no

9 spórolós tipp a hosszú hétvégére

Sajnos arról már lekésett, hogy olcsó külföldi utazást szervezzen a négynapos ünnep idejére, de legalább félreteheti azt a pénzt, amit a kiruccanásra szánt. Ne bánja, hogy itthon maradt, inkább élvezze a kikapcsolódást fillérekből! Házibuli, kirándulás, főzés, családlátogatás, biciklizés - ez mind szinte ingyen van.

Közeledik a március idusán esedékes hosszú hétvége és ezzel együtt a féktelen költekezés ideje is. Akinek nincs párja, azért, akinek meg van, azért szórja két kézzel a pénzt. Természetesen úgy is ki lehet kapcsolódni, ha csökkenti kiadásait, és nem az az elsődleges szempont, hogy költsön, hanem az, hogy élvezze a tavaszt és a megérdemelt pihenést. Egy kis odafigyeléssel és tervezéssel sokkal jobb lehet a hosszú hétvégéje, mint extra kiadásokkal.

1. Lesznek költségei, de nem mindegy mekkorák: kiránduljon!

Azt azonban ne felejtse, hogyha kiteszi a lábát a lakásból, költeni fog: minél messzebb megy és/vagy minél hosszabb ideig marad távol, annál többet. A kiadások között szerepel – ha más nem is – az útiköltség. De fizetni kell a máshol elkötött nasiért, ebédért, uzsonnáért vagy vacsoráért, nem beszélve a szállásról. Szerencséje van, ha sikerül megcsípnie egy négyezer forint/éjszakás szállást, de erre többnyire hónapokkal korábban rá kell mozdulni, mert március közepére már minden normális hely elkel.

De mégsem lehet a négy fal közt tölteni a négy napos ünnepet: menjen kirándulni a családdal, ismerőssel a szabadba. Vigyen magával elemózsiát és innivalót, és mindazt, amire szüksége lehet. Ne legyintsen „legfeljebb majd megvesszük!” felkiáltással. Gondolja végig, hogy mire lehet szüksége.

2. Szervezze le a találkozót az interneten!

Horribilisek a távközlési társaságok tarifái, ezért felejtse el a telefon használatát (hacsak nincs Skype, WhatsApp vagy bármilyen, interneten elérhető ingyenes audioszolgáltatás a mobilján), és cseten keresztül szervezze meg szabadidejét. Kezdeményezhet konferenciacsetet, sőt, akár konferenciabeszélgetést is a neten. Ezzel –rögtön a rajtnál– rengeteget tud spórolni, és még nem is kell a fülén tartania azt a nyamvadt telefont. És ha már megvan, hogy kivel tölti el ezt a pár napot, nem árt azt is megszervezni, hogy mi lesz a programjuk.

3. Diszkó helyett házibuli

Szervezzen házibulit! Sajnos ma már elég kevés hely van Budapesten, ahol jól lehet szórakozni, így egy sebtiben összerittyentett házibuliba is szívesebben megy bárki, mint egy vacak (de legalább drága) diszkóba. Elég, ha van a lakásban egy DVD-lejátszót is magában foglaló hifi-berendezés és pár CD a kedvenc zenéinkkel. Az ilyen bulik általában beszélgetéssel, netán társasozással kezdődnek, ami nagyon klassz, mert így a havernak a haverja is megismerheti a házigazda unokahúgának a barátnőjét is.

A hangulatot a temérdek mennyiségű alkohol is meg tudja adni, amit belépő gyanánt illik vinni a házibuliba: ezzel mindenki spórol, a házigazda és a vendég is. Férfiaknak külön pozitívum, hogy nőjük kötelező, szórakozást megelőző, nincs-egy-rongyom-se című hisztirohamát is megússzák, mivel a házibulikba általában nem kell különösebben kiöltözni - a nőknek pedig nem kell szenvednie a tökéletes sminktől és magassarkútól, win-win helyzet.

03

4. Mozizzon otthon

Sokkal kényelmesebb és kifizetődőbb otthon DVD-zni, mint elmenni moziba, és sokkal olcsóbb is, mint egy egész családnak jegyet venni. Vegyen ki egy filmet a tékából (vagy töltsön le egy a netről, persze csak legális oldalról), vegyen mikróban elkészíthető pattogatott kukoricát, és hívja át a szomszédait, barátait. Meglátja, mindenki szereti az effajta programokat, és hálásak lesznek, hogy összehozta a csapatot. Egyébként a meghívottak biztosan hoznak magukkal egy üveg bort és üdítőt, úgyhogy erre ne legyen gondja!

5. Étterem kilőve, egyenek otthon!

Ha úgy érzi, hogy valami különlegeset enne, ahelyett hogy megrendelné, inkább készítse el. Ez korántsem olyan macerás, mint gondolná, és a családját is bevonhatja a projektbe. Így legalább az előkészítés során is együtt vannak. Egyébként, az otthon evés az egyik legjobb módja a spórolásnak. Gondoljon csak bele: ha ketten beülnek egy étterembe, a cech minimum nyolcezer forintra rúg, és hát ugye, négy nap alatt –teljesen feleslegesen– legalább kétszer el lehet menni vendéglőbe. Arról nem is beszélve, hogy sosem lehet tudni, mennyire friss az éttermi kaja, különösen az ilyen hosszú hétvégék alatt. Sajnos még a legjobb, legdrágább helyen is előfordulhat, hogy rossz alapanyag kerül a konyhába.

Akkor se rohanjon le a sarki pizzáshoz vagy hamburgereshez, ha csak valami junk foodra fáj a foga, mert így is nagy az esélye, hogy több pénzt dob ki az ablakon, mint amennyibe az étel otthoni előállítása kerülne. Sok hiperben viszonylag olcsón lehet kapni pizzatésztaalapot, így ezzel a valóban macerás dologgal sem kell foglalkoznia. Vegye meg, és díszítse kedvére! Ugyanígy mirelit húspogácsát is árulnak (egy kilót akár 800 forintért beszerezhet), de ha nem bízik az előrekészített dolgokban, vegyen darált húst, ízesítse meg, és ezt tegye a szintén a legtöbb boltban kapható puffancsba. Az a  fél óra meló nem a világ vége, és jó minőségű hússal is megússza az egészet kétezer forint alatt.

tk3s bm bob jkl03293 117

+Tipp: készítsen listát bevásárlás előtt, és a kocsit célirányosan tolja addig, amíg mindent ki nem pipált a papírján. Ügyet se vessen a be nem tervezett termékekre, különben biztosan talál olyat a polcon amit „már rég meg kellett volna vennie”.

6. Itt az ideje a családlátogatásnak!

Ha nincsen kedve főzni, mindenki örömére hívassa meg magukat férjének, vőlegényének, barátjának szüleihez. Mindenki boldog lesz, és önnek nem kell költenie, főznie és mosogatnia sem! Az anyós vagy anyósjelölt meg örömmel átvállalja mindezt…

7. Autó helyett üljön biciklire

Irtózatosan drága az üzemanyag, ezért próbálja meg elkerülni, hogy kocsiba kelljen ülnie a hétvégén. Vegye elő kerékpárját, úgyis itt a jó idő, és tekerjen, amerre lát. Szóljon pár ismerősének is, rendezzenek pikniket. Osszák szét a vásárolni valókat, hogy ki mit vesz meg, vagy vásároljanak be közösen – egyenlően elosztva az anyagi terheket. Milyen jól tud esni a szendvics és a gyümölcs egy kiadós biciklizés után…

P8103096

8. Na jó helyett mondjon nemet

Ha gyermeke ismételten hosszú hisztériába kezd, hogy vegye meg neki azt, amit kinézett, nyugodtan mondjon neki nemet! Persze azért egy gombóc fagyi vagy egy tábla csokoládé még belefér, de többet ne engedjen. Csak azért, mert hétvége van, még nem kell a gyereknek mindent megkapnia. Ahogy nekünk sem.

9. Plázázás elfelejtve, időben vegyen viszont élelmiszert!

Szerencsére a nagy bevásárlóközpontok zárva tartanak az ünnep alatt, ezért még kísértésbe sem tud esni, hogy vásárolni induljon. Arra viszont ügyeljen, hogy az élelmiszert és egyéb dolgokat szerezze be 15-e előtt, mert csak az éjjel-nappalik lesznek nyitva, és köztudott, hogy ilyenkor kifejezetten emelt áron adnak mindent! Az sem árt, ha átböngészi a Shopaholic aktuális akciós listáját. Tervezze meg, hogy mennyi az az összeg amit gond nélkül kiad, és igyekezzen nem túllépni a tervezett keretet. Még véletlenül se vigye magával sehova hitelkártyáját.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra