Emelkedett méreganyag miatt vonták ki a forgalomból a D. Kaiser Krone kávét

Glutént, illetve maximálisan megengedettnél jóval nagyobb mennyiségű, mikroszkopikus gombafajok által termelt méreganyagot (ochratoxin-a) talált a Nemzeti Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legújabb terméktesztén, a D. Kaiser Krone nevű kávéban. A határérték feletti mikotoxin tartalom miatt azonnali hatállyal elrendelték a termék forgalomból történő kivonását, a gyártóval szemben pedig bírságot szabnak ki. Az őrölt pörkölt kávé teszt során 39 terméket ellenőriztek, közülük két kávénál csak kisebb jelölési hibák akadtak, ami miatt a felelős élelmiszervállalkozásokat figyelmeztetették. 

A NÉBIH amúgy két-két Magyarországon és Ausztriában egyaránt kapható kávéféleség összehasonlító vizsgálatát is elvégezte a teszt során. A negyedkilós kiszerelésű, őrölt, pörkölt termékeknél minőségi és biztonsági paramétereket mértek, a jelölési előírások betartását ellenőrizték, valamint kedveltségi vizsgálatot végeztek a szakemberek.

ShotType1 328x328
Tesco

Megnyugtató, hogy valamennyi termék megfelelt az előírásoknak a minőségre vonatkozó paraméterek (vízben oldódó szárazanyag-tartalom, víztartalom, koffeintartalom) esetében. Szintén nem volt gond a növényvédőszer-maradékok területén. A már korábban említett ochratoxin-a kis mennyiségben többféle élelmiszerben is előfordulhat, jelenléte nem küszöbölhető ki teljesen, az Unióban azonban szigorú előírás vonatkozik a megengedett határértékekre, rendszeresen vagy nagy mennyiségben fogyasztva ugyanis vesekárosodást okozhat.

A jogszabályoknak egy kivétellel minden termék megfelelt: a D.Kaiser Krone őrölt, pörkölt kávéban a maximálisan megengedett 5,0 μg/kg ochratoxin-a tartalom több mint kétszeresét mutatták ki a laborvizsgálatok. A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a forgalomból történő kivonást és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását, a gyártóval szemben pedig élelmiszer ellenőrzési bírságot szab ki. 

Íz alapján is kiszúrták, hogy valami nem stimmel

A kedveltségi rangsor felállításánál szempont volt az illat, ízérzet, testesség, végül pedig a kávéról egy összbenyomást rögzítettek. A bírálaton a hatóság szakemberei, kávészakértők, többek között Tóth Sándor többszörös barista bajnok és Szongoth János kávészakértő, valamint átlagfogyasztók vettek részt. A tesztelők a kávékat az úgynevezett brazil (cupping) módszerrel kóstolták és hasonlították össze.

A kedveltségi vizsgálattal párhuzamosan zajlottak a laborvizsgálatok, így még a határérték felett ochratoxin-a-t tartalmazó kávé is szerepelt a kóstoláson. A tesztelők e kávénál idegen ízt éreztek. A vizsgálat kimutatta, hogy a termék glutént és – a mikroszkópos vizsgálat alapján – idegen növényi eredetű keményítőszemcséket tartalmaz. A toxinszennyezettség és a gluténtartalom mellett a termék alacsony koffeintartalma is gyanússá vált a hatóság számára. A gyártónál a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága helyszíni ellenőrzést végzett, majd az ellenőrök az üzemben 8,2 tonna terméket koboztak el, további 12 tonna esetében pedig forgalmi korlátozást rendeltek el, végül az üzem működését felfüggesztették. A tesztelők egyébként a Tchibo Exclusive-ot választották a legjobb kávénak,ide kattintson a többi eredményért!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek