no

Két gyerekbarát karácsonyi vásár, nem csak gyerekeknek

Amióta ilyen elképesztően hideg van, és már nem lehet bőrdzsekiben karácsonyi vásárra járni, nem is akkora buli ez az egész. Nagy a tömeg, mindenki lökdösődik, a kaja és a pia kihűl, mire végre felszabadul egy asztal, és amúgy is lefagy a kéz meg az orr a nagy nézelődés közben. Arról már nem is beszélve, hogy ezek a vásárok igazából családi programként is funkcionálnának, de az előbb felsorolt kellemetlenségek miatt már csak kevés gyerek rázza önfeledten a színpadok előtt. Ma viszont találtunk két olyan helyet Budapesten, ahol egyáltalán nincs nyüzsgés, olcsóbb a bor és a tea, mint például a Vörösmarty téren, és még a     Mennyből az angyal    sem üvölt a hangszórókból. Ettünk, ittunk és nagyon jól éreztük magunkat.

A bécsi és a Vörösmarty téri után most az Újlaki és a Bazilikánál lévő karácsonyi vásárt néztük meg, és bár nem kifejezetten vagyunk óriási vásározók, de ma két olyan helyre is sikerült eljutnunk, ahol olyan jól éreztük magunkat, hogy talán még vissza is látogatunk párszor.

Újlaki Karácsonyi Vásár

Nem tudtuk eldönteni, hogy a szél miatt voltak-e olyan kevesen, vagy mert még nem terjedt el eléggé a híre, hogy a Kolosy térnél is van karácsonyi kirakodóvásár, de mi mindent megtaláltunk, ami a jó hangulathoz kell. Volt élőzene (ami nem volt vurstlis jellegű; és még csak nem is karácsonyi dalokat adott elő a művész), finom étel, forralt bor, és nagyon kedves árusok. Lehet kapni bögréket, fából készült dolgokat, sálat, sapkát, kesztyűt, szóval mindent, ami nélkül nem lenne vásár a vásár. A legjobb, hogy végre megtaláltuk, amit eddig hiába kerestünk: az igazi vásárfiát: potom 150 forintért már lehet venni kis üveg angyalt és hóembert is. Ezek a mütyürök tökéletesek például a házi hógömb elkészítéséhez. Vettünk is belőlük egy rakattal – idén mindannyian hógömböt ajándékozunk karácsonyra. És még állatot is simogattunk, merthogy itt a főváros legnagyobb állatsimogatója: van szamár, nyúl, bárány, kecske, bika és egy gyönyörű ló is. Kicsit aggódtunk értük, hogy nem fáznak-e meg ebben a viharos erejű széllel kísért rohadt hidegben, de Barna Katalin, a vásár egyik szervezője megnyugtatott minket, hogy nagyon jó helyük van. Jó, ettől azért annyira nem nyugodtunk meg, de nyilván mi vagyunk túl aggodalmaskodók. Este élőkoncerteket rendeznek, többek között lesz Pély Barna, Nyári Károly és Rakonczai Imre is, szóval nem ezek miatt fogunk ide elnézni, de mindenképp érdemes. A budaiaknak közelebb van, mint az Állatkert, ráadásul ingyenes is, és a gyerekeknek tuti nagy élmény!

Újlaki vásár

Így jut el ide tömegközlekedéssel: 86, 109, 160, 206, 260 jelzésű busszal (Galagonya utca megálló), vagy a 17-es villamossal a Kolosy tértől, illetve a HÉV Szépvölgyi úti megállóhelyétől is csak pár percre van.

Dátum: 2012. december 6–23. Helyszín: Budapest, Kolosy tér (Bécsi út), nyitva tartás: hétfő–csütörtök és vasárnap: 12:00–20:00, pénteken és szombaton: 12:00–22:00

Adventi Ünnep a Bazilikánál

Kicsit félve indultunk útnak, hogy megnézzük ezt a vásárt, mert továbbra is iszonyúan fújt a szél, na meg mert egy belvárosi megmozdulás nyilván nagyobb és töményebb, mint a „kis” budai. Amikor megérkeztünk a Szent István Bazilikához, egyből az az érzés kerített hatalmába, mint amikor tavaly a bécsi Hofburggal szemben lévő karácsonyi vásárt néztük meg: gyönyörű látvány volt az egykori császári palota a térről, itt meg elkápráztatott a placc közepéről szemlélve az árusok hada, a koripálya és a Bazilika. Halványan még a „Luxury please” elnevezésű rendezvényre is hasonlít egy kicsit, mert a kiállítók között van a Mercedes-Benz is, és elég mókás, ahogy a sok vásárbóvli közé ékelték a standjukat. De hát mégiscsak ők a szponzorok, és akit érdekel, a 2013-ban forgalomba kerülő új buszt is megcsodálhatja, illetve ki lehet próbálni. A vásárban a Mercedes buszon kívül természetesen van kaja-pia (ami sajnos annyira nem finom, mint a Vörösmarty téri, de legalább 100-200 forinttal olcsóbb), és vannak bodegás árusok is a szokásos portékával. Ami viszont klassz, hogy van környezetbarát koripálya: műanyag jégpályarendszer, mely nem igényel hűtést, így télen-nyáron, költség- és környezetbarát módon korcsolyázhat bárki. Igaz, hogy csak a gyerekek mehetnek be, de ingyen van, és a korcsolyát is a szervezők biztosítják, szintén díjmentesen. Hát nem menő?! Nagy megkönnyebbülés volt az is, hogy nem a megszokott slágereket kellett hallgatni; a hangszórókból ismert filmek betétdalai szóltak (jó, persze azért ezeknek is van közük a szeretet ünnepéhez). Van még zsonglőrjátszóház, ahol bárki kipróbálhatja, milyenek a reflexei és az egyensúlyérzéke, van kovácsműhely és kézművestanoda, ahol mézeskalácsot és kürtőskalácsot lehet készíteni-díszíteni. Minden este van fényfestés is, körülbelül két órán keresztül, amikor a Bazilika falára vetítenek különleges fényformákat, alakzatokat.

További pozitívum, hogy az esemény szervezői és támogatói számára a környezetvédelem kiemelt fontossággal bír. „A négy hét alatt keletkező hulladékot szelektíven gyűjtjük, a korcsolyapálya energiafelhasználás nélkül üzemel, és a 9 méter magas központi műkarácsonyfán elhelyezett több mint 2000 izzó is energiatakarékos” – sorolta fel a rendezvény igen szimpatikus, környezetbarát eljárásait a Díványnak Fehér Mariann, az Adventi Ünnep a Bazilikánál szóvivője. A galériában talál fotót a helyszínről és az árakról.

Kellemesen csalódtunk ebben a vásárban, és mindenkinek ajánljuk, aki szeretné elkerülni a tömeget, és kényelmesen inna egy jó forralt bort. Apropó, kényelmesen: egy csomó tiszta(!) – étel- és italfogyasztásra szánt – asztal és pad található a tér közepén, pont szemben a Bazilikával. A szervezők ráadásul gondoltak a fázósakra is: minden padra meleg pokrócot terítettek, így nem kell hideg fafelületen ücsörögni.

Adventi vásár

Helyszín: Budapest V. kerület, Szent István tér; nyitva tartás:  2012. december 1. és 2013. január 1. között. Hétfő–Csütörtök: 11:30–20:00, péntek: 11:30–22:00, szombat: 10:00–22:00, vasárnap: 10:00–20:00. December 24. 10:00–14:00, december 25-én és 26-án zárva!

Ön melyik vásárba látogat el idén? Mondja el nekünk a Facebook Shopaholic oldalán!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek