RAKTÁR

Felújítana, de nincs hova pakolnia?

mark_twain 2014. február 14., péntek 15:33

Van egy csomó lomja, de nem nincs szíve kidobni őket? A pince, a tároló tele, de egy-egy doboznyi kacatot felhalmozott az utóbbi években? Lakásfelújítás előtt áll, és nem tudja, hova dughatná néhány hétre a könyveket, egy-két féltettebb holmit? Erre nyújtanak segítséget a miniraktárak, más néven önkiszolgáló raktárak, ahova viszonylag olcsón eláshatja a dolgait.

A múlt fogságában

Magyarország Románia mellett a régió egyik utolsó országa volt, ahol megjelentek az önkiszolgáló miniraktárak. Amikor 2010-ben megnyitott az Euro Mini Storage, akkor Lengyelországban 3, Csehországban már 5 miniraktár működött, de  Szlovákiában és Horvátországban is lehetett hasonló szolgáltatásokat találni.

ems1
Fotó: euroministorage.hu

Hogy miben jelent újdonságot a Euro Mini Storage? Abban, hogy itt akár 1 négyzetméteres miniraktárat is lehet bérelni, és a legnagyobb raktárhely se nagyobb 27 négyzetméternél, így nem kell egy lakásnyi méretű területért fizetni, ha az ember csak néhány kacatot szeretne eldugni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ugyanolyan, mégis más - A38 újratöltve

bh 2014. február 13., csütörtök 14:26

Az 1500 tonnás, 1968-ban épült hajó 2003 óta áll a Petőfi híd budai oldalán, és nem csak kulturális központtá, de a városkép részévé is vált. Január elején azonban látványos módon távozott Révkomáromba, és hűlt helyére február 2-án tért csak vissza. A héten újra megnyitott, mi pedig megnéztük, mi változott a nagy út során.

Antik megfizethető áron? Létezik!

etelka 2014. február 11., kedd 16:34

Menjen itt tovább, és forduljon be a varroda felé – szólt a válasz, amikor arról a váci bútorraktárról érdeklődtem, ahol állítólag potom pénzért lehet csodákhoz jutni. Az interneten csak két olyan céget találni a Dunakanyarban, ahol antik bútorokat és kiegészítőket kínálnak. Még el sem indultam, de már láttam magam előtt a közhelyesen apró, lepusztult teret, ahol aztán majd csodákat kaparok ki a kosz alól, kissé megviselten.

A valóság majdnem ilyen volt, az apró teret, a koszt és a megviseltséget leszámítva. A VF Kft raktára egy gyárudvar hátuljában fekszik, korábban vasöntöde volt. Bár a világítóablakokat monstara sajnos lefedték, a hatalmas üzem megőrizte a régmúlt hangulatát a daruknak, a lámpáknak, na meg a hidegnek köszönhetően. A tulajdonos kávéval invitált be a hatalmas területre, ahol csak később szembesültem azal, hogy a főhajó két oldalán több kisebb helyiség akad még, szintén bútorokkal tele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön lakna egy csillaghajó fedélzetén?

moana 2014. február 10., hétfő 17:48

A kanadai Line Rainville minden bizonnyal a Star Trek sorozat egyik legnagyobb rajongója, hiszen képes volt több ezer dollárt költeni arra, hogy pincéje úgy nézzen ki, vagy legalábbis nagyon hasonlítson a U.S.S. Enterprise-ra. A szociális munkásként dolgozó asszony az eredeti, hatvanas években futó részek nagy rajongója, és a news.cnet.com szerint 30 ezer dollárt (több mint 6 és fél millió forintot) költött arra, hogy megteremtse otthonában a megfelelő környezetet. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért kénytelen Csontváry-notesz helyett Klimt-szatyrot venni a magyar?

etelka 2014. február 9., vasárnap 10:03

A külföldi múzeum shopok már ezer éve felismerték, hogy  a hülye turista szeret valamilyen emléket hazavinni külföldről. Ezért piacra dobták a Van Gogh, Monet, Klimt, Picasso (és még hosszasan lehetne sorolni) festményeivel díszített tárgyaikat. Az ember szinte mindenhez hozzájuthat, az ízléses és menő dizájntárgyaktól a hűtőmágnesig, legfeljebb az árak szabhatnak határt a hedonizmusnak.

Itthon sajnos a helyzet teljesen más. Mintha nem léteznének világhírű festőink, vagy kreatívjaink (bár talán még az sem nélkülözhetetlen hozzá igazán), akik mindenféle izgalmas tárgyra álmodják a mindenféle izgalmas festői életműveket. Szívesen hordanék Csontváry cédrusával díszített sálat, netalántán táskát, de még egy szoknyára is el tudom képzelni. De persze fel lehetne sorolni Amerigo Totot, Szabó Vladimirt, Mattis Teutsch-t, Nádlert, Bakot, és a sort a végtelenségig lehetne folytatni.

Kevesen mertek belevágni a kulcstartó-könyvjelző-hűtőmágnes sablonokat meghaladó dizájntárgyak piacra dobásába. Aki mégis, az jellemző módon nem egy nagy állami múzeum, hanem egy magángaléria tulajdonosa, Virág Judit, aki két éve dobta piacra a kollekcióját, melyben csészéktől a gyönyörű bőrtáskákig a legkülönfélébb dizájntárgyak és ékszerek kaphatóak a galéria repertoárjának legjelentősebb művészeitől válogatott festményeivel díszítve. A galéria munkatársa, Nemes Zsófia megkeresésünkre elmondta, hogy leginkább a karkötők, design csészék, műbőr laptop táskák és neszesszerek, valamint a selyemkendők fogytak. A Korniss Dezső, Scheiber Hugó, Vaszary János, Gyarmathy Tihamér és egyéb alkotók műveinek felhasználásával készült tárgyak ráadásul megfizethetőek is, bár érezhetően a külföldiek pénztárcájára vannak szabva. A galéria megegyezett a jogörökösökkel, azokban az esetekben, ahol ez szükséges volt.

Csövet vagy agyagot a növények alá!

gr 2014. február 8., szombat 11:59

A növénygondozási praktikák száma a kertészeti szaklapoknak és az online tanácsadásnak hála végtelen: keverhet hamut vagy kávézaccot a földbe, vagy próbálkozhat tojáshéjjal és banánhéjjal az erősebb gyökérzetért. A macerás házi babonákkal ellentétben mi mégis inkább két olyan alternatívát mutatunk, melyet mi is használunk, és amik bizonyítottan segítik a növényt a természetes fejlődésben. Ismerje meg a gyökéritatót és az agyaggolyót!

Lapozzon egyet a lámpáján!

Edicsek 2014. február 7., péntek 19:06

Nemcsak otthonra, de akár a munkába íróasztalára is remek választás lehet az USB-re kapcsolható LED lámpa. Ebben eddig semmi újdonság nincs, viszont ennek a lámpának a készítői az eddig megszokott sima fényforrások helyett egy asztali lámpára hajazó lámpával rukkoltak elő, ami naptárszerűen lapozható. Nem igazán tudja, hogyan képzelje el? Így:

lamp640
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyon fehér és nagyon színes konyhabútorcsaládra cseréli a Faktumot az IKEA

Becca 2014. február 7., péntek 14:47

Ahhoz képest, hogy a malmői Ikea legalább kétszer akkora, mint a magyarországi áruházak, a kínálata nagyjából megegyezik az itthonival. Igaz, sokkal nagyobbak a terek, de ez csak abból a szempontból kedvező, hogy jobban le tudja fárasztani a gyereket, ha magával viszi levezetni fölösleges energiáit. Ja, meg ugye, a tágas térből adódóan van hely óriási konyhákat összerakni, miközben az ember azon morfondírozik, hogy jó, jó, tényleg nagyon klasszak ezek a hatalmas konyhák, csak vajon a nappalit, vagy a gyerekszobát szüntessem-e meg, hogy nálam is elférjen? Mi azonban azért voltunk itt, mert az IKEA bejelentette: a Faktum konyhabútorcsaládjuk március 31-től meg fog szűnni, és helyette egy új jön, a Metod. Sajna egyáltalán nem lesz kompatibilis a kettő, tehát nem variálhatja kedvére az ajtókat, fiókokat, polcokat: így ha önnek Faktumja van és esetleg bővíteni szeretné, a vásárlás napjától számított két évig még megteheti, utána viszont leállnak a forgalmazásával. Persze, azért aggódnia nem kell, ha garanciális problémája van vele, azonnal kicserélik, de legjobb, ha a pontos részletekről elolvassa az IKEA tájékoztatóját

Az új konyhabútor alapszíne a fehér, amihez rengeteg variációban lehet színes előlapokat vagy akár polcbelsőket is válogatni, és április 1-től már kapható lesz itthon is. Megnéztük, lefotóztuk, úgyhogy nézegesse meg a galériában, ha pedig továbbkattint, nagy leleplezésünket olvashatja a valódi, svédországi svéd húsgolyókról! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még 6 olcsó DIY tipp lustáknak

Steiner Kristóf 2014. február 6., csütörtök 19:38

A DIY nem azt jelenti, hogy egy varró- vagy csiszológép fölé görnyedve kell töltenie a délutánt, vagy hogy idegrohamot kell kapnia, amiért a dekupázsolás még mindig olyan bénán megy, mint az alsós technikaórákon. Lehet fejfájásmentesen, tiszta körmökkel, mi több, extra szabadidő nélkül is ügyeskedni otthon - ilyen tippeket osztottam már meg két korábbi írásomban is. Azóta ismét megszállt a kreativitás, amely nálam minden esetben párosul az alapvető lustasággal - íme újabb hat praktikus, spórolós, szimpla DIY ötlet.

Különös versenyen született magyar siker

etelka 2014. február 6., csütörtök 13:42

Tudott róla, hogy létezik olyan verseny, melyben akváriumok dizájnjait hasonlítják össze egymással? Nem viccelünk pedig. Tavaly novemberben rendezték meg az első Kelet-Európai Akvárium Dizájn Versenyt, ahol az első helyezett egy 150 literes, parázslazaccal teli akvárium lett, mely a török Serkan Çetinkol munkája, és a Suttogó fenyves címet viseli. Ennél számunkra még érdekesebb, hogy magyar versenyző is akad a mezőnyben, Szecsei Tibor ráadásul szép helyezést ért el, 4. lett. Szecsei egy 117 literes, 7 hónapja telepített akváriummal nevezett, melyben leginkább rákok éldegélnek. Érdemes végignézni a versenymunkákat, melyek hol az orosz tajgát, hol egy vízartot, hol egy völgyet álmodtak az általában 100-150 literes üvegekbe. Meglepő, de itthon is van ilyen verseny, érdemes megnézni, milyen akváriumokkal neveztek a versenyzők, illetve, hogy miken javítanának a kommentelők.

Egymillióba kerül a világ legdrágább fogkeféje

Menő/Ciki

Divany.hu 2014. február 5., szerda 08:33

Elkészült a világ legdrágább fogkeféje, mely 2600 fontba kerül (ez jelenleg közel egymillió forint). A csodakefe titánból készül, cserélhető a feje, és olyan védőréteg van rajta, mely megöli a baktériumokat. Az árban benne van a cserélhető fej pótlása, ebből félévente 5 darabot küld ki a cég a vevőknek. A termék titán-, pezsgő-, rózsa- és mattfekete színben érhető el, és 5 színben igényelhető hozzá "védőhuzat", ha esetleg a kedves vevő nem lenne hozzászokva a titán érzéséhez. "Természetesen ez nem befolyásolja sem a funkciót sem a szépséget" - ígéri a hiánypótló eszköz gyártója, Reinast, mely Németországban gyártja a drága kefét. 

463 szavazat 453 szavazat

900 forintból lehet új fotelje

etelka 2014. február 4., kedd 17:00

Kazeinfesték

10 dkg túró - 250 Ft

1 tk. szalalkáli vagy bórax - 200 Ft

pigmentpor/pácpor - 500 FT

víz

gumikesztyű

Kerti bútorra már rég vágytam, de vagy rondák voltak, és/vagy nem néztem ki belőlük 1-2 nyárnál többet, vagy számomra megengedhetetlen összegért kínálták őket. Így amikor a Facebookon szembejött két fotel, amikre senki nem csapott le pillanatok alatt, égi jelnek véltem, és úgy döntöttem, jók lesznek a teraszra vagy a kertbe. Eredeti állapotukban semmi jót nem lehet elmondani róluk, hacsak azt nem, hogy fából készültek, kényelmesek, és nem kell velük sokat vacakolni. És különben is, ha Steiner Kristóf képes minden technikai előképzettség nélkül DIY cuccokkal feldobni a lakását, akkor miért ne tudnám én is ugyanezt? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Félelem és reszketés az üvegpadlón

bh 2014. február 3., hétfő 17:42

A 22 évvel tervezése után elkészült betonház egyszerre jelent kihívást a bezártságtól rettegő, illetve tériszony sújtotta embereknek. Mivel minden emelet üvegből van, biztos pontot mindössze az ablaktalan és áthatolhatatlan falak jelentenek. A bizarr, mégis izgalmas építményben már bárki feszegetheti saját érzékelési korlátait, mindössze Sanghajba kell eljutnia hozzá.

A függőleges üvegház a modern, átlátszó falú, ezáltal szinte minden intimitást nélkülöző épületek kritikájaként, illetve egy kis térigényű, nagyvárosi lakóépület prototípusaként született meg a fiatal építész, Yung Ho Chang képzeletében, 1991-ben. Cége, az Atelier FCJZ végül 22 évvel később, a sanghaji West Bund 2013 – Építészeti és Modern Művészeti Biennálé alkalmából építette fel a házat, amely azóta is a város egyik furcsa látványossága, írja a Dezeen.

Kívülről nem egy Hilton
Kívülről nem egy Hilton
Fotó: Atelier FCJZ
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit mutatott Magyarország a kölni bútorkiállításon?

Edicsek 2014. február 2., vasárnap 16:45

Az Internationale Möbelmesse (IMM, vagy ahogy többen ismerhetik: Kölni Nemzetközi Bútorkiállítás) az egyik legrangosabb esemény minden évben, ahol a világ legjobb bútortervezői és készítői vannak jelen, hogy megmutassák merre is halad a bútordesign világa. Ahhoz viszont, hogy nemzetközi sikereket is magáénak tudható designbútorokat vegyen, már rég nem kell az olaszokig, vagy akár Németországig menni. A külföldi kedvencek után bemutatjuk azt a négy magyar céget, akik kint voltak az idei IMM-en.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tud pénzt szerezni a kacatjaiból!

etelka 2014. január 31., péntek 12:46

Ön hova teszi a kacatjait? Kiviszi a PECSA-ba évente kétszer, majd amikor rájön, hogy a cucc háromnegyede megmaradt, akkor sírógörcsöt kap, és hazamegy? Netalántán rásózza a barátnőire, akik cserébe egy másik ugyanolyan, kacattal teli dobozzal állítanak be? Szóba jön még a garázsvásár is, amely kezd lecsengeni, ráadásul hosszú előkészületeket igényel, és az eredmény nem mindig az, mint amit várunk? Netalántán van olyan jó fej, és leviszi a maradékot az adományboltba? 

Szerencsére már kitalálták a közösségi bolhapiac intézményét, ahová vevőként és eladóként is lehet menni. A dolog lényege a következő: az ember a boltban bérel egy polcot, vagy vállfákat megadott időre, amiért bérleti díjat fizet. Cserébe a termék eladása után övé lesz a bevétel.

A Garmada a XIII. kerületi Hun utcában található, és az árak attól függnek, hogy milyen polcon helyezné el az árut. Egy komplett elárusítóhely 7500 Ft egy hétre, de egy vitrinpolcot már 2000-ért is megkap, nem is beszélve a vállfa 300 Ft-os díjáról. A boltban jelenleg épp 54 eladó 4861 féle terméke található meg,

A másik hasonló vállalkozás a Bolhapalota, amely a Ferenciek terén van. Az Irányi utcából megközelíthető boltban egy 120 cm-es bolthely 2000 Ft, a vitrinben egy polcot 1200 forintért kap meg, a vállfa ugyanúgy 300 Ft, mint a Garmadában. A hely annyiban különbözik a másiktól, hogy ha valaki kedvet érez, szombatonként árulhat, vagy akár cseveghet az üzletben, ezért 4900 Ft-ot kell kifizetni. Persze gondolnak az éhező festőkre és grafikusokra is, ők 900 forintért kapnak négy hétre egy szöget.

Szabó Áron, az üzlet tulajdonosa Németországban nőtt fel, onnan hozta az ötletet, hogy jó volna egy hasonló kezdeményezés itthon is. A 2011-ben nyitott üzlet nemrég költözött új helyre, és bár meglepő módon csak 500 méter a két hely közti távolság, ez megzavarta a vásárlókat, azóta még nem állt vissza a forgalom. Náluk sok a törzseladó és vevő, de a bolt elhelyezkedése miatt a vevők 50 százaléka turista. Szerencsére Szabónak nem ebből kell megélnie, de saját bevallása szerint az üzlet nagyjából azért kitermeli a költségeit.  A jó helyekre általában túljelentkezés van, főleg a karácsonyi szezon, és az augusztus dobja meg a forgalmat. A hely különlegessége, hogy igyekeznek a kézműveseknek, iparművészeknek is helyet adni, jelelnleg nagyjából 10 iparművész veszi igénybe a boltot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A dizájntörténelem leghíresebb székei és tervezőik: Marcel Breuertől Le Corbusierig

bb 2014. január 30., csütörtök 21:25

Nézze meg, hogy hogyan modernizálták a bútorgyártást és hogy milyen formájú székeken ülünk a húszas évek óta!

Fillérekből bolt - egy olívaárus hétköznapjai

LS 2014. január 29., szerda 10:11

Kevés gyalogos, nehézkes parkolás, szürke utcák. Fura helyen nyitott boltot Tóth Gusztáv, a régészből olívaszakértővé avanzsált üzletember, aki feleségével néhány éve vágott bele az olajüzletbe. A kis bolt tavaly december óta működik, és bár számos, menőnek számító étterembe szállítanak olívát, a házaspár úgy döntött, nem Budapesten, hanem a fővárostól pár kilométerrel arrébb, Pomázon nyitnak üzletet.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés