RAKTÁR

A kertbarátok mind rongyrázó sznobok

Divany.hu 2014. március 22., szombat 17:39

Ragyogó napsütésben igyekeztem a fitt nyugdíjasokkal a Papp László Sportarénába, hogy megnézzem, immár nyolcadszorra mit lehet megmutatni a kertek és a kertészet iránt érdeklődőknek. A rendezvény a Garden Expo névre hallgat, és életmód kiállításként definiálják a rendezők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezektől a pinterestezőktől merítsen ötletet lakberendezéshez!

bb 2014. március 22., szombat 11:46

Első ránézésre a csajos képekben és témákban erős közösségi képmegosztó oldal, a Pinterest az otthon unatkozó háziasszonyok passziójának tűnhet. Ám ha jobban körülnézünk rajta, találunk néhány meglepően hasznos tanácsot és inspirációt a lakberendezés, a gasztronómia, a kertészkedés terén, amiket ráadásul könnyűszerrel be tudunk illeszteni a saját háztartási szokásainkba. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttünk tíz olyan felkapott Pinterest-oldalt, amik napi rendszerességgel számolnak be a legtrendibb vagy legpraktikusabb dizájntermékekről. Nézze meg, kiket és miért érdemes követni az oldalon! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menőzzön a balkonjával!

LS 2014. március 22., szombat 07:48

Tudta, hogy a teraszok, gangok egyik legelterjedtebb növénye a Balkon aranya (Bidens ferulifolia) nevű, apró sárga virág? A Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium (RBTSZK) ezzel az elnevezéssel hirdetett meg egy versenyt, melynek keretében mindenki bemutathatja, mennyire sikerült felvirágoztatnia, élővé tennie a balkonját, teraszát, vagy akár csak a gangos folyosórészt az ajtaja előtt.

tumblr mbdxl7rvHS1qzl1ivo1 r2 1280
Fotó: Hernádi Levente Haralamposz / Index
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az 5 legfontosabb tavaszi munkálat a kertben

Toma 2014. március 21., péntek 11:33

Ahogy beköszönt a tavasz, a családi házban élők szép lassan kivonulnak a kertbe, hogy elvégezzék az ilyenkor kötelező tavaszi munkálatokat. Ehhez nem kevés erőfeszítés szükséges, Ónozó Krisztián kertészmérnök, illetve az Evergreen Garden külső szakértője, Tóth Attila szerencsére szépen végigvezet bennünket a legfontosabbakon.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vágyna 15 ezer forintos mágneses vállfára?

.syl. 2014. március 20., csütörtök 12:12

Ha eddig nem tudta, mi hiányzik a szekrényéből, nem kell tovább őrlődnie ezen a kérdésen, hiszen egészen nyilvánvaló, hogy kevesen tudnák nyugalomban élni tovább az életüket a mágneses vállfa nélkül. Az akasztómentes vállfát egy német-lett kreatív ügynökség, a Flow Design dobta piacra Cliq néven, miután ilyen hangot hallunk, amikor a vállfa érintkezik a fém rúddal, írja cikkében a Dezeen. A Cliq méretében és kialakításában is épp úgy néz ki, mint egy hagyományos vállfa, a különbség mindössze annyi, hogy nincs akasztója, helyette mágnessel rögzíthetjük a szekrényrúdhoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütőforma fogyókúrázóknak: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

bb 2014. március 18., kedd 15:33

Az édes és sós változatban is könnyen elkészíthető muffinokat szinte mindenki kivétel nélkül szereti. Nem véletlenül épült a sütést könnyítő szilikonformákra egy külön iparág, ami ontja magából a szellemesebbnél-szellemesebb vagy éppen visszataszítóbb konyhai kiegészítőket. Nem is volt nehéz rábukkanni a kihízott csípőfarmerre emlékeztető szettre sem, ami ha a sütés alatt nem is, elfogyasztása közben mindenképpen figyelmeztet minket a népszerű édesség kalóriatartalmára. Meg arra, miért hívja a nadrág derekára rábuggyanó hájat az angol muffin-topnak.

forma
744 szavazat 896 szavazat

Ilyen egy IKEA-bútor, ha nagymenő tervezi

LS 2014. március 17., hétfő 20:14

Az IKEA a megszokottól eltérő módon, Párizsban mutatta be új bútorcsaládját, a PS kollekciót, és fél Európa összegyűlt, hogy kiszemezgesse a legizgalmasabb dolgokat belőle. Ahogy azt már megírtuk, a cég alapvető célja az volt, hogy kis bútorokat tervezzen kis lakásokba, olyan fiataloknak, akik sokat költöznek, nem szeretnek fúrni-faragni, de értékelik, ha egy bútor többfunkciós.

A bemutató igazán lényegretörően és a végletekig profin megszervezve zajlott: Párizs X. kerületében egy bemutatóterembe bepakoltak egy csomó bútort, elválasztották az enteriőröket szürke falakkal (került azért az összképbe egy kis narancssárga is), aztán az izgatott turistacsoportként nyüzsgő újságírókat turnusokban vezették végig a termen, minden bútort bemutatva. A pontosan kidolgozott mondatok mellett arra is figyeltek, hogy a narrátor cipője és órája ugyanolyan narancssárga legyen, mint a bútorok egy része.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Matrica a vécéfedélen: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

bb 2014. március 16., vasárnap 09:38

Emlékszik még a minden színben és mintában kapható vécéfedél-huzatra? Mielőtt még velünk együtt örülne, hogy egyre kevesebbet kapni az ilyen típusú huzatokból, felhívnánk a figyelmét az ezeket felváltó vécédeszka-matricákra, amit valaki humorosnak, más meg közönségesnek tart. Egyik nagy hátrányuk, hogy túl olcsóak, szinte ingyen vannak, ezért sokan döntenek mellette.

Távolról sincs vége, olvasson még »
988 szavazat 955 szavazat

5 tányér, amivel feldobhatja a vasárnapi ebédet

Edicsek 2014. március 15., szombat 09:02

Lejárt az unalmas, virágmintás tányérok ideje. Mutatunk vidámabbakat, robotos, koponyás darabokat!

Albérlőkre tervezték az új IKEA PS kollekciót

LS 2014. március 14., péntek 13:19

Párizsban mutatták be az IKEA PS 2014-es, áprilistól kapható kollekcióját csütörtökön, bő egy hónappal azután, hogy kiderült, 25 év után búcsúzunk a Faktum konyhabútoroktól, és jön helyette a Metod. Az évente megújuló, friss, nagyon trendi kollekció az On the move (Mozgásban) nevet kapta, mivel olyan városlakóknak tervezték, akik sokat költöznek, albérletről albérletre vándorolnak, ahol a morcos főbérlő még a falat sem engedi kifúrni, vagy éppen nem hajlandó normális bútort vásárolni. 

Az olyan központi, nagy darabok helyett, mint a kanapé vagy az ágyak, a kisebb, átalakítható bútorokra helyeződött a fókusz, olyannyira, hogy egyetlen nagyobb darabbal találkoztunk, az is egy térelválasztó/fotel volt. A mintegy 51 bútor közös jellemzője, hogy átalakíthatóak, több módon is felhasználhatóak, illetve igyekeznek a teret a végletekig kihasználni. A megszokott bútorszínekhez képest sokkal több a színes tárgy, és a tervezők felfedezték azt is, hogy a sarkokon holt terek vannak, amiket érdemes, és ki is kell használni. Az új bútorok egy része fenyőből készült, több kezeletlen tárggyal is találkoztunk, ami nem feltétlenül spórolásból marad festék nélkül. A cég koncepciója ugyanis az, hogy formálja mindenki olyanra az életterét, amilyenre akarja.

Vintage bútorvásár a város közepén

ermiz 2014. március 13., csütörtök 17:41

Második alkalommal alakít ág a Projekt Showroom pop-up bútorbolttá egy helyet Budapesten, ez pedig jelen esetben a Blitz Galéria. A többszintes képződmény a Jászaitól egy köpésre található, közben meg lehet nézni, hogy haladnak a munkálatok a Kossuth téren. Itt nyílt meg ugyanis a Projekt #8 Antik&Vintage Bútorraktár.

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így terveztek volna a világ leghíresebb festői

bb 2014. március 12., szerda 18:06

Olyan jól bejáratott és jól csengő nevekkel, mint például Picasso, Andy Warhol, Mark Rotho, Damien Hirst vagy Roy Lichtenstein szinte nincs olyan, amit ne lehetne eladni. Jól tudta ezt a Barcelonában élő és dolgozó tervező, Federico Babina is, aki legújabb, „Archist City” névre keresztelt illusztráció-sorozatában bemutatja, hogy milyen lett volna, ha a huszadik század 27 leghíresebb festőművésze házakat tervezett volna festés helyett.

Ne nézze, inkább használja a műalkotásokat

bh 2014. március 11., kedd 18:59

Miközben Magyarországon még igencsak hézagos a múzeumboltok kínálata, Hollandiában már bőven túlléptek a hagyományos ajándéktárgyak nyújtotta lehetőségeken, és a DIY (csináld magad) jegyében inspirálják a kreatív elméket a klasszikus műtárgyak hétköznapi újrahasznosítására.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kertészkedjen tudatosan!

Toma 2014. március 10., hétfő 16:35

Sokak örömére lassan itt a tél vége, így a családi házban élőknek ideje elkezdeniük a kötelező kerti munkálatokat. Azonban a nagy szervezkedés előtt érdemes átgondolnia, hogy tehetné rendezettebbé, esetleg környezetbarátabbá az udvarát. A craftfoxes.com összeszedett hozzá pár ötletet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az illatokkal lehet a legdurvábban manipulálni

etelka 2014. március 9., vasárnap 15:23

Zólyomi Zsolt parfümőr Magyarország orraként van számon tartva. Az Ezüst Rózsa bálon beszélgettünk vele, ahol ő illatosította az Operaház bejáratánál lévő fogadóteret - mert igen, ilyen is létezik már. Ráadásul nem is akkora újdonság, Zólyominak nem ez az első ilyen jellegű munkája, képzőművészeti kiállítás megnyitón többször is dolgozott már, a  Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum, Kogart ház, a Magna galéria, és utoljára a Várfok Galériában kértek tőle illatot a megrendelők. Az események másik nagy típusa az esküvő, ezek iránt is egyre nagyobb a kereslet.

Zólyomi Zsolt
Zólyomi Zsolt
Fotó: Kováts Dániel


Hogy ennek mi értelme van? Zólyomi szerint „bármilyen event illatosítása első látásra (vagyis szaglásra) azt a nem is észrevehető értelmet hordozza magában, hogy az illatok nagyon erős azonosítók. Ha akár egy brandet, szolgáltatást illetve történetet egy illattal összekapcsolunk és felépítjük, akkor az sokáig megmarad. Ugyanis az embei agyban a szaglóérzékelés ugyanott van, mint az érzelmek (gyűlölet, szeretet, szerelem), illetve a hosszútávú memória. Ezért ha az erős érzelmeket illatokkal kapcsoljuk össze, az nagy eséllyel életünk végéig, akár egy évszázadra berögződik."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Instant mosoly fillérekből

zezse 2014. március 9., vasárnap 11:02

Tavasszal mindenkiből kitör a lakberendező, még az is képes elcsábulni valami apróságnak, aki életében nem rakott ki helyes, színes kaspókat, pasztell dekorációt, vagy nem kezdi el tavasz elején lelkesen átalakítani a teraszt. Ráadásul ezek az apróságok nem is túl drágák, viszont gyorsan fel lehet velük dobni a teret, és egy kis napsütést varázsolnak a szobába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fantasztikus formákat és merész újításokat díjaztak idén a németek

etelka 2014. március 8., szombat 14:19

Az IF Design Award az egyik legnagyobb díj, amit termék kaphat, 1953-óta évről évre keresik a legjobb tervezői ötleteket, 17 különböző kategóriában. Egy ilyen díj sokat hozhat a konyhára. Összegyűjtöttünk pár aranyérmest: egy részük a még megfizethető kategóriába tartozik, vannak melyek még nem kaphatóak, és vannak melyek itthon viszonylag ritkán fognak felbukkanni a háztartásokban.

Brad Pitt tábornok a falra: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

Edicsek 2014. március 8., szombat 12:15

Egy festmény a lakásban az esetek többségében jól mutat. Persze meg kell válogatni, hogy milyen festményt vásárol, hiszen a rózsaszínben domináló vízesés tündérekkel nem biztos, hogy nagy művészeti értékkel bír. De tudunk más alternatívát is mutatni! 

Ráadásul azt is ki kell választani, hogy hova teszi, mert a fénysugárban úszó női akt sem mutat jól mindig az előszobában a cipős szekrény mellett. Ha portrét szeretne, akkor pedig felmerül a legfontosabb kérdés, kit ábrázoljon a kép: nem biztos, hogy gyermekeit, feleségét, vagy az egész családot megfestetné a TV feletti falrészre. Ha régi portrékért rajong, akkor pedig kicsit furcsa, ha nem valamelyik felmenőjének arcmása lóg a falon, hanem egy vadidegené, akiről gyakorlatilag semmit nem tud.

A rengeteg művészt tömörítő Society6 előrukkolt erre a problémára egy áthidaló megoldással: a ReplaceFace festménysorozattal. George Dawe festőművész leginkább azokról a portréiről ismert, amiket Napóleon híres oroszországi hadjárata alatt festett a tábornokokról, egészen pontosan 329 darabot. Ezen inspirálódva rendelhet ön is festményeket, amelyek katonai szereplők helyett ismert színészek, zenészek és hírességek arcképeit ábrázolják, kicsit máshogyan, mint ahogy azt tőlük egyébként megszokhatta eddig. Mindegy, hogy Brad Pitt, Samuel L. Jackson vagy éppen Iggy Pop a kedvence, bőven tud válogatni az oldalról. Mindegyik festmény különböző méretekben rendelhető, akár kerettel együtt is kiszállítják (Magyarországra is!), ha pedig ez a típus nem is fogta meg, másfajta alkotásokat is kereshet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
688 szavazat 723 szavazat

Kerámia giccsek a lakásba: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

bb 2014. március 7., péntek 19:37

Már nemcsak dinoszauruszos gyerekfogkefékkel dobhatjuk fel a szürke hétköznapokat, hanem a tematikusan hozzájuk illő, dinoszaurusz formájú kerámia fogkefetartóval is. Az erősen giccses darabot a dél-afrikai Fokvárosban található Ceramic Factorynak köszönhetjük, akik a Facebook-oldalukra kitett képek alapján jelentős mennyiségű kelléket képesek legyártani a növénytartó rinocérosztól a vanília színű, fetrengő nyulas só- és borsszóróig.

1525666 435393679920526 640412657 n.png
Fotó: Facebook / CeramicFactory
Távolról sincs vége, olvasson még »
933 szavazat 732 szavazat

Saját termésű biozöldség egész évben? Építsen walipinit!

bh 2014. március 7., péntek 13:28

Bár a globális klímaváltozás hatásait egyre jobban érezzük, azért egyelőre még nem terem télen a szabadban paradicsom. Mondjuk, erre nincs is semmi szükség, az indiánok már jó ideje kitalálták, hogyan lehet a hidegben is kertészkedni – ráadásul olcsón. A Treehugger cikkéből kiderül, hogyan készíthetünk földalatti melegházat – ha úgy tetszik, akár a hátsó kertben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Okos konyhagépekkel egészségesen főzhet - csak tudja megfizetni őket

bh 2014. március 6., csütörtök 18:59

A 2014-es Konyhakiállítás természetesen legalább annyira szólt a konyhai berendezésekről és háztartási gépekről, mint a bútorokról. Bár az utóbbihoz hasonlóan a gépeknél elmaradt a forradalmian új technikák özöne, de azért találtunk intelligens vízszűrőt, víztakarékos mosogatógépet és otthoni gabonatejgyártó gépet is. A dolog szépséghibája, hogy az igazán értelmes (és talán takarékos) kütyük több százezres áron kezdődnek: nézze meg galériánkban, mit nem vesz az idén!

9+1 ikonikus bútor, amit már sokat láthatott filmekben

bb 2014. március 5., szerda 16:37

A forradalmi külsejű (vagy idővel híressé vált) bútordarabokat időtálló vagy éppen futurisztikus külsejük miatt előszeretettel használja az erősen látványközpontú művészet, a mozi is. Ezúttal az inspirationfeed.com egyik anyagán felbuzdulva olyan közönségfilmekből gyűjtöttünk ikonikussá vált bútordarabokat, mint az Austin Powers, a Men in Black vagy a Mátrix, de mutatunk székeket a Dr. House-ból is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olcsó játék kacatokból, kétségbeesett apáknak

bh 2014. március 5., szerda 14:32

Ha egy designer épp gyesen van, akkor egy csomó okos ötlete támadhat. Például hasonló helyzetben lévő társainak tervez otthon is összerakható játékokat arra az esetre, ha apa fejében pang a kreativitás, unatkoznak a kicsik, viszont tele van a ház mindenféle kacatokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi már tudjuk, hol főz jövő nyáron

bh 2014. március 4., kedd 21:15

A Papp László Budapest Sportarénában hétvégén megrendezett Konyhakiállítás ugyan nem vett le senkit a lábáról design-cunamival, de a kávékóstolók és alkalmi konyhák között felbukkant néhány valóban érdekes és látványos konyhabelső. Az biztos, hogy ha főzésről van szó, a mediterrán életérzés örök, de letisztult egyszerűségű munkalapon vagy talpig márványon is egyaránt készülhet a rántotta. Nézze meg galériánkat!

Teszt: ezek a legtutibb macskaalmok

LS 2014. március 3., hétfő 16:48

Nincs szörnyűbb, mint a macskahúgy szaga. Mondom ezt 4 állatorvosi rendelőben töltött év után, ahol minden reggel a macskaketrecek takarításával kezdődött. Azóta ölni tudok egy jó alomért, ami megfelel azoknak a kívánalmaknak, amit felállítottam magamnak: legyen könnyen takarítható, álljon össze, nyelje el a szagokat, és megfizethető legyen az ára.

Az osztrák fogyasztóvédelmi egyesület nem kevesebb mint 30 almot vizsgált meg, melynek eredményeit a német Test magazin is átvette. A szilikonos almok kedvelői most csalódni fognak, az osztrákok csak a csomósódó almokat nézték meg. Tudjuk, hogy léteznek más almok is, de azokat az osztrákok nem vizsgálták, és az eredménytáblázatból kihagytuk az itthon nem elérhető termékeket is. 

Az egyesület vegyileg előállított vizeletet használt, melynek ph-ja 6,6 volt, a hőmérséklete 38,8 Celsius (nem, a macskáknál ez még nem lázas állapot). Minden mérést 5 alkalommal végeztek el, és egy alkalommal 50 ml folyadékot juttattak az alomra. Az almokat nem csak laborban tesztelték, egy macskahotelt is bevetettek a cél érdekében. A következő fajtákkal keresték az igazit: brit rövidszőrű, perzsa és maine coon.

A győztesek

Két termék szerepelt nagyon jó eredménnyel a teszten: az egyik a Cats's Best ÖkoPlus volt, a másik a nálunk nem kapható Sivocat Super Soft. Mindkettő 81 pontot kapott a maximális 100-ból. Az első termék ráadásul nem is bentonitból készült, hanem fenyőrostokból.

A jó hír

Az almok közül egy sem volt, amelyet a macskák visszautasítottak volna, és csak egy termék engedte ki a szagokat.

Por

Érdekes módon, míg a szagokat mindegyik elnyelte, nem mindegy, hogy melyik mennyire porzik. A Cats Plus, a dm Dein Bestes saját márkása, valamint Ricki és a Molly márkák ebből a szempontból leszerepeltek.

Reméljük azt sem kell senkinek sem mondani, hogy a bentonit nem a wc-be való. Ennek oka az, hogy a legtöbb alom anyaga a bentonit, mely igen jól megköti a vizet, nehéz és tömör lesz tőle, és elég drága lesz kihívni a csőgörényes embert. A tesztgyőztes almot a gyártó tájékoztatása szerint akár komposztálni is lehet, de higiéniai okokból senkinek nem javasoljuk ezt.

Alom neve ár méret ár/liter  vásárolható  eredmény  szemcse méret
Cat's best ökoplus 2990,- 10 l   299.-    bárhol   nagyon jó  nem bentonit alapú
Catsan ultra plus 2900,- 10 l   290.-    bárhol   jó finom
Multifit ultra komfort 3290,- 15 l   219.-    Fressnapf   jó durva
Belamy ultra 970.-  5 l   194.-    bárhol   jó finom
Coshida alom 750.-  10l   75.-    Lidl   jó durva
Shah macskaalom 750.-  10l   75.-    Aldi   jó finom
Biokat's classic 2085.-  10 kg  208.-    bárhol   átlagos durva
Multifit bio fresh 3490.-  20 l  174.-    Fressnapf   átlagos durva
Dein bestes 1099.-  6 l  183.-    Drogerie Markt   átlagos durva
Biokat's fresh 2490.- 10l 249.-    bárhol átlagos durva
Fit+fun Bioclean 2199.- 20kg 110.-    Fressnapf átlagos durva
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés