Tojásnyalóka és alakváltoztató tévé a sztár

Egy falunyi kiállító jelent meg Berlinben, hogy megpróbálja rábeszélni az újdonságokra éhes tömeget, hogy karácsonyra majd hajlított tévére és takarítórobortra vágyjanak (némi áruhiteles támogatással). Az már elég egyértelműen látszik, hogy a trendek erősen az okosotthonok írányába mozdulnak el, de koncepciószinten olyan dolgokkal találkoztunk, hogy csak néztünk meredten a tökéletesre suvickolt bemutatótérre. Avagy a jövőre?

Okosotthonok

A Panasonic okosotthonának fő eleme egy digitális képkeretnek tűnő valami, amiről elég hamar kiderült, hogy ez bizony nem szobadísz, amely igény szerint mutatja egy akvárium vagy egy kandalló képét, hanem egy monitor, amely igény szerint előjön addig rejtett helyéről. Naná, hogy közben kiírja, hány percig sül még a kacsa a sütőben, vagy hogy hány százalékon áll a kocsink (természetesen elektromos) feltöltése. A sütőn megnézhetjük, hogy is kell megsütni a kacsát, az indukciós tűzhely pedig bármilyen formájú és méretű edényt kezel, ráadásul mérlegként is funkcionál. Unja a szilvalekvár keverését? No problem, a Panasonic megoldja. Beépített kanál keveri a keverni valót. Mosogatni majd elmosogat a gép, ha pedig szépülnénk, leülünk egy intelligens tükör elé, amely percek alatt kielemzi az arcunkat, felajánlja, hogy mivel ápoljuk, és a kiválasztott terméket meg is rendeli.

Béna a sminkeléshez? Nem gond, a tükörmonitor megmutatja, milyen lenne dögös rocksztárként vagy macskaszemmel, majd megkeresi a megfelelő videót, amivel a gyakorlatban is kivitelezheti a műveletet. A virtuális világ itt toporog, mondjuk arról nem esett szó, mi történik, ha nincs áram, vagy szakadozik a net.

A Samsung lakása már nem csak koncepció, ennek lényege egy központi program, mely kommunikál a gépeinkkel, amelyek naná, hogy jóval intelligensebbek, mint mi vagyunk. A mosógép elemzi, hogy mit mosunk és mennyire koszos, elindíthatjuk a munkahelyünkről, hogy csak teregetni kelljen mire hazaérünk. A hűtőszekrény nem csak hűt, hanem nézhetünk főzés közben filmet rajta, szól, ha jött egy e-mailünk, vagy kikeresi a megfelelő receptet az otthon lévő dolgokhoz.

Részegen jött haza az ura? Megsértődött rá? Ne aggódjon, nem kell elvenni a lakáskulcsát, elég ha átállítja a biometrikus zárat, mehet amerre akar. A robotporszívó közben kitakarítja a kecót, a lámpák pedig a hangulatától függően változtatják a fényerősséget.

UHD tévékről fog szólni a karácsony

Iszonyú menő dolog, hogy a tévé képes íveltről egyenesre alakítani magát (és vissza), még ha nem is jöttünk rá, mire is jó ez az egész. Ugyanez a helyzet az Ultra HD-vel, amelyet az összes nagy cég piacra dobott, viszont nincs olyan műsort, amit nézhetnénk így. Ráadásul csak megfelelő távolságból látszik a hihetetlen szín- és pixelkavalkád, de persze az emberek igen kis százaléka nézi a tévéjét onnan. MIndenesetre a kínai klóngyártók is igyekeznek követni a dolgot, úgyhogy jöhetnek a low budget változatok is. 

Kínai piac Berlin közepén

Amíg a nagy nevek többmillió eurót fektettek a standjaikba, addig Yi Ding és Chang Vou egy kis standdal készült. Itt az árakra kerül a hangsúly a vevőcsalogató dekorokkal senki nem törődik. Többszáz kereskedő várta egy sátorba zsúfolva, hogy megkössék az év üzletét. Minket egész addig szerettek, míg rá nem jöttek, hogy mindössze 10 millióan laknak az országunkban, úgyhogy velünk nem érdemes üzletelni. Itt tényleg minden volt, a masszírozóktól a telefontokokig, de kollégánk belefutott egy még be sem mutatott iPhone 6-ba is. Személyes kedvencem a váza (?) volt, amiről kiderült, hogy két tojást beleütve rántottanyalókát készít. Ha valaki rájön, ez mire jó, akkor szóljon, Mindenesetre az Aliexpressen már 8 dollártól (2000 ft) megrendelhető. Láttunk digitális urnára emlékeztető (talán) párásítót, és iPad 6-ra passzoló tokot is, de persze az új iPhone-hoz is volt már extratöltő, képernyővédő és tok is. Meglepő módon találtunk teljesen vállalható bőrből készült tartókat  is, de minden igyekeztünk dacára sem sikerült eladásra bírni az eladókat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek