Mágnesterápia és polarizáltfény-terápia miatt büntetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 6.1 millió forintra büntette a győri székhelyű Jugis 2007 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t (Jugis), amiért az jogsértően reklámozott egyes orvostechnikai, illetve gyógyászati segédeszközöket. A vizsgálat szerint a cég a készülékeket valótlan gyógyító és egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsítette, valamint hamis diagnosztikai funkciókkal mutatta be termékbemutatóin a fogyasztóknak – áll a hivatal által kiküldött sajtóközleményben.

Nem alkalmas gyógyításra és diagnosztikára

A GVH döntése szerint a Jugis 2013 májusa és 2014 áprilisa között valótlanul állította, hogy

  • a BNM pulzáló mágnesterápiás és a BNM polarizáltfény-terápiás készülékek alkalmasak betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, és termékeit így is hirdette (pl. „alkalmas színekkel való gyógyításra”)
  • valamint valótlanul tulajdonított a termékeknek az egészségre gyakorolt kedvező hatást (pl. „felgyorsítja az anyagcserét”)
  • valótlanul népszerűsítette a BNM mikroáramú kötéseket gyógyhatásokkal (pl. „pontosan a fájó helyeken fejti ki a hatását”)
  • megalapozatlanul jelenített meg diagnosztikai funkciókat a Magnetspace mágneses testelemző készülékkel végezhető vizsgálatok reklámozásakor.

A BNM pulzáló mágnesterápiás készülék a gyártói megfelelőségi nyilatkozata szerint orvostechnikai eszköz, azonban az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) felfüggesztette a készülék forgalmazását orvostechnikai eszközként, és megtiltotta reklámozását is. A BNM polarizáltfény-terápiás készülék az EEKH szakvéleménye szerint orvostechnikai eszköz és egyben gyógyászati segédeszköz. A BNM mikroáramú kötés a gyártói megfelelőségi nyilatkozata szerint orvostechnikai eszköz, ám azt az EEKH nem vizsgálta. A Magnetspace mágneses testelemző készülékről a Jugis be sem nyújtott gyártói megfelelőségi nyilatkozatot a GVH-nak, ám kiderült, hogy az EEKH felfüggesztette a készülék forgalmazását orvostechnikai eszközként, a készülék reklámozását pedig szintén megtiltotta.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek