Okosóra vagy smartband? Sony Smart Band Talk vagy Samsung Gear S?

Nem tudom a gyártók miért vannak annyira rápörögve az okosórákra, de nyilvánvalóan efelé bővítik a kínálatot, így került hozzánk a Sony Smart Band Talk SW30 nevű okosórája. Az órához egy E4-es készüléket kaptunk, mert telefon nélkül az óra nem sokat ér, max villogni lehet vele, vagy még azt sem. A fekete színű vékony óra inkább női kézre passzol, a pánt cserélhető, az épp aktuális hangulatunknak megfelelően. Jó hír, hogy hiába gumi a pánt, az embernek nem izzad meg alatta a keze - bár lehet, ha pont passzentos lett volna a szíj, akkor most nagyon szidnám a Sonyt, de nem hozza a szilikonpántoknál megszokott beleizzadós érzetet.

SmartBand-Talk-SWR30-black-1240x840-be853124cb7ffcd5fbfe77b692c1
sonymobile.com

Az első meglepetés a bekapcsolás után ért, ugyanis ez nem egy olyan színes-szagos kütyü, mint például a Samsung órája, hanem szimpla e-ink kijelzőt kapott, azaz szürke-fekete színben bámulhatjuk az időt. Ennek az a nagy előnye, hogy elég 2-3 naponta tölteni (70mAh az akkumulátor mindössze), nem úgy, mint a Samsung óráját, kevésbé mondható pozitívnak viszont, hogy sötétedés után már nem lehet használni, mert a megvilágítás sajnos kimaradt belőle. 

Az órán mindössze két fizikai gomb van, az egyikkel a hívásokat tudjuk fogadni, vagy megnézni a kijelzőt, a másikkal hangerőt lehet szabályozn. A töltő helye értelemszerűen egy kis gumilap mögé van rejtve, amit természetesen baromi nehéz kinyitni, és mivel nehezen hajlik, simán el tudom képzelni, hogy pár hónap alatt a le fog szakadni, de ne legyen igazam.

smartband-talk-swr30-style-change-79092aae42ec8044478c7f4a9bbf12
sonymobile.com

Mit tud egyáltalán?

Az óra bluethooth-szal kapcsolódik a telefonhoz, azon is lehet beállítani, hogy pontosan milyen funkciók jelenjenek meg rajta. Én mindössze az sms-t, az ébresztőt és a hívást tettem rá, az e-mailek olvasása szinte lehetetlen feladatnak bizonyult. Figyelmes megoldás, hogy a beállításkor meg lehet adni, hogy jobb vagy bal kézen használjuk-e a készüléket, ennek megfelelően fogja beállítani az olvasási irányt.

A legpraktikusabb, hogy nem csak jelzi a hívásokat, hanem fogadja is, amit akkor lehet kihasználni, ha nincs idő előkotorni a telefont, ez pedig egy nő és a táskája esetében viszonylag gyakran előfordul. De rém viccesen néz ki, amikor az ember az órájához beszél, arról nem is szólva, hogy mindenki hallani fogja nemcsak azt, hogy ön mit mond, de a másik felet is. Állítólag hívást indítani is lehet vele, de ezt nekem nem sikerült elérnem, sőt az SMS-t az elolvasása után sem sikerült többször előhívnom, de ezt betudom annak, hogy biztos velem van a baj, és a Sony mérnökei ezt pontosan kitalálták. De legalább arra gondoltak, hogy ha a telefonom néma üzemmódba helyezem, akkor az óra is automatikusan lehalkítja magát.

SmartBand-Talk-SWR30-gallery-03-1240x840-2554ae275bd121c97a68078
sonymobile.com

Alapvetően nem értem, minek pontosan tudni, mennyit gyalogolt, futott és aludt az ember, főleg mert meggyőződésem, hogy a lépésszámot nem méri tökéletesen, mivel a kéz mozgása nincs mindig összefüggésben a láb mozgásával. Mindenesetre ezeket lelkesen listázza, de kimaradt belőle a futók által preferált GPS, és nincs benne pulzusmérő sem, így nem biztos, hogy teljesen pontos eredményeket kapunk.

A nagy truváj az lenne, hogy a telefonhoz kapcsolható a Sony Lifelog programja, na, pont ezt a csodás featúrát egyáltalán nem sikerült tesztelnem, ugyanis nem sikerült elindítani a teszttelefonon. Pedig még a techrovat is csesztette egy darabig, hátha csak én voltam a béna, de nem, a Lifelog nem indult el, én meg sosem tudtam meg, hogy alakult a kalóriaégetésem, vagy a napi mozgásom.

Okosébresztő

Az okosébresztő elvileg akkor kelt, amikor szeretnénk – hah, micsoda meglepetés! – de figyelembe veszi azt is, hogy hol járunk az alvási ciklusunkban, ergo akkor kelt, amikor nem épp a szőke hercegről álmodunk. Ez azt jelentette, hogy én kaptam a Sonytól hol fél, hol közel háromnegyed óra szabadidőt, így legalább megfigyelhettem a hajnalt, ugyanis gyakran ennyivel a megadott idő előtt ébresztett.

Alkalmazások bővítése

A telefonhoz létezik jó pár kis program, de ezeket valamiért nem telepítették fel, külön kell a Google Playből letölteni. Ilyen a smart camera, az időjárás, a hangirányítás vagy a diktafon. Hogy ezeket miért nem tették bele alapból, fogalmam sincs.

usp1-notifications-02bdb7a05715ed48c8fdd027b5a1b004-620
sonymobile.com

Mennyi?

Az óra 46.000-75000 forint körül kapható,

Sony smart watch band SW30

Android OS, v4.4 (KitKat) Kijelző 1.40", 296 x 128 pixel, Fekete-fehér
Tömeg (akkumulátorral) 24g
Akkumulátor típusa 70 mAh
Készenléti idő* 72 óra
Bluetooth Van, v3.0
Egyéb funkció(k) -IP58 szabvány - Por- és vízálló (max. 1 méterig, max. 30 percen át)
-Smart Connect app
-SmartBand host app
-Lifelog app
-Gyorsulásmérő
-Magasságmérő
-Media remote (tap)
-microUSB

Hogy ennél mivel tud többet egy okosóra? Azt a Samsung Gear S-el próbáltuk ki. 

Samsung Gear S

Az okosórák elvileg divatos kiegészítők lennének, eddig azonban nem igazán sikerült eltalálni velük az ízlést. A nők ízlését legalábbi biztosan nem. A Samsung Gear S eggyel jobb ebben a tekintetben mint az elődjei, bár az érkező Huawei vagy LG okosórák designjától azonban még elmarad. Mindenesetre nagyon örültünk, hogy már lehet olyan számlapot választani hozzá, ami tényleg jól néz ki és van benne csajos változat is. Igaz nem sok, de legalább van, ezzel pedig kimondhatjuk, hogy az okosórák gyártói rájönnek, hogy tehetnek bele bármilyen számlálót, ha egy nőnek az az óra nem tetszik, akkor nem fogja egész nap azt hordani és ehhez egy cserélhető szíj még édeskevés. De nézzük mit tud az óra a külsőségeken túl.  

NDR 7668 R
Samsung

Az okosórák legfőbb erénye, hogy egyszerre tudják mindazt, amit a smartbandek és adnak némi pluszt. Ebben a Gear S erős, ugyanis tényleg sokkal tud töbletet adni, a kérdés csak az, hogy mindezt kihasználja-e egy átlagos felhasználó. A tesztelés eredményeképpen azt lehet mondani, hogy igen, bár tény, hogy erre szoktatnia kellett magunkat. Alapvetően semmilyen inger nem visz rá, hogy egy órán pötyögjek fél kézzel üzenetet, ahogy arra sem, hogy órán olvassam az e-maileket, de aztán kiderül, hogy néha nem rossz.

Üzenetek

Az okosórán olvashat e-maileket, sms-t, sőt a legtöbb ingyenes üzenetküldő alkalmazás is használható, így a Viber vagy a What's App üzenetekről sem marad le. Sőt válaszolhat is, persze mindezt a nem túl nagy kijelzőn pötyögve, ráadásul egy kézzel, mivel a másikon rajta van az óra. Természeteen arról is kapunk információt ha hívásunk érkezik és akár beszélhetünk is az óránkba. Arra viszonylag nehéz volt rájönni, hogy ennek tulajdonképpen mikor lehet hasznát venni, de végül is ha a telefon éppen töltőn van a szoba valamelyik másik részén, vagy mondjuk ha a mosdóba megy és hívása vagy üzenete érkezik. 

Személyi edző

A Gear S személyi edző funkciójával folyamatosan önnel van egy hajcsár, aki mindenbe beleköt, persze mindezt az egészségének érdekében. Szól ha sokáig ücsörög tétlenül, ön pedig ha akar engedelmeskedik neki és felkel egy kicsit mozogni. Egyébként egy idő után tényleg olyan mint egy személyi edző, én a tesztidőszak vége felé összevesztem az órámmal, amikor a moziban sem hagyott békén és azt akarta, hogy azon nyomban sétáljak. De egyébként dícsérni is tud, ha teljesíti az előírt lépésszámot, sőt alkalmazásokkal akár edzéstervet is kidolgozhat ön és az órája, miközben folymatosan figyeli a pulzusát. 

Samsung Gear S Pure White 3
Samsung

Minden, ami a smartbandben nincs

Amit a fentiekben hiányoltunk a smartbandből, az az okosórában megvan. Például a beépített navigáció, hogy futás közben se vesszen el, vagy hogy hazaérve szép kis ábrán lássa, hogy merre ment. Átnézheti a kontaktlistáját, hallgathat vele zenét, azonnal megnézheti a napi programjait, sőt még időjárásjelzést is tud rajta nézni, miközben pontosan ugyanazokat tudja, mint egy smartband. Sőt, ezt akár önállóan is tudja működtetni, belerakja a SIM kártyázt, elmegy futni és telefont sem kell vinni magával. 

Mennyibe kerül?

A Samsung Gear S okosórát olyan 120 ezer forintos áron tudja megvenni.

Most akkor kell okosóra vagy nem?

Alapvetően a fő kérdés, hogy kinek jó és kinek ajánlanánk. Aki rendszeresen testmozog, mondjuk fut vagy biciklizik, annak nem rossz ötlet beszerezni ilyet. Annak is jó, aki gyakran kap olyan fontos üzeneteket, amit azonnal el kell olvasnia még akkor is ha például éppen utazik, ezért nem tudja elővenni a telefont. Vezetésnél is gyakran egyszerűbb lehet kihangosítónak okosórát használni, mint headsetet rakni a fülbe és bizonyos helyzetekben talán a navigáció is jobban átlátható, ahogy rápillant a csuklójára, ráadásul hanggal is lehet vezérelni. Viszont egyelőre nehéz elképzelni, hogy legyen még egy kütyü, aminél oda kell figyelni, hogy ne merüljön le, esténként pedig töltőre kell tenni. 

Gear S HERE2.png
Samsung

Samsung S Gear

 Tizen operációs rendser, Kijelző: 39,9 mm széles x 58,1 mm magas, 2 hüvelykes kijelző
SIM kártya típusa nano SIM
Akkumulátor típusa 300 mAh
Készenléti idő 2 nap átlagos használat mellett
Memória 512 MB RAM és 4 GB ROM
Egyéb funkció(k) -16 M színmélység
-WiFi és USB kapcsolat
-Helymeghatározás GPS segítségével
-S Voice
-S Health
-MP3 lejátszás

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra