Tudja, hol vehet majd dohányt a dohányboltból?

Július közepétől kizárólag a nemzeti dohányboltban lehet dohányterméket vásárolni. Ha eddig nem fedezett fel magának a környéken egyet sem, akkor itt az ideje, hogy okostelefonját vagy az internetet hívja segítségül. A piaci rést megtalálva egyre több mobilalkalmazás és weblap szakosodik arra, hogy összegyűjti a trafikokat, akár nyitva tartás alapján is. Többségük folyamatosan bővül, és nemcsak a vásárlók, de a trafiktulajdonosok is feltölthetik az információkat, ráadásul ingyen. Egyelőre a legtöbb ugyanazt a funkciót látja el, csak más színek dominálnak a grafikában, de lássuk, mik a lehetőségek.

Hol egy trafik?

Jogos a kérdés, ami egyben egy weboldal címe is. Ezen az oldalon a megadott helyhez, vagy saját helyzetéhez viszonyított legközelebbi trafikokat keresheti meg. Ha a weblap nem elég, akkor egyelőre androidos, de hamarosan iOS készülékre is letöltheti az alkalmazást, amivel az egész országban kereshet dohányboltokat, sőt azt is látja, mikor fog az adott bolt zárni.

Screen Shot 2013-05-15 at 11.11.01 AM.png
nemzetidohany.hu

Hol vehetek cigit?

Ezt már egy másik beszédes weblapcím kérdezi, de a téma ugyanaz. Nem készül belőle okostelefonos alkalmazás, és az előbbihez képest az adatbázisa is kisebb, ugyanakkor itt is fel lehet tölteni új trafikokat a kissé fapados weboldalra. Nem túl jó pont, hogy a legutóbbi fejlesztés június közepi dátumú, ami egy ilyen aktuális témát tekintve túl hosszú idő.

Trafikvadász

Vannak, akik jókor kapcsoltak és időben reagáltak az aktuálpolitikai hírekre, ők azonnal le is foglalták a legkézenfekvőbb weblapcímet. Itt már az androidos és az iOS változat is éles. Ők is várják még trafikok jelentkezését, és folyamatosan töltik fel a térképet hasznos információkkal, úgymint a boltok nyitva tartása és egyéb szolgáltatások. Sőt, játszani is lehet a Facebookon, bár az annyira nyilvánvaló karton cigi helyett sajna csak mobiltelefont sorsolnak ki július 30-án.

Smoky Point

Itt egy rosszfiúnak öltözött, szivarozó mókus próbálja meg belevinni a dohányzó közönséget a rosszba. Az alkalmazás Androidon és iOS-en is elérhető. Amellett, hogy megmutatja a legközelebbi, adott időpontban nyitva tartó boltokat a térképen, sőt ha kell oda is navigál, akár játszani is lehet. Nem kell azért nagy kalandra számítani, a mókusokat kell megtalálni. A honlapon a kiírás szerint június 30-ig várták a regisztrációt, de bizonyára még mindig bővítik az adatbázist. Grafikában mindenképpen ez az alkalmazás a legerősebb.

02
Barakonyi Szabolcs

Trafik Finder

Már elérhető az Apple boltjában, bár a kritikák eddig nem sok jóval kecsegtetnek, de ha folyamatosan bővül az adatbázis és kijavítják a hibákat, akkor használható lesz.

Trafik Radar

Sok újdonságot ez a program sem tud. Itt is megkeresheti a legközelebbi trafikot, el is navigálja oda a telefonja vagy a táblagépe, és a nyitva tartást is megnézheti.

Ahol nincs

Ha kisebb településen él, és egy térképen sem talál trafikot, az azt jelenti, hogy nincs. Ne essen kétségbe, újabb pályázaton még lehet, hogy valaki elnyeri a jogot, hogy nemzeti dohányboltot üzemeltessen, addig meg számíthat a mozgóárusokra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek