Csaknem 10 milliárd forintnyi bírság a Gazdasági Versenyhivataltól 2013-ban

Azt már megírtuk, hogy az élelmiszeripar hogyan vert át minket az idén, most viszont következzenek azok a szereplők, akik nem beazonosíthatatlan helyről származó, rossz minőségű húsokat vagy gyümölcsöket akartak ránk sózni, hanem szimplán megtévesztettek, elhallgattak részleteket, kicsit furfangosabban fogalmaztak, vagy szimplán valótlant állítottak. Vagyis összefoglalva, íme a lista, kik néztek minket teljesen hülyének 2013-ban:

Abexine Gél

A Telemarketing International Kft által forgalmazott Abexine gél nem gyógyít, hiába állították ezt róla. Itt egyébként - mint a többi, gyógyhatással nem rendelkező, ám annak eladott terméknél is - figyelembe vette a Gazdasági Versenyhivatal, hogy kiszolgáltatott helyzetben lévő, beteg embereket vágtak át, így ezzel arányos volt a kiszabott 25 millió forintos büntetés is. 

Aldi

Az Aldi szintén 25 millió forintos büntetést kapott készlethiányos termékek miatt, mert a meghirdetett akciós külső tárhelyet gyakorlatilag esélytelen volt beszerezni a kiemelten hirdetett akciós időszak alatt. Mint kiderült, vagy egyáltalán nem is volt belőle, vagy boltonként csak egy-egy darabot találhatott a szerencsés első, aki kereste.

D  ZA20080331054
Balaton József / MTI

Bankok

Idén volt a Gazdasági Versenyhivatal történetének eddigi legnagyobb bírságolása is, ugyanis kiderült, hogy a bankok kartelleztek egyet, hogy megakadályozzák a tömeges végtörlesztést, ami miatt a 11 érintett pénzintézet rekord nagyságú, összesen 9,5 milliárd forintnyi büntetést kapott. 

CBA

Egy, még 2010-es újságban szereplő termék miatt derült ki, hogy a CBA országos újságaiban szereplő akciós áraknál évek óta, bizonyos esetekben többet fizettek a vásárlók. Ezért a Gazdasági Versenyhivatal 30 millió forintra bírságolta őket. 

v2010 plakatok6 35
Nagy Attila / Index

Csiga Elixír és Fogyitabletta

Novemberben kiderült az is, hogy a csiga elixír mellett a fogyitabletta is kamu, egyáltalán nem segít, pláne nem gyógyít igazából, ezért a forgalmazó Direkt Market céget 22 millió forintra büntették. A büntetés mértéke egyébként azért lett ennyire magas, mert a cég visszaeső megtévesztő. 

Energiaspirál

Bár sokan ezt eddig is sejtették, mára tény, nem gyógyít az energiaspirál, így akik abban hittek eddig, hogy komoly egészségügyi problémájukon ez majd segít, azok sajnos tévedtek. Bár tény, hogy a placebóhatás nem új keletű dolog, a Gazdasági Versenyhivatal mégis 11 millió forintra büntette a forgalmazó Multi-Webshop Kft-t és a feltaláló Csapó Invest Egészégjavító Termékgyártó és Forgalmazó Kft-t. 

EZO TV

A telefonos kártyavetésről és TV-n keresztüli pénzenergiák átadásáról ismert TV-t 13,5 millióra bírságolták, amiért a betelefonálók nemhogy adásba nem kerültek, de még össze-vissza kapcsolgatták is őket (ezzel is húzva a drágán számlázott idejüket), és a szakmai gondosság követelményét is megsértették.

shutterstock 69895504
Shutterstock

Fogyasztói csoportok

2013 bebizonyította, hogy nem jó biznisz sem fogyasztói csoportot szervezni, sem belépni valamelyikbe, mert az egész nagyon átverésgyanús.

10 milliós büntetést kapott a Hold Financial Kft, akik hiteleket is ígértek, ugyanakkor igazából csak fogyasztói csoportot szerveztek, és olyan dolgokat nem derültek ki a hirdetésből egyértelműen, hogy a csoport tagjai nem pénzhez, csak vásárlási joghoz jutnak, és nem is biztos, hogy a szerződéskötés idejében, hanem csak évek múltán.

Az év végéhez közeledve, novemberben egy újabb fogyasztói csoportot szervező cég kapott bírságot, amiért nem lehetett teljesen egyértelműen megállapítani a hirdetéseikből, hogy szimplán fogyasztói csoportról van szó, semmilyen más kedvezménnyel, vagy hitellel ez a konstrukció nem jár. Ez a Fensus Kft-nek mindössze 169 ezer forintjába került.  

Majd decemberben újabb négy fogyasztói csoportot bírságolt a GVH,  összesen több mint 20 millió forintot róttak ki rájuk. Emellett a Lyoness is 10 millió forintos bírságot kapott, amiért az azonnali pénzvisszafizetésről kiderült, hogy egyáltalán nem azonnali.

Mágnesterápia

Nem csak az Energiaspirált, de más mágneses csodaszereket, azon belül is a Magneter és Magnapress mágnesterápiás eszközöket forgalmazó cégeket is megbírságolták, összesen több mint 12 millió forint értékben, ugyanis bizonyítást nyert, hogy ezeknek semmiféle gyógyhatása nem igazolt, tehát a fogyasztókat megtévesztették. Sőt a Magnavital készülékeket is kerülje, mert azok sem érnek sokat, őket 3 millió forintra bírságolták.

Magyar Telekom

A cég 20 millió forintos bírságot kapott amikor megtévesztette a fogyasztókat az olcsó földgázszolgáltatást népszerűsítve, hiszen a megrendelők kedvezménye egy év közbeni változás miatt csökkent a reklámokban beígértekhez képest. 

143326156
Bloomberg / Europress / Getty

Medosan Kurkumapor

Szintén nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani a Medosan Kurkumapor gyógyító hatását a forgalmazó, amiért 14 millió forintos bírságot kapott. 

Normaflore

A tablettát a reklámokban nem az engedélyezett eljárás alapján mutatták be, abban ugyanis már úgy szerepelt a készítmény, hogy megszünteti a hasmenés okát is. Emellett a termék összetételével kapcsolatban is valótlan információk jelentek meg, arról nem is beszélve, hogy a szervezet vitaminnal való feltöltése sem fedte igazán a valóságot. Mindezért 2,5 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte a céget a Gazdasági Versenyhivatal. 

Orangeways

Az Orangeways 4 millió 450 ezer forintos büntetést kapott, amiért hirdetéseiben megtévesztően jelezte az árakat, vagyis nem közölte, hogy az 1900 forintos jegyár igazából nem állandó jegyár, hanem csak minimális számban áll rendelkezésre a leggyorsabb jelentkezőknek. 

Panadol Rapid

Ezt a fájdalomcsillapítót sokáig reklámozták úgy, hogy 5 perc alatt hatni kezd. Mindez a GVH augusztusi határozata szerint azonban jogsértő, hiszen egyénenként eltérő a hatás kezdete és a fájdalom megszüntetésének időpontja. Ez 2 millió 300 ezer forintos bírságot jelentett. 

Penny Market

A szupermarketlánc is 5 millós bírságot kapott, mert magyar terméknek hirdetett olyat, ami csak részben volt az (vagyis volt a gyártásnak olyan fázisa, ami köthető volt Magyarországhoz, de összességében ez azért kevés ahhoz, hogy magyar terméknek nevezzenek valamit). 

DSCN7365
Dívány

Provident

50 millió forintos bírságot kapott a Provident, amiért a pénzvisszafizetési akciója részvételi feltételeiről nem tájékoztatta a fogyasztókat. 

Ryanair

A Ryanair idén kétszer is kapott bírságot, először egy 15 millió forintos büntetést, mivel akciós repülőjegy ajánlataiban itt-ott elhallgatott néhány részletet és járulékos költséget, valamint a szerződés feltételeit sem tette közzé magyar nyelven.
Majd kapott még egy bírságot, amikor az akciós jegyekről szóló részletekből maradt ki néhány fontos infó, ami 10 millió forintos büntetést jelentett a cégnek. 

Taxisok

A taxisok ravasz hirdetései miatt is büntetés járt, a kedvezményes viteldíjak igénybevételének feltételeit nem megfelelően tüntették fel. Ezért 4 társaság összesen 8,6 millió forint bírságot kapott.

TV2

A Megasztár című műsor a Gazdasági Versenyhivatal döntése alapján megtévesztette a fogyasztókat, de most nem az SMS-ekben történt visszaélés, hanem egyszerűen csak nem tudták igazolni hitelt érdemlően, hogy ők Magyarország legnézettebb zenei tehetségkutató műsora. Az sem volt igazolható, hogy a hazai könnyűzenei élet nagyját megasztárosok alkotják, mindezért 5 millió forintos bírságot kaptak.

05-tv2sajttaj-IMG 8782
Szécsi István / Velvet

Vodafone

A mobilszolgáltató 25 millió forintos bírságot kapott, amiért a feltöltés utáni járó bónuszok néhány részletéről nem tájékoztatták kellőképpen a fogyasztókat. Olyan - korántsem mellékes - információkról nem esett szó, mint hogy a bónuszpercek nem használhatóak fel bármikor, és az sem volt mindegy, hogy hálózaton belülre vagy kívülre szerettek volna kezdeményezni hívást az ügyfelek.

+1 Állam

Befejeződött az utóbbi évek egyik mindenki számára legnyilvánvalóbb versenyjogi szabálysértésének a vizsgálata, azaz a dinnyekartell ügy, ám a GVH senkit nem büntetett meg, hiszen egy törvénymódosítással a minisztérium elérte, hogy a Gazdasági Versenyhivatal ne is tudja a vizsgálatot rendesen lefolytatni. 

Mindezek mellett világszerte több mint kétmillió Bosch mosogatógépről derült ki, hogy tűzveszélyesek.  de arról is írtunk, hogy a forgalomban kapható szén-monoxid riasztók 80%-a nem működik rendesen. Sajnos azzal is el kell, hogy keserítsük, hogy csodakazán sincs, de egyébként is ott verik át, ahol csak tudják, ezért jövőre is legyen figyelmes és körültekintő vásárlás közben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra