Szemüvegeseknek is lehet divatos napszemüvegük

Nemrég már megmutattuk, milyen napszemüvegekkel rukkoltak elő idén a legnagyobb divatházak, mi lesz a nyár slágere. Igen ám, de mit csináljanak azok, akiknek rossz a látása, és mondjuk a kontaktlencsét se bírják, így egész évben szemüveget hordanak? A jó hír az, hogy nekik sem kell lemondaniuk arról, hogy divatosak legyenek, csak kicsit többet kell érte tenni. Nézzük mik a szemműtétnél kevésbé drasztikus (és jóval olcsóbb) lehetőségek!

Kontaktlencse

Ez a legegyszerűbb módja, hogy bármilyen divatos napszemüveget tudjon vásárolni és hordani. Sokan teszik azt, hogy nyárra átváltanak kontaktlencsére, amiből ma már mindenki megtalálhatja a napi rutinjának legjobban megfelelő darabot, legyen az az eldobhatós napi, vagy (mindig gondosan tisztított) hosszabb időszakra szóló lencse. Beszerezni is egyszerű, manapság már az interneten is lehet rendelni, de mielőtt legelső alkalommal vált kontaktlencsére, mindenképpen forduljon szemorvoshoz (ajánlatos félévente elmenni vizsgálatra) és keressen fel egy optikát, ahol segítenek kiválasztani a megfelelő típust. Itt megtanítják a precíz a felhelyezést, és elmondják a legfontosabb tudnivalókat is, például hogy hogyan kell megfelelően tárolni, vagy meddig maradhat a szemén a kontaktlencse. Egyébként ma már azok is válthatnak kontaktlencsére, akik multifokális szemüveget viselnek (azaz közelre, félközelre és távolra is egy szemüveget használnak).

Fényre sötétedő lencsék

Ha marad a szemüvegnél, ez a megoldás már egyre népszerűbb, hiszen nem kell cserélgetni a dioptriás és a napszemüveget, mert a dioptriás lencse is képes UV sugárzás hatására besötétedni, a napfény intenzitásától függően. Ezt úgy kell elképzelni, hogy amikor kimegy a napra, a lencse elkezd sötétedni, majd kivilágosodik, mikor belép valahova. A modern lencsék már gyorsan reagálnak és hamar változtatják a színüket a körülményekhez alkalmazkodva.

Felmerül viszont a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha autóvezetéshez is szeretnénk ilyen típusú lencsét használni, ebben az esetben ez beltérnek számít-e. Erdős Anna optometrista megkeresésünkre elmondta, hogy ez ma már összetettebb kérdés, hiszen alapvetően ezek a lencsék az UV-sugarakat általában kiszűrő szélvédők mögött már nem sötétednek be. Létezik viszont egy új típus, ami az UV helyett hőre és fényre sötétedik, ez az ami autóvezetéshez is használható – ennek viszont hátulütője, hogy beltérben is sötétedik. Egyébként folyamatosan fejlesztik a sötétedő lencséket, a legújabb generáció már a 85%-os, tehát napszemüveghez hasonló mértékben sötétedik, és a reakcióidőn is sikerült sokat javítani. Ebből a típusból is bátran lehet multifokálisat rendelni, színben egyébként barna vagy szürke lencse kérhető.

Dioptriás napszemüveglencse

Ennek egyetlen kellemetlensége, hogy továbbra is két szemüveget hurcol magával, és cserélgetni őket, mikor belép valahova, szabadtéri programokhoz, bulikra, fesztiválokra viszont ideális. Sokan nem is gondolják, hogy nem feltétlen kell optikai keretben gondolkozni és abba tetetni lencsét, hanem nyugodtan szétnézhetünk a divatos napszemüvegek között is, ma már ugyanis a legtöbbe tudnak lencsét cserélni (vigyázat, vannak kivételek, mutatunk a galériában olyanokat, amik biztos hogy nem alkalmasak dioptriás napszemüvegnek!).

Hogy milyen típust választhat az függ attól, hogy milyen dioptriájú lencse kerül bele, de ebben nyugodtan kérje ki az optikus segítségét. Akár máshol vásárolt keretbe is lehet kérni új lencsét, de ehhez tudni kell, hogy a folyamat úgy működik, hogy a keretet hevítik, hő hatására kitágul és így tudják az új lencsét beletenni. Ha azonban alacsony, nem optikai minőségű a keret, nagy eséllyel megég vagy eldeformálódik, vagy akár el is pattanhat.

Ezek a lencsék egyébként már mind UV szűrősek, sőt arra is odafigyelnek, hogy a tükröződésmentes réteg a lencse belső oldalára hátulról érkező sugarakat se verje vissza. Fontos tudni, hogy arra nincs lehetőség, hogy utólag színezzenek lencsét, egyébként is a legtöbb helyen eleve színes alapanyagot rendelnek. A színekben az alap a szürke, barna vagy sötétzöld, de lehet színátmenetes, vagy akár rózsaszín is. Autóvezetéshez vagy vízpartra lehet kérni polarizált lencsét is, sőt készül olyan sportnapszemüveg is, amibe eleve lehet dioptriás lencsét választani.

Anyagi szempontok

Mindegyik megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya, de kérdés hogy a kasszánál mik a lehetőségek. Nagyon sok a változó ebben a kérdéskörben, hiszen keret, kontaktlencse típus, dioptria függvényében egészen változóak az árak, így konkrét összegekről most nem is ejtünk szót. Az Anna Optikában azért adtak pár támpontot, hogyan tudjuk eldönteni, mi lehetne a legoptimálisabb számunka.

Kontaktlencse esetén például azt ajánlják, először azt döntsük el, hogy állandó viseletre szeretnénk-e használni, vagy csak alkalmanként néhány napra (mondjuk egy fesztiválra). A napi kontaktlencsék árban drágábbak, de ha csak ritkán akar megszabadulni a szemüvegétől, akkor jobb döntés, ráadásul higiénikusabb is.

Ha szemüveg mellett dönt, akkor mérlegelheti, hogy a fényre sötétedő lencsék drágábbak ugyan, mint egy átlagos lencse, itt viszont gyakorlatilag "egyet fizet kettőt kap" elven lesz egy olyan szemüvege, ami egyben napszemüveg is. Így nem kell még egy keretet venni, és abba még lencsét vásárolni, egy rendeléssel letud mindent.

A dioptriás lencse ára nagyságrendekben néhány ezer forinttal tér el általában a normál lencse árától (legyen szó könnyítettről vagy akár multifokálisról), tehát a különbség nem jelentős. Ezen felül az új keret árával kell kalkulálni, tehát gyakorlatilag olyan összeggel számoljon, mint amikor sima szemüveget csináltat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek