Így spóroljon az üzemanyagon

Korábban már írtunk a téli autózás alapszabályairól. Közeleg a tavasz, és ilyenkor sokan vesszük elő autónkat a garázsból. Minthogy a benzin ára az utóbbi egy-két hónapban jelentősen növekedett, most különösen érdemes bevetni a benzintakarékos trükköket és vezetési technikákat.

stockfresh 594791 fuel-indicator-of-a-car sizeM

Egyre több ember választja a tömegközlekedést és a biciklit autózás helyett: kinek van kedve literenként 430 forintért tankolni? És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az üzemanyag mellett milyen kiadások is sújtják szegény autótulajdonosokat: az egyszer-csak-eltűnt négynapos autópálya-matrica helyett a tíznapos, a kötelező biztosítás, a súlyadó, a baleseti adó, a casco. Bár elképzelhető, hogy kevesebb így a havi kiadás, de mindenki felszisszen a tudatra, hogy télen egy megállóban kell ácsorogni, amíg meg nem jön a busz vagy a villamos, míg akár a meleg kocsiban is ücsöröghetne. Íme pár hasznos jó tanács, hogy újra kocsiba ülhessen.

  1. Ellenőrizze a gumiban a nyomást! Mindig a megfelelő értékre kell állítani, ugyanis ha alacsonyabb a nyomás, többet fogyaszt az autó. Ráadásul az alacsony nyomás negatívan befolyásolja a gumi élettartamát is: ha az előírtnál több mint 20 százalékkal kisebb a nyomás benne, az élettartama is ennyivel csökken. Az sem jó viszont, ha magasabb a nyomás, mert ilyenkor oké, hogy csökken a fogyasztás, de az autó tapadása is.
  2. Kérje meg egy ismerősét, hogy ellenőrizze autójában a gyújtógyertyákat és a légszűrőt. Ha a kettő közül bármelyik nem működik megfelelően, többet fogyaszt az autó.
  3. Ha már úgyis megkérte egy ismerősét, hogy segítsen, kérje meg, hogy kísérje önt el motorolajat venni. Az alacsony viszkozitású motorolaj hatékonyabb, mint a hagyományos, és legalább 2,5 százalékkal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a széndioxid-kibocsátást.
  4. A tetőcsomagtartót, díszantennát, az édes kis mütyüröket és az összes oda nem illő vackot le kell szerelni, mert növelik a légellenállást.
  5. Ne csak a ruhásszekrényében, a kocsijában is tartson nagytakarítást. Mind az utastérből, mind a csomagtartóból is dobálja ki a felesleget: minél nehezebb az autó, annál többet fogyaszt.
    stockfresh 847382 man-refilling-the-car-with-fuel-on-a-filling-s
  6. Mindig tervezze meg, hogy merre fog menni: próbálja meg egy napra szervezni azokat a találkákat, bevásárlást stb., amit egy irányban el tud intézni.
  7. Ha lehet, ne üljön csúcsforgalomban autóba, de ha nincs más lehetősége, legalább kerülje el a várost. Keresse meg (vagy kérdezze meg barátját, ő biztosan fogja tudni) a kerülő- és egérutakat, ugyanis a kocsi akkor fogyaszt a legkevesebbet, ha – akár kertek alatt – egyenletes sebességgel halad. A sok elindulás és fékezés maximum a lábizmaira van jó hatással.
  8. Igyekezzen olyan útvonalakat választani, ahol nincsen közlekedési jelzőlámpa. Nincs annál idegesítőbb, mint a pirosnál várakozni; vagy még rosszabb, ha még az ön előtt kígyózó sort is ki kell várni.
  9. Tévhit, hogy üresben járassa a motort, míg az eléri az üzemi hőfokot! Indítsa el a motort, és egy-két perc után már indulhat is. Persze ne úgy, hogy tövig nyomja a gázpedált!
  10. Tartsa be a követési távolságot, vagy annál nagyobb úthosszt. Teljesen fölöslegesen tapos bele a fékbe, ez is növeli a fogyasztást.
  11. Ne használja a fűtést a legmagasabb fokozaton, inkább vezessen kabátban.
  12. Állítsa le a motort, ha a barátnőjére vagy gyermekére vár, és tudja, ez legalább félpercnyi rostokolást jelent. Ilyenkorra az újraindítással már kevesebb üzemanyag fogy, mintha folyamatosan járatná a motort.
  13. Váltson időben sebességet! Az alacsony sebességfokozaton pörgetett motor zabálja az üzemanyagot.
  14. Kapcsoljon minél nagyobb sebességfokozatra: amikor csak lehet, kapcsoljon egy-két fokozattal a szükséges fölé.
  15. Ne tegye üresbe a sebváltót, ha gurul! Mindig legyen sebességben az autó. Higgye el, dombról lefelé való száguldáskor is motorfékkel fogyaszt a legkevesebbet! Piros lámpánál viszont lehet üresben a sebváltó.
    stockfresh 321045 gearshift sizeM
  16. Vezessen megfontoltan, és ne száguldozzon, így a fék helyett tudja használni a motorféket, vagy csak gurulhat a megállásig.
  17. Autópályán se nyomja veszettül a gázt. Teljesen értelmetlen, és még egy szép kis csekket is begyűjthet gyorshajtásért. Ha nem siet, a  megengedett 130 km/h sebességet sem feltétlenül célszerű tartani, mert az ideális 90-100 km/h sebességgel sem érkezik sokkal később a célba (maximum 30 perc), viszont minimum 1500 forintot megtakaríthat.
  18. Ne csak az utat tervezze meg előre! Például, ha már látja, hogy pirosra fog váltani a jelzőlámpa, ne nyomja tovább a gázt.
  19. Hiába drága az üzemanyag, szorítson ki annyit, hogy mindig legalább félig tudja tankolni az autóját, ezáltal nem kell fölöslegesen 2-3 naponta meglátogatnia az egyébként-sem-útba-eső benzinkutat. Tankolásnál arra is ügyeljen, hogy még otthonról ellenőrizze hol a legolcsóbb az üzemanyag lakása környékén, ezzel a technikával akár 20-30 forintot is megspórolhat literenként.
  20. Ha egész nap a városban van dolga, inkább tegye le az autóját a legközelebbi P+R parkolóban, ahol nem kell parkolódíjat fizetni, és intézze el gyalogosan a dolgait. Meglátja, milyen kellemes lesz a nap végén beülni a kocsiba és ellazulni.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra