Folttisztítót és Nutellát lopnak a legtöbbet

Bolti lopások esetében nincs már alsó értékhatár, minden tetten ért lopás rendőrségi feljelentést von maga után, így mindegy, hogy egy pogácsát tulajdonítanak el a boltból, vagy egy vízforralót szeretne valaki kicsempészni. Sokan beszélnek arról, hogy a tízezer forint alatt lopások főképpen a megélhetési bűnözés számlájára írandók, de sokszor intézkednek a rendőrök fiatalkorúak és jobb anyagi helyzettel rendelkező személyek ellen is. Megnéztük, mik a legkeresettebb cikkek, azaz mik a bolti szarkák kedvencei.

A kényszer szülte tolvajok alapvető élelmiszerek és egyéb, megélhetésüket biztosító terméket tulajdonítanak el, amikor sajnos a mindennapi betevőre sem jut, így a bevásárlás során néhány terméket megpróbálnak fizetés nélkül kivinni. Mellettük természetesen jelen vannak azok is, akik későbbi továbbértékesítés reményében lopnak, vagy éppen hirtelen döntenek úgy, hogy nem vásárolják meg az adott terméket, hanem megpróbálják észrevétlenül kivinni. Az ő esetükben teljesen mások a preferált termékek, mint azok esetében, akiket a kényszer vitt rá a lopásra.

Ha tippelni kellene mi az, amit sokan lopnak, akkor a többség úgy gondolkozna, hogy valószínűleg valami nagyon kicsi és olyan, amire már nincs keret, azért került a kosár helyett a zsebbe. Ezzel szemben egy amerikai felmérés furcsa eredményeket hozott. 

Az egyik legtöbbet lopott termék az a folttisztító lett, amivel a tolvajok telepakolják a bevásárlókocsit és egész egyszerűen kirohannak a boltból mielőtt a biztonságiak megállíthatnák őket. A folttisztító ugyanis drága, viszont mindenki használná, így könnyen el lehet adni. Sokat lopnak terhességi tesztet is, amit nem is feltétlen adnak el később. Nálunk a gyakorlat az, hogy a mosdókat a vásárlótéren kívül alakítják ki, ezzel szemben sok helyen a vásárlótéren belül, így gyakran előfordul, hogy általában a fiatalabb korosztály egész egyszerűen a bolt mosdójában tesztel, majd kisétál. Valószínűleg van átfedés a terhességi teszt tolvajok, majd későbbi gyerektápszer tolvajok között, bár a felmérés szerint sokan később árusítják a tápszereket. Kérdés persze, ki venne gyerektápot egy sosem látott idegentől...?

A borotvapengék pont beleillenek abba az elképzelésbe, amit fentebb említettünk, azaz kicsik, mindenki használná, ám elég drágák ahhoz, hogy esetleg ne jusson rájuk pénz. Valószínűleg ez a probléma globális, hiszen Amerikában is előkelő helyen jár a borotvalopás, és nálunk is egyre több helyen lehet azzal a gyakorlattal találkozni, hogy a terméket csak a pénztárnál lehet megtalálni. Külföldön gondot jelent a cigarettalopás is, mivel máshol is megfigyelhető az a tendencia, hogy egyre több a terméken az adó, ezért azok a függők, akik kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, megpróbálják inkább ellopni a napi cigaretta adagot. Ugyanezen az elgondoláson alapszik az is, hogy az alkoholos italokat is sokan tulajdonítják el.

A gyógyszerlopás is egyre elterjedtebb jelenség külföldön is, ugyanis főleg az allergiagyógyszerek drágák annyira, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak, de jópáran lopnak fájdalomcsillapítót és fogyitablettát is. Aki allergiás, vagy fájdalmai vannak, az tudja, milyen érzés, amikor bármit megtenne, hogy kicsit csillapodjanak a tünetei. Az allergiásak többsége pedig külföldön is arra panaszkodik, hogy irreálisan magas a tüneteiket enyhítő gyógyszerek ára, így arra kényszerülnek, hogy ellopják.

Az energiaital szintén drága, persze nem is létszükséglet, mégis sokan azt is inkább elteszik, minthogy kifizessék érte a magasabb árat. Ha pedig egy konkrét márkára kíváncsi, akkor a Nutella a nyertes, ami nagyon finom, viszont nem túl olcsó. Éppen ezért sokat is lopnak belőle, egyszer konkrétan egy egész kamionnyi áru tűnt el. 

shutterstock 108585296

De mi a helyzet itthon? 

Itthon a rendőrség nem vezet statisztikát a kimondottan alacsony összegű lopásokról, néhány áruházlánc azonban megosztotta, hogy a tetten ért tolvajoknál mik kerülnek elő. A Tescóban a szalámi -és sajtféleségeket szeretik eltulajdonítani, de a kávé- és csokoládékülönlegességeket is szeretik a bolti szarkák. A kozmetikai osztályról pedig a finom kozmetikai termékek, nyáron a naptejek kerülnek ki az üzletből fizetés nélkül.

„Pontos információk nem állnak rendelkezésünkre a tolvajok motivációit illetően. Tapasztalataink azt mutatják, hogy vannak, akik viszonteladásra, vagy megélhetőségi okokból, esetleg „megszokásból”, illetve impulzív módon cselekszenek. Az első kategória esetében az elkövető tisztában van a pontos értékhatárokkal, a hatósági eljárások menetével. Az utolsó csoport tagjai pedig abban bíznak, hogy kollégáink nem veszik észre a termék hiányát." - mondta megkeresésünkre a Tesco sajtóosztálya.  Hasonló a helyzet az Aldinál is "a kisebb értékű lopások többségét márkás italok – prémium párlatok, vodka, tokaji aszú –, valamint az élelmiszerek közül a tartós, viszonylag kicsi, jól elrejthető, ugyanakkor magasabb árfekvésű termékek teszik ki, úgymint a szalámik, sajtok, kávé és a csokoládé" – tudtuk meg az Aldi válaszából. 

De elég csak megnézni, hogy mik azok a termékek, amiket a pénztár mögé vagy közelébe tesznek a boltok, hogy nehezebb legyen ellopni őket. A rágó tipikusan ilyen még a nagyobb boltokban is, de több helyen kerülnek az óvó dolgozói tekintetek közelébe az alkoholos italok drágább verziói, csokoládék szintén drágább kategóriájú változatai, vagy az elemek. Van, ahol a tamponok és az óvszer is a kassza mögé kerül, de az amerikai eredményeken alapulva ritka, hogy a folttisztítót vagy éppen a Nutellát kelljen külön kérni a pénztárostól. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek