer vagy a Spotify előfizetéseket ezen a készüléken nem lehet használni. File-okat bluetooth segítségével tud megosztani vele, és ez elég gyorsan működik. Természetesen van benne elemlámpa funkció és az internetezésről sem kell lemondania. Nyilván nem tud akkora felbontásban oldalakat böngészni, mint egy okostelefonon, de azért arra, hogy megnézze az e-mailjeit, ez is teljesen tökéletes. Az akkumulátora nagyon jó, az ígéretek szerint 46 órán keresztül bírja a zenehallgatást, ha pedig normális keretek között használja, akkor visszakaphatja azt a régi élményt, amikor még elég volt hetente kétszer tölteni a telefont. 

MG 7800

Kinek ajánljuk? Kisiskolásoknak, fiataloknak, akik szeretnek zenét hallgatni vagy filmeket nézni, illetve idősebbeknek, akik szeretik, ha nem kell minden este tölteni a telefont. Számukra viszont hátrány lehet, hogy a készülék gombjai kicsik. Azoknak is kiváló, akik strapabíró, de mégsem bumszli telefont szeretnének. 

Ára: 7000 forint alatt, szolgáltatónál akár ingyen

Nokia 301

A Nokia készülékére nem mondanák azt, hogy butatelefon, mert egy csomó olyan dolgot tud, amitől már majdnem nyomógombos okostelefonnak nevezhető. Tehát a 301 egy félbuta készülék, ami inkább a fiatalok tetszését nyerheti el, és nemcsak azért, mert 5 színben kapható, hanem mert már olyan alkalmazásokat is támogat, amikkel nem kell teljesen lemondani az okostelefonos élményről. A kijelzője ennek már 2,4 hüvelykes, ami persze még mindig nem egy okostelefon méret, de már érzékelhetően jobb a szemnek, mint mondjuk Nokia 130. A kamerája is erősebb, 3,2 MP-es képeket készít, amivel persze nem vált ki egy csúcsszuper fényképezőgépet, de mondjuk egy gyors hangulatjelentő szelfire, vagy az ebéd megörökítésére teljesen tökéletes, és még panorámafotót is tud vele készíteni. További nagy előnye, hogy memóriája bővíthető, így akár 32 GB-os memóriakártyát is tehet az egyébként nem túl nagy és nagyon könnyű telefonba.Félokos telefonná a beépített alkalmazások teszik, ugyanis ezzel a készülékkel Youtube-ozhat, természetesen a Facebook is elérhető, de még a What's App és Twitter is megtalálható rajta, és akkor a letölthető játékokról és egyéb alkalmazásokról még nem is beszéltünk. Arra azért készüljön, hogy az élmény nem lesz hibátlan, akadozások előfordulhatnak. Az akkumulátora is jól bírja, 39 óra a maximum készenléti idő, ez a valóságban azt jelenti, hogy ha netezget és beszél is rajta átlagos mennyiséget, akkor is legalább egy hetet bír ki. Persze a sok internetezés ront a helyzeten, de minden attól függ, hogy a társasági életét mennyire korlátozza a közösségi oldalakra. 

MG 7804

Kinek ajánljuk? Tökéletes választás fesztiválokra, nyaralásokra, ha félti a csúcskategóriás telefonját, és nem akar lemaradni a koncertekről csak azért, mert épp egy akksi-feltöltőpontnál áll sorban. De azoknak is jó, akik bár nem szeretnének érintőkijelzős telefont, mégis nyitottak a nagyvilágra, és legalább a híreket szeretnék követni. 

Ár: 20 ezer forint körül

Samsung GT-S5611

A Nokiához hasonóan ez is egy félokos – vagy félbuta – változat, hiszen szintén rengeteg mindent tud, ám mégsem okostelefon. A Samsung készüléke szürke színben érhető el, viszont a fémes hatás miatt rendkívül bombabiztosnak tűnik. Nagyjából az az érzésem támadt ennél a készüléknél, hogy olyan, mint azok a réges-régi telefonok, amiket ha leejtettem, hamarabb tört össze a járólap, minthogy a telefonnak bármi problémája lett volna. A régieknél viszont sokkal többet tud ez a Samsung, bár tény, hogy abban az időben még nem vágytam arra, hogy Facebook legyen a telefonomon, ez a készülék viszont ezt simán tudja; mint ahogy az e-maileket is szinkronizálja. De a Gtalk és a Twitter is megy neki, ráadásul a Samsung applikációk közül is tölthet le a készülékére.A 2,4 hüvelykes kijelzős telefon kamerájával  5 megapixeles képeket készíthet, a fotókat memóriakártyán is tárolhatja, igaz, csak 16 GB-ot bír el a készülék, bár valószínűleg ezt sem lesz túl egyszerű megtölteni. Az akkumulátora az adatok szerint ennek a leggyengébb, a hivatalos adatok szerint ha az internetet is használja, akkor 680 óra a készenléti ideje. A kipróbálás során ez azt jelentette, hogy még így is örömködtünk, amiért nem kell naponta tölteni, és akár egy hétvégét is elvan a készülék anélkül, hogy konnektort kellene keresni. 

MG 7807

Kinek ajánljuk? Ezt a telefont a fiatalabb helyett inkább az idősebb korosztály fogja kedvelni. De nem a nagyon idősek, hanem azok, akik szeretnének egy letisztult megjelenésű telefont magukénak tudni, ami nem méregdrága, de a sima telefonálásnál többre képes. Tökéletes választás például céges telefonnak is, főleg azok számára, akik sokat beszélnek rajta, de nyaraláshoz vagy fesztiválozáshoz is jó választás. 

Ár: 17 ezer forint körül, szolgáltatóknál akár ingyen.

Alcatel Onetouch 2102D

Az Alcatel készüléke tökéletes nosztalgiahangulatba röpített, ugyanis felnyitható a kijelzője. A félkezes felpattintás már nem megy, bekapcsolás után viszont sokáig próbáltam a 2,8 colos képernyőt nyomogatni, mire rájöttem: ez nem az a generáció. Furcsa volt, hogy a kijelző nem tud 16 millió színt (240x320 pixel), ugyanakkor gagyinak vagy pixelesnek egyáltalán nem mondanám. A 8 színben kapható készülék inkább nőies, színeiben is ezek dominálnak, az almazöld például elég ütősre sikerült. Manapság azért a jelek szerint még egy butatelefonból sem maradhat ki a Facebook vagy a Twitter, sőt telepített Facebook Messenger is van rajta. A telefonálás rém egyszerű, az alsó sorban alapesetben kiosztott widgetek állíthatóak. A feliratok megfelelően nagyok, jól olvashatóak.

MG 7798

A kamera 2 megapixeles, de nyilván senki nem ilyen készülékkel tervezi élete fotóját elkészíteni. Viszont képes videólejátszásra, van rajta rádió, sőt: hamis hívást is tud. Ha még nem találkozott volna vele: ezzel a lehetőséggel egy nem létező embertől fogadhat hívást megadott időben, ez talán a kényelmetlen randikról való szabaduláshoz beépített funkció. A két SIM kártyás megoldás sokkal fontosabb, persze, ezt azok tudják jól használni, akik kaptak céges kártyát, de rendelkeznek egy családival is. A menürendszer könnyen átlátható, sajnos átrendezési lehetőség nincs, el kell fogadni, amit a mérnökök kitaláltak.

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik szeretnének nosztalgiázni, egy egyszerűen kezelhető, de jól kinéző készülékre vágynak, viszont nincs szükségük rá, hogy egész nap a neten lógjanak. És akik sokat vakrandiznak.

Ár: 18000 forint környékén kapható kártyafüggetlenül

Alcatel Onetouch 2007D

Bevallom, amikor megláttam az Alcatel telefonját, röhögőgörcsöt kaptam a súlya és a mérete miatt, de aztán hamar rájöttem, hogy baromi kényelmes, amikor nem a céges Samsung S3 esik ki állandóan a nem okostelefonra tervezett zsebeimből. Emlékszik még rá, amikor mindössze 7 dekagramm volt egy telefon? És amikor egy mindössze 2,4 hüvelyk képernyőt bámult? Na, ilyen élményekben lehet része, ha kipróbálja az Alcatel telefonját. Az alapfunkciókon túl 8 GB-nyi memóriakártyával bővíthető, bár nem mindegyiket szereti felismerni, ami megnehezíti az ember dolgát, mert, ugye, itt nem lehet használni a „letöltöm a felhőből" módszert. Internet van rajta, elvileg facebookozni is lehet, de ezt csak mazochistáknak ajánljuk. Van 3 megapixeles kamerája, ami pont arra elég, hogy valami nagyon fontosat lefotózzunk, de igazi élményt nem ad. Van viszont benne rádió, simán kezeli az MP3-as fájlokat is. Ami persze a legmenőbb benne, hogy két SIM kártyával is elbánik, az Alcatel előszeretettel dob piacra ilyen készülékeket. Az akksija meglepően jól bírja, 3-4 napot is elketyeg, ha nem beszélünk sokat vele. 

MG 7799

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik egy egyszerű telefonra vágynak, egy olyanra, ami bírja a strapát –vagy a munkához kell egy másik telefon is, de nem akar rettegni, hogy rögtön tönkremegy, amikor leejti.

Ára: 10000 forint környékén, kártyafüggetlenül.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek