Itt a tél, olvasson ekönyvolvasón!

Itt a tél, jön a karácsony, többek között ezért is kértünk a Koobe Magyarországtól és az Emagtól négy új ebookot tesztelésre, hogy kiderüljön, mit tudnak a nem neves versenyzők. Ha nincs kedve sokat olvasni, görgessen az aljáig, és olvassa el összefoglaló táblázatunkat!

ONYX BOOX C65 Storia HD

Ami a külsejét illeti két dolog biztos: a színe különleges, és nagyon könnyű kis szerkezet. A papírdobozban, amiben érkezett használati utasítás nincs (igen, én ilyen XX. századi vagyok), úgyhogy az ember kitalálja, hol és mit kapcsoljon be, és máris használhatja az olvasót. Ami meglepett az a súlya (170gramm) és a vékonysága (8,7mm), ami mellett még a Kobóm is olyan, mint egy dömper: ez az olvasó szép, nincs mese. Fogásra azért bírok fanyalogni, kemény műanyag, az a nyikorgós fajta, de ezt kompenzálja a különleges színe.

A készüléken van négy fizikai gomb, kettővel lapozni lehet, eggyel bekapcsolni, és van egy home gomb, amivel visszalépegetni lehet. A memóriakártyának külön kis nyílása van, illetve egy jack dugónak is van helye a vékony gépezeten. Ennek azért van szerepe, mert mp3-as fájlokat is képes lejátszani, ergo egyszerre lehet zenét hallgatni és közben olvasni.

Bekapcsolása után nekem 18,78 másodperc alatt állt fel, ami szerintem igen jó. A gyártó szerint HD felbontású, én ezt kézséggel elhiszem, de nagy különbséget nem vettem észre a nem HD olvasóm és eközött. Mindenesetre szép a felbontása, szemüveggel és anélkül sem látszanak a pixelek.

Érdekessége, hogy Androidot futtat az olvasó, de a használó ebből nem sokat vesz észre. A beüzemeléskor egy-két beállítást célszerű elvégezni, ilyen a wifi kapcsolódása. Magyar nyelvű menü jelenleg még nincs, az ígéretek szerint hamarosan érkezik, de enélkül is teljesen jól kezelhető az olvasó. 

A beállításoknál be lehet állítani, hova kerüljenek a letöltött e-könyvek, ugyanis lehet bővíteni az alapból 4 gigányi memóriát még 32-vel (viszonyításképp: a 4 gb kb 3000 könyvnek felel meg). Ami elsőre nagyon jónak tűnik, az az akkumulátora: még nem sikerült lemeríteni, sőt az ígéret szerint akár 2 hónapig is bírja (napi fél óra használattal számolva). PDF-et sokkal jobban kezel, mint a Kindle, és az epubbal is megbirkózik, így nem kell össze-vissza kovertálgatni.

Kezelhetőségének egyszerűségét jól mutatja, hogy a 13 éves fiam azonnal tudta, hogyan kell nagyobbra venni a betűméretet rajta, míg én dühöngtem, hogy nem találom rajta.

Szótára is van, igaz, nekem angolból lengyelre fordított, mert magyarul még nem tud. Lehet a szövegeket másolni vele, megjegyzéseket fűzni hozzájuk, és a Google és a  Sky Drive egyaránt elérhető róla, ha valaki mentene valamit a felhőbe.

A Koobe-nél az ára 31.990 forint, amiért az olvasó mellé jár még 300 könyv is ajándékba. Mielőtt tapsikolnának: azért ezekből a legtöbb olyan, amelynek már lejárt a jogdíja (a Jókai-Mikszáth tengelyen érdemes gondolkodni), bár én találtam rajta egy jó kis Nemere novellát is, ami pont elég volt a Budapest-Szentendre távolságra.

Másik tesztpéldányunk igazán decens darab, lassan a luxuskategóriába sorolható. Kezdjük az első sokkal: 64990 Ft az ára, azaz annyiba kerül mint egy közepesen jó tablet – pedig csak egy e-könyv olvasó.

A kedves nevű ONYX BOOX T68 Lynx ultra HD olvasó szép. Minőségi hátlapot kapott, igaz, azt a némileg ragadós fajtát, amin pillanatok alatt meglátszik az ujjlenyomat, viszont nem fenyeget az a veszély, hogy kicsúszik a kezünkből.

Amit egyből észre lehet venni, az a nagy kerek gomb középtájon. Bár azt gondolnák, azzal lehet bekapcsolni a készüléket, de nem, ezzel leokézni lehet egy döntést, illetve ki-be kapcsolni a világítást. A külső szürke zóna pedig navigációra alkalmas, bár azt nem igazán értjük, miért is volt erre szükség, hiszen egyrészt lehet a képernyőn lapozni, másrész a jobb oldalon szintén van két gomb, ami pont erre szolgál. ráadásul baromi kényelmetlen eltalálni az uszkve 3 mm-es felületet.Van még két fizikai gomb mindkét oldalon, az egyikkel lehet előre-hátra lépni, a másikkal pedig a menüt és a visszanyilat lehet kezelni.

Nekem furcsa a viszonylag széles alsó rész, jobban szeretem, ha a keretig lelóg a képernyő, de ez egyéni szocproblem. A kép maga gyönyörű, nem csoda mert UHD kijelzős, a tévéknél is előszeretettel használják. Felbontása 1440x1080-as, azaz nagyon éles képet kapunk – legalábbis a szövegnél. Nem ilyen jó a helyzet viszont, ha képet néznénk, mint az általunk random megnyitott index cikkben – ennyi pénzért ennél jobb felhasználói élményt várnék. Van benne gyárilag 4 GB hely, amit még 32-vel lehet bővíteni, az előbb már írtuk, ez mekkora könyvtárat jelent.

Nagyon jó featúra lehet, hogy az Ivona nevű szövegfelolvasó program segítségével fel lehet olvastatni a könyveket - mármint majd jó lesz, ha magyarul is menni fog. Ez jól jöhet gyengén látóknak, vagy akár autóban, hosszas vezetés alatt, ha hangoskönyvként használnánk az olvasnivalónkat.

Ami nagyon szerethető, hogy van rajta Google Play™, lehet letölteni könyveket bárhonnan, és emailjeinket is megnézhetjük, ha úgy jön ki a lépés. Lehet rajta zenét is hallgatni, bár ezek a funkciók (email, zene), szinte az összes telefonban megtalálhatóak ma már, így nem feltétlenül van ezekre szükség egy könyvolvasóban. Extra a bluetooth funkció, az optimalizált pdf olvasó, és elvileg három hetet is kibír egy feltöltéssel.

Ami a legszuperebb mégis, az a háttérvilágítás, azaz a sötétben való olvasás lehetősége is adott, aminek főleg azon családtagok örülnek, akik utálnak fénynél aludni. Ennél azonban jóval olcsóbb a Kindle Paperwhite II. és a Kobo Aura is, és bár mindkettő esetében le kell mondanunk az UHD kijelzőről, viszont nagyjából 20000 forinttal kerülnek kevesebbe, mint a BOOX készüléke.

PocketBook Mini

Életem legkisebb könyvolvasója érkezett meg hozzánk - köszönjünk, Emag a tesztkészüléket! - mindössze 5"-ös kijelzővel (12,7 cm). Kicsi és cuki, ezt gondoltam róla első ránézésére. Aztán bekapcsolás után nyomkodni kezdtem a kijelzőt, persze nem történt semmi. Hosszas gondolkodás után tudatosult bennem, hogy ez érintőképernyős készülék. A 30 nyelven beszélő készülék demokönyvtárral is rendelkezik, ezért olyan izgalmas témákról olvashattam, mint a fejőstehenek termékenysége és meddősége, a szarvasmarhák endometrózisa, oki terápiája és kezelése, és ha ez nem lenne elég, a tevék és szarvasmarhák hüvelyi ultrahangjának bonyodalmaiba is beleáshattam volna egy atlasz segítségével magam, ha tudok románul.

Nem mondom, sokat tanultam ez idő tájt az állatokról, ám roppant nehéz volt megszoknom az érintőképernyő helyetti joystickezést, és valójában ez a dolog alfája és omegája. Azt kell eldöntenie, kibírja-e, hogy nem a képernyőt nyomogatja veszettül, hanem inkább a home gomb szélén elhelyezkedő narancsárga irányítóval kísérletezik. Emiatt ennek az olvasónak nagy hátránya, hogy minden nyomásra kattog és meglehetősen macerás az irányítása, viszont ezt ellensúlyozza, hogy elég havonta egyszer tölteni, kicsi és könnyű.

Az olvasó a következő formátumokat kezeli: PDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML, ha Amazonról vásárolna, akkor kénytelen lesz konvertálni, ehhez a legjobb talán a Calibre nevű program. A készülék 18900,- forinttól kapható.

Prestigio MultiReader 3664

Bár nem az érintőképernyős korban nőttem fel, ennek ellenére nem állt rá a kezem a joystickes megoldású Prestigióra sem. Pedig megfelelő számú gomb gondoskodik róla, hogy könnyen elérjük a menüt, lapozni tudjunk, vagy épp belenagyítsunk a szövegbe. Ez az olvasó pont annyit tud, amennyit kell, plusz belepakoltak némi extrát – teljesen feleslegesen. Ki akarná a képeit egy fekete-fehér képernyőn mutogatni? Ki tartaná a könyvolvasón a naptárját? Néha az az érzésem, a gyártók cikinek érzik, ha egy termék csak egy dolgot tud, ezért belepasszíroznak pár teljesen életképtelen funkciót, hogy azzal is reklámozhassák az adott kütyüt. Higgyék el, ez teljesen felesleges, az ember vagy a telefonjába, vagy a naptárjába írja a programjait.

A nagyságrendileg 19000 forinttól kapható készülék nagy előnye ugyanakkor, hogy sokféle formátumot támogat (PDF, FB2, HTML, PDB, EPUB, DOC, UTF-8 TXT, Unicode, MOBI, RTFMobil), a Linux alapú rendszer alapvetően 4GB-nyi memóriát biztosít, de MicroSD kártyával még lehet bővíteni a tárhelyet. Szerencsére jól kezeli a PDF-et is, ami sok olvasónak szokott gondot okozni, és gyorsan lehet működésre bírni.

Szerintünk ilyen árkategóriában létezik ennél ütősebb darab is, de ha nem ragaszkodik az érintőképernyőhöz, ugyanakkor szeretne egy gyors olvasót, mindenféle flincflanc nélkül, akkor ezt önnek találták ki.

Ebook memória képernyő nyelv súly kijelző ár wifi háttérvilágítás
ONYX BOOX C65 Storia HD 4+32GB érintő angol 170g 1024X758 31990,-   igen nem
ONYX BOOX T68 Lynx ultra HD 4+32GB érintő angol 236g 1440x1080 64990.- igen igen
PocketBook Mini  4 GB sima  angol 130g  800x600 18900,- igen  nem
Prestigio MultiReader 3664  4+32GB sima  magyar 162g  600x800 14900,-   nem nem
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek