Az evian és a Spar Verde nyerte a víztesztet

Tizennégy különböző vizet teszteltünk, a legjobb helyen az evian és a Spar Verde végzett: elég jó a pH értékük, és az utóbbi ára csak 79 forint.

Szóltam a barátaimnak, hogy pénteken jöjjenek át vacsoraidőben, mert készülök valamivel. Szépen gondosan megterítettem a nappaliban, de kaja helyett mindenki tizennégy vízzel töltött és megszámozott műanyagpoharat kapott. Miután körülültük az asztalt és észrevették, hogy nem kapnak vacsorát, sőt, kísérleti nyúlként vizeket fognak tesztelni, fellázadtak. Közölték, hogy ha borról lenne szó, elnéznék, hogy nincs étel, na de víz!? Hogy csituljanak a kedélyek, pizzát rendeltem, szomjoltónak meg ott volt a sok tesztalany.

Ábécé sorrendben a következő vizeket (1-től 5-ig) pontoztuk ízük szerint:

  • csapvíz
  • evian – (szénsavmentes) 519 forint
  • Jana – (szénsavmentes) 179 forint
  • NaturAqua – szénsavmentes 99 forint
  • SPAR Verde – szénsavmentes 79 forint
  • Tesco – szénsavmentes 49 forint

Aztán jött a leleplezés. Senki sem gondolta volna, hogy a Spar olcsó kategóriás vize a luxuskategóriás, francia eviannal osztozik holtversenyben a legdicsőbb helyen.

1.      Tehát  az evian és a Spar-Verde maximális pontszámmal lett első.

2.      A második hely szintén holtversenyben a NaturAqua szénsavas és -mentes változata között oszlott meg – mindkettő 4 pontot kapott.

3.      A dobogó harmadik fokán 3,8 ponttal a Nestlé Aquarel végzett.

A negyedik lett a Szentkirályi; az ötödik a Jana; a hatodik a luxuskategóriás Aqua Panna; a hetedik a Kristályvíz; a nyolcadik holtversenyben a Spar-Pannon Aqua, a Theodora és a Visegrádi. A legutolsó, kilencedik  helyre a Tesco Aquarius vize került.

Megnéztem, hogy az első helyen végzett vizek ásványianyag-tartalmában, illetve pH-értékében akad-e különbség.

 Ásványvíz Magnézium (mg/l) Hidrogén-karbonát ion (mg/l) Nátrium (mg/l) Kalcium (mg/l) Összes oldott ásványianyag-tartalom (mg/l)  pH-érték
SPAR Verde 41,4 466 23,8 77,7 630 7,4
evian 26 360 6,5 80 489 7

Jó tisztában lenni ezekkel az adatokkal

A magnézium az egészség megőrzése szempontjából az egyik legfontosabb ásványi anyag. A kalcium beépül a csontokba, megelőzi a csontritkulást, és egy kanadai kutatás szerint segíti a fogyást, a nátrium meg túl nagy adagban éppen, hogy lassítja a testsúly csökkenését. A HCO3 (hidrogénkarbonát ion) felgyorsítja az anyagcserét és megszünteti a puffadás érzetét. De mindezek közül a legjobb: létezik csodaszer az öregedési folyamat lassítására, a kulcsszó pH.

Magnézium:

  • Enyhíti a menzeszt megelőző időszak kellemetlen tüneteit és a menstruációs görcsöket. Izomlazító hatása miatt segíthet elkerülni a vetélést és a koraszülést. A „kemény”, azaz magas magnéziumtartalmú vizet fogyasztók között az infarktusos halálozási arány meglepően alacsony.
      • A kalcium-foszfát kristályok adják a csontok és a fogak keménységét.
      • Döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a véralvadás ás néhány enzim működésében.
      • Átlagos szükséglet egy felnőtt számára napi 800-1200 mg között mozog.
      • Kedvező hatást fejt ki az emésztőrendszerre: serkenti a nyál- és gyomornedv-elválasztást, gyorsítja a gyomorürülési folyamatot, és fokozza a gyomormozgásokat.
      • Az erősen nátriumtartalmú vizeket nem árt kerülnie annak, aki nagyon sósan étkezik, mivel a túl sok nátriumbevitel eredménye lehet a magas vérnyomás és a keringési betegségek.
      • A napi szükséglet belőle 5 gramm körül van, ám a magyar ember átlagban napi 15 gramm nátrium-kloridot (konyhasót) juttat a szervezetébe.
      • A só megköti szervezetünkben a vizet, és így nehezebb megszabadulni a fölösleges kilóktól.
    • Mitől marad fiatal?

      A varázsszó: pH

      A pH (egy 1 és 14 közötti, dimenzió nélküli szám, a hidrogénkitevő) a víz kémhatását, azaz savasságát vagy lúgosságát fejezi ki. Hetes értékű a semleges, tiszta víz. Ha kevesebb a hidrogénion, azaz kisebb a pH-érték mint hét, akkor savas, ha több, akkor lúgos vízről beszélünk.

      A savas víz emberi fogyasztásra nem alkalmas, de rendkívül jó hatással van a gombás és pattanásos bőr kezelésére, a fejbőr, vagy az ekcéma nyugtatására. Antiszeptikus és antibakteriális hatása is ismert.

      A lúgos víz visszafordítja az öregedési folyamatot, és nagy mennyiségű oxigénnel látja el a szervezetet. Másnaposságra is kitűnő, mert csökkenti a véralkoholszintet. Erős antioxidáns.

      Ezek mellett nagyon jó a gyomorsav közömbösítésére, és erősíti az immunrendszert. Ha épp nincsen otthon elég lúgos víz, egy kis rafinériával pillanatok alatt el lehet készíteni! Nincs másra szükség, mint bármilyen vízre és szódabikarbónára. A javasolt arány: 2 dl vízhez egy teáskanálnyi szódabikarbóna. Kétnaponta egy pohárral ajánlott inni.

      A Spar vize a nyertes

      Mindent egybevetve, a két víz ásványianyag-tartalmának és pH-értékének különbsége nem égbekiáltó, bár a Sparos vízben elég magas a nátriumtartalom. Viszont, ha azt vesszük, hogy évente átlagosan 109 liter vizet fogyasztunk (a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács adata alapján), akkor jobban járunk, ha az olcsóbb kategóriás szomjoltót választjuk, mivel a két víz ára között igen nagy az eltérés. Míg az eviant 519, a Sparos vizet 79 forintért vettem. A különbség 440 forint, ami éves szinten majd' 32000 forint. Ezt a nem kis összeget nyugodt szívvel másra is el lehet költeni.

  • Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek