Megmutatjuk mi rejtőzik a vonzó csomagolás mögött!

Lehet vitatni a porlevesek jogosultságát az étkezésben, mindenesetre kaphatóak, ergo az emberek veszik őket. Meggyőződésünk volt, hogy ezek közvetlen életveszélyben fogyaszthatóak csak, ráadásul a csodaszép fotók és a valóság nem igazán konvergálnak egymással.

Ezért nagy levegőt vettünk, és nekiláttunk a főzésnek - már amennyiben a vízforralást főzésnek tekinthetjük. Most nem igazán vizsgáltuk az ízeket, arra voltunk kiváncsiak, mit kap az, aki ilyet vásárol. Végül azért végig is kóstoltuk őket, és mindenkit csak lebeszélnénk a használatukról. Volt, amelyiknél sóval kompenzálták a totális ehetetlenséget, más leves gyártója enyhén szólva is félreértelmezte a grízgaluska fogalmát, de találkoztunk olyan versenyzővel is, melynél a látvány vitt mindent.

Mivel a magyarok főleg paradicsomlevest, Újházy tyúkhúslevest és daragaluska levest esznek, így ezekből vásároltunk be. Aztán – biztos, ami biztos – becsúszott még egy Jókai bableves is, annyira gusztán nézett ki a zacskón.

Maggi - Óriás grízgombócleves

A zacskó grafikáján négy hatalmas gombóc, köztük ínycsiklandó borsó és julienre vágott répa úszkál. "A Maggi levesek valódi zöldségeket tartalmaznak, praktikus, szárított formában, fűszerekkel és egyéb finomságokkal kiegészítve, hogy Ön minél teljesebb, a nagyi levesére emlékeztető ízű ételt élvezhessen" – ígéri a reklámszöveg.

Egyrészt zokogógörcsöt kaptam volna, ha a Nagyim ilyet tálalt volna fel vasárnap - azt hiszem ő is, másrészt idézném a "finomságok" listájának egy részét: dinátrium-difoszfát, nátrium-glutamát, dinátrium-5'-ribonukleotidok, szulfitos-ammóniás-karamell.

Mindezek ellenére értékeljük, hogy ez a leves legalább igyekszik megugrani a lécet: ez hasonlított legjobban egy levesre. Sajna a gombóc nagyon sós, és a MNG íze érződik rajta, amit nem is értem, hogy miért tesznek bele ahelyett, hogy rendesen kitalálnák, mi kell egy levesbe. Pozítiv csalódás, hogy négy gombóc helyett 5 került bele, szomorú viszont, hogy a répa és a borsó valahol eltűnt útközben.

Knorr - Grízgombóc leves

Egyetlen pozitívuma van: a benne felhalmozott nagyszámú gombóc, amely viszont inkább hasonlít ipari tarhonyára, mint gombócra. Ízvilágában csontlevesre emlékeztet, és legalább került bele felismerhető mennyíségű répa is. Összetételében nem rossz, mondjuk nem tudom, miért kell karamell szirup a színezéshez, a maltodextrint pedig úgy használják a konyhai vegyészek, mintha ez lenne az első óra anyaga a szakácsiskolában.

Zuppi - Grízgombóc leves zöldséges grízgombóccal

"Házias ízek, gazdagon zöldségezett"  – áll a zacskón. Aham, persze, és hatalmas répák potyognak ki a zacskóból. A drégelypalánki cégnek sikerült ötféle (!) térfogatnövelőt belegyömöszkölnie a galuskájába: dinátrium-difoszfát, nátrium-karbonát, kalcium-foszfát, citromsav, butil-hidroxi-toluol. Került mellé három ízfokozó: nátrium-glutamát, nátrium-inoziát, dinátrium-guanilát is, a leves eddig már lassan annyi műanyagot tartalmaz, mint egy C-listás designerdrog.

Az íze ezek után nem is meglepő: talán úgy tudnám legpontosabban leírni, mintha egy adag vegetás vízbe beledobnánk egy csomó grízgombócot. Egyszóval borzalmas.

Maggi - Grízgombócleves

A Forró bögre sorozatba is bekerült a gombóc, ez tényleg öt perc alatt kész. A Nestlé vegyészei által kreált csodában tényleg van borsó és némi répa is – és sajna, ez a legtöbb jó, amit elmondhatok róla, bár korábbi tesztünkben jó helyen végzett. Tíz perc állás után a gombócok szétestek és feloldódtak. Szerintünk semmi íze, de látványra mindenképp nagyszerű látványt nyújt, főleg a többi termékhez képest.

CBA - Grízgombóc leves

Nem véletlenül került az utolsó helyre a CBA terméke, melyet a grízgombócot nyilvánvalóan sosem kóstolt, de talán nem is látott Hungaro Casing Kft gyárt. Egyrészt ehetetlenül sós, egy adag levesben 1 gramm só van, ami a napi ajánlás 20 százaléka. És egy pasi biztos, hogy többet eszik 2,5 dl levesnél, az átlagos levesadag legalább 4 dl. Ráadásul a képen látható levesnek és a tányéromba kerültnek konkrétan semmi köze egymáshoz. Az egyetlen pozitívum (?) hogy annyi azért van a CBA-ban, hogy oda is írja: a kép illusztráció.

Mindezt, valamint azt figyelembe véve, hogy zöldséglevest grízgombóccal tényleg baromi egyszerű csinálni, könyörögve kérek mindenkit, felejtse el a zacskósleveseket, ha nem kollégista!

Bárhol lehet kapni húsleveshez való zöldséget, ezt kell egyszerűen megpucolni, feltenni főni, és eközben egy tojást pici sóval összekeverni,, hozzátenni a búzadarát (más nevén grízt), kicsit állni hagyni, majd a forrásban lévő levesbe szaggatni. Mintegy 4-5 perc után kész is, lehet tálalni.

+ 1 Maggi - Jókai bableves

"100 százalék íz, tartósítószer hozzáadása nélkül", a képen csodás, sűrű leves – nyilván lecsaptam rá, de az élelmiszeripar egy hatalmas pofonnal térített magamhoz. Sikerült 6 db babot találni a bablevesben, ami valljuk be, nem az igazi. Mondhatni irdatlan pofátlanság. A leves a forgalmazó szerint magyar pirospaprikával készült, remélem, tényleg kivitték Szlovákiába, ahol a vonalkód szerint gyártották a levest.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra