Így verik át Torkos Csütörtökön

Február 19-én országszerte több étterem is várja féláras kedvezményekkel. A Torkos Csütörtök minden évben nagyon népszerű, de minden évben rengeteg fogyasztói panasz érkezik az éttermekre, amiért nem pont azt, nem pont úgy, vagy nem pont annyiért adták, mint amit ígértek. Hogy ez ne fordulhasson elő idén, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összeszedte mire figyeljen oda, és mikor hova kell fordulni jogorvoslatért. 

A legelterjedtebb észrevétel minden évben az, hogy megtévesztő, tisztességtelen módon jár el néhány étterem. Gyakori, hogy csak bizonyos ételeket vonnak be a kedvezményes körbe, vagy hogy az italokért továbbra is teljes árat számolnak fel, esetleg nem egyértelmű (vagy többféle) árat tüntetnek fel.

Ha a vendéglátás során olyan kereskedői magatartást tapasztal, mely a meghirdetett akció feltételeivel ellentétes, valamint megtévesztető, úgy tanácsos legelőször a helyszínen jelezni a problémát. Ha azt azonnal nem rendezik, úgy a vendéglátó egységben található Vásárlók könyvébe kell bejegyezni a panaszt. Erre a vállalkozásnak 30 napon belül, írásban, érdemben kell válaszolnia. Amennyiben ezt megszegi, a panaszkezelés megsértése miatt fogyasztóvédelmi eljárás kezdeményezhető ellenük.

Ha a következőket tapasztalja, akkor önt bizony át akarják verni:

  • Csak korlátozott tartalmú étlap állt rendelkezésre, azaz a szokásos étlaphoz képest, csak néhány ételt lehet az akció keretein belül rendelni.
  • Ha az italok nem voltak féláron, az 50%-os kedvezmény ugyanis az italokra is vonatkozik.
  • Ha többféle árfeltüntetést tapasztaltak.
  • Vagy ellenkezőleg, semmilyen információt nem kaptak az árakról.
  • Ha az étlapon nem szerepelt felszolgálási díj, de ennek ellenére azt felszámították a számlán.
shutterstock 100506988
Shutterstock

Ezekben az esetekben a lakóhelye, vagy a vállalkozás székhelye szerint illetékes területi fogyasztóvédelmi felügyelőséghez élhetnek panaszbejelentéssel. Amennyiben fogyasztásáról nem, vagy csak hiányos tartalmú számlát kaptak, úgy bejelentéssel élhetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. A Fogyasztóvédelem javasolja továbbá, hogy a Magyar Turizmus Zrt., mint szervező felé jelezzék az akció feltételeit megszegő szabálytalan magatartást.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek