Feljelentésben elsők vagyunk Európában

Ismerős önnek a RAPEX név? A név a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek európai riasztási rendszerét takarja, amelynek nemrég jelentek meg az előző évi statisztikái. A (most kivételesen hasznos) "házmester" effektus Magyarországot az élvonalba lendítette: 2014-ben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (továbbiakban NFH) összesen 291 riasztást küldött a rendszerbe – a 28 tagállam közül ezzel a számmal hazánk volt a legaktívabb. Tavaly egyébként 2 435 bejelentés érkezett összesen Európa-szerte. 

A RAPEX-ről

"A 2004 óta működő RAPEX rendszer egyre hatékonyabb, feladata a potenciálisan veszélyes fogyasztási cikkekkel kapcsolatos információk gyors eléretővé tétele. Segítségével korábban azonosíthatók és távolíthatók el az Európai Unió egységes piacáról azon termékek, amelyek a fogyasztókra nézve veszélyt jelenthetnek. Amennyiben egy tagállam hatóságai egy terméket veszélyesnek találnak, a Bizottság és a többi tagállam tájékoztatása érdekében feltöltik a rendszerbe, így az egész Unióban megtehetőek azok a szükséges lépések, amelyek a fogyasztók biztonságát hivatottak szolgálni. Az NFH Magyarország EU csatlakozása, 2004. május 1. óta látja el nemzeti kapcsolattartóként a RAPEX rendszer működtetésével kapcsolatos feladatokat" – derül ki az NFH közleményéből.

A bejelentések kategóriát tekintve a legnépszerűbbek a játékok, a ruházati cikkek, illetve a textíliák és a divatáruk voltak, az okok között pedig leggyakrabban a vegyi jellegű kockázat és a sérülés-, illetve fulladásveszély szerepelt. A riasztási rendszerben a származási országok között – az előző évekhez hasonlóan - továbbra is Kína áll az élen.

 

Magyar adatok

Ha az átfogó elemzésre kíváncsi, ide kattintva megtekintheti a PDF-et, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy mit lehet tudni a magyar bejelentésekről vagy éppen forgalomból kivont termékekről. A RAPEX keresővel ellátott adatbázisát hívtuk segítségül: beállítottuk egyrészt azt, hogy milyen bejelentések érkeztek az országból és azt is, hogy ki nyomott fel magyar terméket – nem tudjuk, mennyire meglepő de utóbbit zömében magyarok.

2012. január 1-től egészen a mai napig összesen 886 bejelentés érkezett Magyarországról: közülük 576 Kínából érkezett, 255 ismeretlen eredetű és 5 Magyarországról számrazó termékre vonatkozott. Utóbbiak között található játékpisztoly, bikini, kiságy és elosztó, illetve egy fából készült hinta is.

Többek között ezektől a termékektől mentette meg önt a RAPEX
Többek között ezektől a termékektől mentette meg önt a RAPEXEuropean Commission

Megnéztük azt is, hogy hány magyar terméket nyomtak fel ugyanezen időszak alatt. Összesen 17-et és bár az előbb nem tűnt soknak az öttételes lista, így láthatjuk, hogy minden harmadik hazánkból származó terméket mi, magyarok jelentünk fel. Ez viszont pozitív hír, ugyanis nem a klasszikus bemószerolásról van szó, sokszor életeket mentenek azzal, ha egy termék veszélyeire felhívják a figyelmet európai szinten is.

A bejelentett termékek között akad Suzuki, Fiat és Opel márkájú személygépkocsi, motoros kesztyű, és több gyermekeknek szánt kabátka is. Érdekesség: a legelső Magyarországról bejelentett termék ezek a fura lámpák voltak 2005-ből, legutóbb pedig egy CITY GANG márkájú pulóvert és egy 390 forintos játékot panaszolt be a magyar hatóság.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek