no

Olcsóbban is megúszhatja a betegséget

Ha már úgyis mindenki megpróbál ott spórolni, ahol csak tud, miért ne vonatkozna ez a gyógykezelésekre is? Bár sokan gondolják, hogy ha valamin, akkor ezeken nem kéne, sőt, nem is lehet takarékoskodni, hiszen az orvos csak tudja, mit ír fel, a helyzet ezzel szemben az, hogy de, sok esetben igenis van olcsóbb megoldás. 

Megúszható-e a gyógyszerszedés életmódváltással?

Sokan hajlamosak a könnyebb utat választani, ha problémamegoldásról van szó, és ezért nem is okvetlenül lehet őket hibáztatni. De ha az egészségéről van szó, azért érdemes megfontolni: mennyivel egyszerűbb mindenféle gyógyszert bekapkodni, mint tenni valamit érte? Igen, a gyógyuláshoz sokszor teljes életmódváltás szükséges – több mozgással és megfelelő étkezéssel -, de ha valaki veszi a fáradságot, és valóban betartja, akkor lehet, hogy gyógyszeres kezelés nélkül is megúszhatná a betegségét. Természetesen ez a megoldás sajna nem minden esetben alkalmazható – bár az életmódváltás mindig jót tesz -, épp ezért érdemes először orvosa véleményét kikérnie, kipróbálni pedig mindenképp érdemes. Ha betegsége jellege, az ön egészségi állapota megengedi, akkor kérjen orvosától mondjuk három hónap türelmi időt, ami alatt valóban megteszi, ami öntől telik, és ha ezután sem javul az állapota, akkor visszatérhetnek a gyógyszerekhez. Nem győzzük tehát hangsúlyozni: mindezt csakis orvosi beleegyezéssel és felügyelettel tegye!

Kezdhetnénk-e olcsóbb készítménnyel vagy kezeléssel?

Azt már tudja, hogy léteznek úgynevezett generikumok, melyek az eredeti gyógyszerrel azonos hatóanyagtartalmúak és összetételűek, viszont lényegesen olcsóbbak. Sokan ódzkodnak ezektől, attól tartva, hogy azért olcsóbbak, mert kevésbé hatásosak, de ez az aggodalom alaptalan: forgalomba hozatal előtt ezeket is ugyanazoknak a szigorú bevizsgálásoknak vetik alá, mint az eredetieket, a drágább készítmények ára pedig sok esetben csak azért több, mert gyártójuk nagy pénzeket költ drága reklámkampányokra.  

Receptíratás előtt érdemes a gyógyszerésszel beszélni?

Amennyiben az orvosa megpendíti, hogy fel szeretne írni önnek valamit, bátran kérdezze meg előbb a gyógyszerészét, létezik-e az adott szernek olcsóbb alternatívája. Receptfelírás tekintetében sokan bizalmatok az orvosokkal szemben, mondván, úgyis azt a terméket írják, amelynek az orvoslátogatója hatásosabb rávezető módszerekkel győzte meg őket, így jobban bíznak inkább a gyógyszerészek tanácsaiban. Ezt csak erősíti, hogy itthon egy tavaly életbelépett szabály alapján a gyógyszerésznek kötelessége is a tájékoztatás, ha az adott készítménynek vannak olcsóbb változatai. Szóval, ha spórolni szeretne, akkor  mindenképp érdemes a gyógyszertárban is kérdezősködni.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra