Hagyja meg a gyereknek a kimosható hajfestéket

Óvodás voltam, amikor a Jem című, régen elfeledett rajzfilmsorozat hatására rózsaszín hajat szerettem volna. Akkor még nem voltam alkupozícióban. Tizennégy éve pedig azt találtam ki, hogy okvetlenül kék hajra van szükségem. Anyu ekkor is észnél volt. Én meg azóta sem, úgyhogy végre szerveztem egy kimosható hajfesték-tesztet. Galériánkban vizuálisan, részletesen ismerkedhet az eseményekkel, árakkal, hatékonysággal de alább is kifejtjük, mire jutottunk. A lényeg: farsangra nyugodtan színezze a gyereket zöldre.

A fenti képen is látható termékek közül mindegyiket kipróbáltuk. Van köztük kakukktojás: az ezüst csillámspray igazából egy felpimpelt hajlakk, az arany csillámsprayt pedig test dekorálására szánták. De illeszkedik a szezonális kínálatba, úgyhogy felvettük a listára. Olvasson tovább, összeszedtük a legfontosabb tapasztalatainkat!

  • Mindegyik hajszínező kellék azt ígérte, hogy kimosható, és az is volt. Többségüket már a víz is leviszi, de az első samponos mosás valóban eltünteti a színt. A haj régi színe-fénye a második mosásnál maradéktalanul helyreáll, tehát ha a hosszú hajú gyerek nyafog, hogy rózsaszínt akar, nem öt évig tart, míg újra vállalható lesz a megjelenése, hanem az első hajmosásig. Ez menő. (Arra viszont készüljenek, hogy a festett haj mindent összefog, a gallértól a párnán át a kocsiülésig.)
  • A hajspray-k ára és a minőségük között valódi kapcsolat van, de nem olyan, mint hinnék: a legolcsóbbak egyáltalán nem olyan színűek, mint amit várnánk tőlük. A piros rózsaszínű lett a hajon, a sárga pedig neonzöld. A drágább festékek pont azt adják, amit ígérnek, ilyen szempontból a hajkréta a legmegbízhatóbb.
  • A hajfestés folyamata meglepően gyerekbarát, amennyiben kellő szellőztetés mellett a tesztcsapatunk is eléggé élvezte a dolgot. Ajánlott egy régi pólót felvenni a festés idejére (mindkét félnek), a homlok hajvonalhoz közel eső részét pedig testápolóval, krémmel, vazelinnel bekenni, hogy a bőrre került festéket könnyen le lehessen szedni.
  • Nem mindegy, mennyi haja van a festendőnek, és ennek mekkora részét kívánjuk beszínezni: az én részben lapockáig érő, viszonylag sűrű hajam egynegyedét fogta be egy palack Claire's festék. Ez sejtéseim szerint másfél félhosszú hajú gyerekfejnek felel meg, illetve egy focicsapatnyi lány néhány tincsének.
  • A teszt győztese egyértelműen a hajkréta: a gyerekeknek tetszett a színes gombóc, könnyű kezelni, és olyan színű lesz, amilyennek mutatja magát. Kis helyen is elfér, lehet vele játszani, jó cucc. Nyilván a legdrágább is (1350 forint), de így megy ez.

És akkor lássuk a tesztelők élményeit: vörös hajú kolléganőnk nem volt elájulva a vörös és a sárga festékektől. „Maximum a lenövés tűnik el tőle – ami nem árt, de nem is segít sokat a farsangi hangulaton. Ráadásul a festéktől olyan lett a hajam, mint a legdurvább lakktól, a punkok biztos előszeretettel használják. Szerencsére könnyen lejött, de ez volt az egyetlen pozitívuma".

A gyerekkel résztvevőket viszont meggyőzte a kínálat: „a festék nagyja már aznap estére kipergett a csajok hajából, legelőször a zöld kréta, az már 3-4 órával később eltűnt. Legtovább a nagyobb fején tartotta magát egy rózsaszín tincs, az kicsit még ma is látszott. Viszont eléggé összecsomósodott a haja, hiába fésültük ki tegnap is száradás után. Hajmosással ma este probléma nélkül kijött, pedig a gyereksamponok elég gyengék, mondjuk akkor már úgyis csak a fejbőrükön látszott itt-ott egy kis rózsaszín".

A rózsaszín festék másnak sem jött be, Margó szerint egyenesen aljas a termék. „Egyrészt kemény rétegben szárad rá a hajadra, mondjuk 12 órányi viselés alatt megszelídül, és poros rózsaszín lesz a fejed. A kimosásnál viszont olyan volt a víz, mintha véres lenne, szóval tele volt festékkel, de szárítás után tök kemény volt a hajam mindenhol, és mintha 3 napja nem mostam volna meg. Egy napra rá ezért megint megmostam, és még mindig jött belőle rózsaszín, szerintem harmadszorra is fog kicsit, annak ellenére, hogy egyáltalán nem látszik a hajam rózsaszínnek. Szerencsére. A többi színről  a fejemen volt még zöld meg arany nem tudok beszámolni, a pink mindent vitt!"

Ha nem is volt teljes az elégedettség, a jelek szerint azért egy-két tincs megszínezésére mindegyik termék alkalmas. Egyetlen állaton teszteltük a termékeket, egy kutyán, de csak egy-egy tincsnyi szőrön. Nenszike gazdája szerint a  festékszín nem annyira tartós, viszont annál büdösebb. Még szerencse, hogy az eb hátán festettünk. „Azóta ezt szagolom, mert nem is az, hogy lusta vagyok megmosni a kutyát, hanem mert meg is fázna ebben a hidegben. A zöld kábé meg sem fogta a haját. de amit igen az is azonnal kijött." Ami meg az én kékhajúságról szőtt álmaimat illeti, sosem éreztem magam annyira proletárnak, mint amikor kék csíkos szürke fejjel mentem nagybevásárolni péntek este.

Oszd meg másokkal is!
Mustra