A mozijegy drágult a legjobban az elmúlt 10 évben, olcsóbb lett viszont a cukor

A Központi Statisztikai Hivatal (továbbiakban KSH) oldalát böngészve futottunk bele egy adattáblába, amelyen azt láthatjuk, mennyibe kerültek egyes termékek és szolgáltatások – egészen 1996-tól 2014-ig. Úgy gondoltuk, érdekes lehet egy kis nosztalgia és megnéztük, mennyire drágult az élet az elmúlt 10 évben. Kiderült: rosszul jár, aki imádja a pénteki mozit és bérlet helyett inkább vonaljeggyel utazik, a kristálycukor-függő, pólók helyett ingeket hordó, rengeteg ásványvizet vedelő férfiak viszont jól jártak.

Természetesen figyelembe vettük az átlagkereset változását is: míg 2004-ben átlagosan bruttó 145 520 forintot vittek haza a teljes munkaidőben foglalkoztatottak, addig tavaly ez az érték 237 736 forint volt. Mivel a kettő aránya 1,63, így minden termék és szolgáltatás szorzóját ezzel osztottuk el. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a KSH-nak nincs kapacitása arra, hogy minden egyes terméket figyeljen, így ha az ön kedvenc csokija vagy hústerméke nincs a listában, sajnos túl kell tennie magát ezen a hiányon – vagy körbenézhet a Hivatal Tájékoztatási adatbázisában.

Ezek drágultak a legtöbbet

Bár a péntek délutáni mozijegyek ára átlagosan 2,5-szeresére emelkedett10 év alatt, ez a keresetváltozás hatását kiszűrve igazából csak 1,6-szoros emelkedést jelent. Hasonló jelenség történt a vonaljegyek esetében is: míg 2004-ben 120 forintot kellett fizetnünk egy jegyért, addig tavaly átlagosan 306-ot. A dobogó harmadik helyén nem várt versenyző került: az 50x100-as méretű frottírtörölköző (miért? de tényleg, miért pont ez??): érte másfélszer annyit kell fizetni, mintha előrelátóan 11 éve betárazott volna belőle.

 

Van, ami olcsóbb lett

A másfél literes szénsavas ásványvíz kedvelői örülhetnek: nem elég, hogy 2004-ben még átlagosan 117 forintért jutottak hozzá ahhoz, amit tavaly már csak 102-ért vehettek meg, de a növekvő keresetek miatt most tulajodnképp feleannyit fizetnek érte. A férfiak is jól jártak: a hosszú ujjú pamutingért a 2004-es árnak már csak kicsivel több mint felét kérik. Hasonló az arány a hűtőszekrények esetében is, így akinek pont tavaly ment tönkre a 10 éve vásárolt hűtője, az átlagosan ezer forinttal kevesebbért jutott hozzá az újhoz, mint anno.

 

A keresetek hatását kiszűrve kevesebbet kell fizetni többek között még a kristálycukorért, a gáztűzhelyért, a női pulóverért, a Magyar Nemzetért, a 75 ml-es fogkrémért és az egyliteres öblítőszer-koncentrumért. Olcsóbb lett még a zsemle, a kilós narancs és a trappista sajt is - már ami a KSH listáját illeti.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra