Neten árult tortára csapott le a NÉBIH

Közérdekű bejelentés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (továbbiakban NÉBIH) arról, hogy egy cukrász végzettség nélküli személy az interneten értékesít színes formatortákat. A laboratóriumi vizsgálatok során határérték feletti azorubin színezéket találtak, ezért a Hatóság a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta – tudtuk meg a Hatóság honlapjáról.

A szakemberek a próbavásárlást követően analitikai laboratóriumban vizsgálták meg a terméket, melyben a határérték feletti mennyiségben volt azorubin színezék (E122). Ráadásul kiderült az is, hogy az árusító a termékeit jogsértő módon, ellenőrizetlen háztartási körülmények között készítette. A NÉBIH a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta, az internetes felületet az érintett felszámolta.

Mi az az azorubin?

Az E122 egy mesterséges élelmiszer-színezék. Színe piros vagy gesztenyebarna, az élelmiszerek előállítása során általában erjedést, vagy forrást követően használják. Megtalálható többek között a marcipánokban, joghurtokban, lekvárokban, ételzselékben, zsemlemorzsában és tortákban is. Aszpirin-érzékenység esetén allergiát, intoleranciát okozhat. Asztmások néha nagyon rosszul reagálnak rá.

Jól oldódik vízben és fénnyel, hővel szemben rendkívüli módon ellenálló.

Forrás: Wikipedia és NÉBIH

Mire figyeljen?

2015. április 1-jétől az azorubin felhasználására vonatkozó közösségi és hazai szabályozás szerint kötelező tájékoztatni a fogyasztókat a nem csomagolt élelmiszerek esetében is a színezék megnevezéséről, vagy E-számáról, valamint hogy „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.Boston Globe / Europress / Getty

Ezeket érdemes szem előtt tartani:

  • internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak,
  • a háztartási körülmények között előállított élelmiszerek nem ellenőrzöttek, nem forgalmazhatók,
  • cukrászati készítményt cukrász végzettséggel lehet közfogyasztásra előállítani,
  • az erősen színes sütemények legyenek gyanúsak,
  • a sütemény forgalmazójától kérjék az összetételre vonatkozó adatokat,
  • interneten rendelt, jelölés nélküli élelmiszert ne vegyenek át,
  • az élelmiszerek jelölését olvassák el, mert információt ad a gyártóról, az élelmiszer összetételéről, a tárolásáról és felhasználásáról,
  • hiba észlelésekor hívják a NÉBIH zöld számát: 06-80/263-244.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek