RAKTÁR

Ilyen jó csomagolást kidobni se lesz szíve

bb 2014. május 5., hétfő 13:28

Általában külön szoktuk választani az általunk használt terméket és annak csomagolását, hiszen a termék az a dolog, amire szükségünk van, szemben a csomagolásával, melyet felbontás vagy használat után kihajítunk a szemetesbe. Persze, persze akadnak olyan hatásvadász cégek, akik ezt igyekeznek megnehezíteni, és gyakorlatilag a csomagolásra bízzák portékájuk eladását. Nem volt nehéz dolga a boredpanda.com-nak, amikor összeszedett néhány igazán ötletes külső dizájnt, amelyek valóban azt bizonyítják, hogy egy jól megtervezett borítás kiegészítheti, vagy akár fokozhatja is a termékek utáni vágyat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cserélje gyakrabban szemüvege szárát!

bb 2014. május 4., vasárnap 11:00

Nemrég ért véget a 2014-es Milánói Designhét, ahol az egyik legnépszerűbb kortárs japán designer, Oki Sato által alapított márka, a Nendo is felvonultatta legújabb vívmányát. A milánói Breta kerületében egyéni kiállítást kapott Nendo ezúttal egy tetszés szerint cserégetlhető, mágneses szemüvegszárral lepte meg a dizájntermékekre fogékony tömeget.

Magne-hinge-glasses-by-Nendo dezeen 6
Fotó: nendo.jp
Távolról sincs vége, olvasson még »

A kézművességre mennek rá az olasz dizájnerek

bb 2014. május 3., szombat 17:46

Továbbra is az áprilisi Milánói Designhéttől hangos a nemzetközi sajtó. Itt idén másodszorra mutatta be otthoni, konyhai és irodai kiegészítőit a kollektív designban utazó olasz márka, a Something Good a Salone del Mobile keretein belül. Az új generációs tervezőkből összeverődött csapat természetesen a feltörekvő fiatal dizájnerek placcán, a Spazio Rossana Orlandiban vonultatta fel a minőségi olasz anyagokból készült dekoratív gyűjteményét a közönségnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még 5 gyors, olcsó DIY ajándéktipp anyák napjára

gr 2014. május 3., szombat 15:56

Bár már vészesen közeleg az anyák napja, még bőven van annyi ideje, hogy egy több ezer foirntos vágott vagy cserepes virág helyett valami könnyen összedobható, mégis saját készítésű ajándékkal állítson be vasárnap hazulra. Az sem gond, ha nincsenek ötletei, mutatunk öt olyan megoldást, amit pillanatok alatt elkészíthet úgy, hogy közben a zsebében sem kell nagyon mélyre nyúlnia.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyák napi DIY: Kitüntetés papírból a legjobbnak

gr 2014. május 2., péntek 17:40

Nemcsak saját készítésű medállal ajándékozhatja meg az édesanyját május első vasárnapján, hanem akár kitüntetéssel is – főleg, hogy habár sokszor nem látszik, de anyának lenni elég kemény meló. Megmutatjuk, hogyan tud nagyon pofás kitüntetést és/vagy hűtőmágnest készíteni az édesanyjának, hogy ő különlegesnek érezhesse magát a nagy napon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készítsen medált anyák napjára 1500 forintból

gr 2014. május 1., csütörtök 17:37

Ha van olyan ünnep, amire kifejezetten érdemes csináld magad, azaz DIY ajándékokban gondolkodni, hát akkor az anyák napja az: az édesanyák ugyanis valószínűleg sokkal jobban örülnek a saját készítésű figyelmességeknek, mint a kétszázadik könyvnek, virágcsokornak vagy a tábla csokinak. Megmutatjuk, hogyan készíthet olyan meglepetést vasárnapra, amivel garantáltan örömet okoz az édesanyjának. A medál függővel körülbelül 1500 forintból megvan (a kellékeket beszerezheti egy hobbiboltban), az elkészítése pedig igazán egyszerű.

A fény érdekesen töri meg, élőben teljesen makulátlan az üvegfelület.
A fény érdekesen töri meg, élőben teljesen makulátlan az üvegfelület.
Fotó: Dívány.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így öltöztetheti fel a lakást tavaszra a ruhaboltokból

LS 2014. május 1., csütörtök 08:29

A magyar piacon is egyre jellemzőbb, hogy a fast fashion üzletek a lakberendezés felé kaccsintgatnak. Ami nem hülyeség, a cukimuki póló mellé igazán elfér egy kedves kispárna, és a helyes gyertya is kihagyhataltan ajánlatnak tűnik. Nálunk a Zara Home-ra sajnos még várni kell, de az F&F Home és a H&M már Magyarországon is teríti az árut. Ugyan bútorok még nincsenek, de a kiegészítők egyre nagyobb teret kapnak az áruházakban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fahéjjal rajzoló toll: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

bb 2014. április 30., szerda 10:33

A borsznobok után új menőzési kategória van kialakulóban: a kávésznoboké, amivel az otthoni kávéfőzés is vallásos szertartássá válik. Az igazán elszántak akár barista-tanfolyamokon is képesek részt venni, csak hogy minél nagyobb profizmussal legyenek képesek lefőzni a cibetmacska ürülékéből egyenként, kézzel válogatott, aranyárban mért különleges kávébabjukból a reggeli csésze eszpresszójukat, természetesen nem Szarvasi kotyogóval. A valódi baristák művészi önkifejezési formáját, a latte artot, azaz a kávéhabba rajzolt bonyolult mintázatok alkotását azonban nem mindenki képes (vagy akarja) elsajátítani. Botkezűeknek azonban itt a hazai tervezőpáros, Horváth Réka és Oltvai Balázs kütyüje.

20140427001202-Cinnibird using proto 580
Fotó: facebook.com/cinnibird
Távolról sincs vége, olvasson még »
738 szavazat 895 szavazat

Mire készül Darth Vader és R2D2 a konyhában?

bb 2014. április 28., hétfő 12:31

Idén sem hagy alább a divathétre is bevitt Star Wars őrület. Jól láthatóan mindig akad egy-két fanatikus sci-fi rajongó, aki fantáziát lát a George Lucas által teremtett karakterekben. Ezúttal egy eddig szokatlan terepre kanyarodtak az okostojásoknak furcsa kütyüket gyártó thinkgeek.com forgalmazói, akik a filmeposz egyik leghíresebb darabjából, a 3 görgös lábáról és tömzs,i hengeres testéről könnyen beazonosítható R2-D2-ből készítettek konyhai mérőszettet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zöld-fehérbe álmodott ház

ZZs 2014. április 27., vasárnap 10:29

Sorozatunkban megmutatjuk, milyen lehetőségek vannak az életterek átalakításban, legyen szó kicsiről vagy épp nagyról.

Mostani anyagunk alapja egy, a római parton fekvő 285 négyzetméteres családi ház, mely 15 éve épült. Az akkori lehetőségekhez mérten magas színvonalon készült, a stílusa összehangolt volt, és olyan, akkor még újdonságnak számító dolgok is kerültek bele, mint a falfűtés. A tulajdonosok, egy házaspár, mégis úgy döntöttek, átalakítják a korábbi tulajdonosok stílusát tükröző házat. Ennek oka főleg az volt, hogy a terek nem az ő életükhöz voltak igazítva. Évekig éltek benne, míg egyszer nagy levegőt vettek, és nekiláttak a felújításnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy hozzunk össze menő dizájndíjat 8 órás főállás mellett? Így.

bb 2014. április 25., péntek 16:23

A 2007 óta működő Lead82 csapata túlszárnyalta tavalyi sikerét a rangos amerikai Art Directors Club világversenyen, ahol 2013-ban dizájn kategóriában bronzkockával jutalmazták a Szépművészeti Múzeumnak készített, A fotóművészet születése - A piktorializmustól a modern fotográfiáig (1889 – 1929 ) című kiállítási katalógusukat. Idén a kreatív csapat pedig bezsebelte a második hellyel járó ezüstkockát a MúzeumCafé könyvsorozat első darabjával, György Péter: Múzeum – a tanuló-ház –Múzeumelméleti esettanulmányok 1. című tanulmánykötetével. A Dívány a csapat művészeti vezetőjét, Salát Zalán Pétert kérdezte.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Viselne csótánytelefont és lárvaékszert?

bb 2014. április 25., péntek 09:58

Nemcsak a nemzetközi dizájn szférát, hanem a hazai művészvilágot is mozgatja a bogár és rovarvilág témája. Legutóbb Kiss Miklós aranycsótányai lepték el a Műcsarnokot, miután 2011 óta mutatja be Goldenroach című projektjét a világ legmenőbb galériáiban Londontól Párizsig. De az igazi túlélőként nyilvántartott csótányokat feldolgozta az egyedi elektronikai kacatokban utazó Hamee is, akik elsősorban azzal lettek ismertek a piacon, hogy Disney karakterek hátsó felét applikálták rá viccesen az iPhone készülékekre. Ezúttal egy óriási csótánnyá lényegíthetjük át a telefont. Ha akarjuk.

A sikeren felbuzdulva egyel elvontabb ötlettel rukkoltak elő a tréfás kedvű készítők, akik ezúttal óriási, csokoládéra emlékeztető csótány formájú iPhone tokot dobtak piacra potom 29.60 dollárért ( 6588 forintért) Bár az undort keltő kütyüt nem biztos, hogy szívesen tartanánk magunknál, ettől eltekintve még szuper aranyos. Főleg akkor, ha nincs a közelünkben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Betegbarát kórház sok színnel, Londonban

bb 2014. április 24., csütörtök 21:57

Az Op Art mozgalom egyik legelső művésze, a 82 éves Bridget Riley legújabb műve ezúttal nem egy múzeumban tekinthető meg, hanem a londoni St. Mary kórházban kilencedik szintjén, ahol nem ez a cukorka színű 56 méter hosszú falfestmény az első mű a festőtől. 27 évvel ezelőtt ugyanis már egyszer rábólintott az Imperial College Healthcare Charity felkérésére és két, összesen 184 méter hosszú falat is lefestett a kórház Paddingtonban található épületszárnyának nyolcadik és kilencedik emeletén.

Íme a betegekre nyugtatólag ható kórházi folyósó
Íme a betegekre nyugtatólag ható kórházi folyósó
Fotó: fastcodesign.com

Vegyen sütizés közben bútorokat!

LS 2014. április 23., szerda 19:51

A tabáni templom mellett bújik meg egy sárga épület. Előtte kőburkolat, hol a villamosok csilingelése, hol egy mentőautó hangja hallatszik. A kis téren pedig mintha megállt volna az idő. Pedig nincs ott semmi különös, virágok, pár asztalka, egyszerű székek, és egy felirat: Asztalka. Berke Márta üzlete ez, aki restaurátorként templombelsőket újított fel Szovátán és környékén, egészen addig, míg úgy nem gondolta, kicsit még tanulna.

Útja a MOME-ra vezetett, szerzett is egy doktorit. Eközben nyaranta Németországban dolgozott, egy farmon, ahol hetente kétszer-háromszor az volt a feladata, hogy süteményeket süssön. Szállodákba, kávézókba és a piacra is került a házi finomságokból. Megtanulta a szakma alapjait, de aztán inkább az irodai létet választotta. Eközben az albérletében vacsorákat adott, ma úgy mondanánk lakáséttermet üzemeltetett.

A desszertjeit ott is dicsérték, és egyre többen kezdték neki mondani, hogy miért nem foglalkozik ezzel. Nem volt az iroda rossz munka, csak rájött, az nem az ő világa, és elgondolkodott. Mi is az amit szeretne csinálni? És rájött. „Szeretek örömet szerezni, sütni, és szeretem a szépet. Egy cukrászdát szeretnék. Amitől kerek lesz a világ"

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húsvéti maradékhasznosítás: készítsen valódi tojásgyertyát!

Toma 2014. április 22., kedd 16:49

A húsvéti előkészületek során sokan a kézzel készített díszektől sem riadnak vissza, melyeket akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetnek. Ugyanígy folytathatják a kézműveskedést húsvét után is, hisz van egy rakás gyönyörű hímes tojásuk, amelyeket van, ahol megesznek, van, ahol egy ideig tárolják a polcon, majd kidobják. Ha sajnálná a gyerek kidugott nyelvvel festegetett tojásait az enyészetnek átadni, megmutatjuk, hogyan lényegítheti át őket tojásgyertyává. A legjobb az egészben, hogy nulla kézügyességgel elkészíthető, semmi buktatója nincs a dolognak, mégis egyedi, és kellemes hangulatot kölcsönöz!

Amire szüksége lesz:

 • tojás (akár húsvétról megmaradt hímes, akár sima, ez utóbbiakat a tojásfestékkel fesse meg, mielőtt dolgozni kezd velük)
 • színes gyertyaviasz vagy viaszpor, esetleg paraffin (akár maradék gyertyák formájában)
 • talpas kanóc
 • festék
Távolról sincs vége, olvasson még »

Húsvéti DIY: Húsvéti zsákbamacska... izé, nyuszi!

gr 2014. április 21., hétfő 18:49

Alap varrótudást és némi előkészületet igényel az általunk próbált eddigi legcukibb, húsvéti DIY praktika. Akár egész zsáknyuszi famíliát is varrhat, ha több anyagot vásárol, ráadásul nem csak dekornak jó, hanem tökéletes ajándék a gyerekeknek is.

Íme a mi flegma, dagi nyuszink.
Íme a mi flegma, dagi nyuszink.
Fotó: Dívány.hu

Amire szükség lesz:

 • zsákanyag
 • zsineg
 • vattapamacs, zsebkendő vagy újságpapír
 • textilfilc vagy rózsaszín textilanyag
 • olló
 • 2 db egyforma gomb, plusz egy másmilyen
 • tű, cérna
 • alkoholos filc
 • karton
 • szalag
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lámpabúra lett Marilyn Monroe szoknyájából

bb 2014. április 20., vasárnap 08:44

Ahogy 2008 óta minden évben, idén is képviseltette magát a dán dizájnerek krémjére fókuszáló Mindcraft a Milánói Designhéten. A nemzetközileg elismert kiállítási koncepcióval bíró csapat egyik legfigyelemfelkeltőbb darabja kétség kívül a Boris Berlin és Aleksej Iskos által 2010-ben alapított Iskos Berlin márka egyik lámpaburája volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állatfigurás kamera a kukkolók álma

bb 2014. április 19., szombat 12:59

Újragondolta az unalmas és általában hasonló tervezési fantáziáról árulkodó alumínium térfigyelő kamerákat Eleanor Trevisanutto, aki valószínűleg több fantáziát látott a hétköznapi életünkben egyre szokványosabbá váló tárgyban, mint annak a célszerűségre fókuszáló alkotói.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újra piacra dobják az egyik legmenőbb Jacobsen széket

bb 2014. április 18., péntek 21:39

A napokban újra Milánón volt a világ szeme, ahol a múlt héten kezdődött tervezők és a designer piac egyik legmeghatározóbb és legfontosabb eseménye, a Milánói Design Hét. A lombardiai fővárosban mutat be többek között az ismert dán bútorgyártó cég, a Republic of Fritz Hansen is, aki leginkább arról ismert a szakmában, hogy az egyik legnépszerűbb skandináv építész és tervező, Arne Jacobsen székeinek jó minőségű replikáit árulja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így élünk majd a közelijövőben

bb 2014. április 16., szerda 08:36

Míg Milánóban javában zajlik a legújabb dizájner cuccokat felvonultató kiállítás, addig a német és svájci határ mentén található Weil am Rhein városában a Vitra Design Museum egy különálló kiállítást szervezett az egyik legismertebb kortárs ipari formatervezőnek, Konstantin Grcicnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajon milyen a lakása madártávlatból?

Edicsek 2014. április 14., hétfő 19:57

Leskelődni és mások lakásában szétnézni mindenki szeret. A legtöbb esetben ezt ingatlanos hirdetések képein tehetik meg (amik vagy nagyon amatőrök, vagy éppen hogy túleffektezettek), esetleg lakberendezési újságokat lapozgathat (ahol minden lakás személytelen, és úgy néznek ki, mintha senki sem élne bennük). Ráadásul mikor lakásokat, vagy publikus tereket néz, általában mindig ugyanabból a szögből, vagyis szemmagasságból nézheti, hisz a fotós is innen fotózza. Kivéve Menno Adent, aki gondolt egyet és váltott, madártávlatból mutatja be képein a lakásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, milyen hangja van a chilinek?

bb 2014. április 13., vasárnap 20:03

Jó ideje fantáziálunk a szagos tévé feltalálásáról, amire - a Grey London valamint a gyógynövényekben és fűszerekben utazó Schwartz közös innovációját elnézve - talán már nem is kell olyan sokat várni, mint ahogy gondoltuk.

A Sound of Taste néven futó kampány keretében ugyanis a kreatív elmék hangokat párosítottak bizonyos fűszerekhez, így a Bluetooth-kompatibilis „Sonic” plakát lehetővé teszi tesztelői számára, hogy egyszerre lássák és hallják is az aromákat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Termesszen otthon teát!

Becca 2014. április 13., vasárnap 17:42

A teaivásnak nem kell véget vetni, csak mert már nincs tél és hideg, hisz nyáron meg hűsítő hatása miatt tud jólesni. A hangulatra is rendkívül jól hat: este megnyugtatja, reggel pedig  ébresztőként is jó – akár kávé helyett is. Persze, az nem mindegy, hogy  milyen teát iszik, ahogyan az sem, hogy milyen összetevőkből készül, és az sem, milyen filterben van (ha egyáltalán iszik filteres teát). Ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy imád kertészkedni, és nem pusztulnak el otthonában a növények, maga is megtermesztheti otthon a teába valót. Nyilván nem a klasszikus teacserjére gondolunk, de Cassie Liversidge kertész az Apartment Therapynek javasolt öt olyan, házilag is termeszthető növényt, amikből finom tea készülhet.

shutterstock 92961100
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lófejek nőnek ki a földből Skóciában

bb 2014. április 12., szombat 20:37

Újabb látványos alkotással lepte meg Skócia lakosait a leginkább helyspecifikus műveiről ismert skót figuratív szobrász, Andy Scott, aki ezúttal két lenyűgöző látványt nyújtó, 300 tonnás és 30 méter magas acél lófejet készített Falkirk városának. Az 1964-ben született művész megvilágítható, The Kelpies névre keresztelt műve a Forth és a Clyde csatorna, valamint az Északi-tenger találkozásánál található.

10 dolog, amire a milánói designhéten jöttem rá

Gyulai Bence 2014. április 12., szombat 15:55

Az évi rendes milánói designhét fő attrakciója a Salone del Mobile, azaz a Nagy Nemzetközi Bútorkiállítás. Aki a designban utazik, de a szalonban nem vesz részt, mert túl kicsi, túl menő, vagy túl sok minden egyébbel foglalkozik a bútorokon kívül, az kiállíthat a Fuorisalone név alatt futó helyszínek egyikén, amikből most már három nagy van és nagyon sok kicsi. Mi a három nagy közül a legnagyobbat néztük végig, a via Tortona nevű utcát és környékét. Öt évvel ezelőtt voltam itt utoljára, akkor magyarokkal is találkoztunk. Ilyen találkozásra idén nem került sor, de néhány –remélhetőleg fontos és/vagy érdekes – megállapítást azért így is sikerült tennem a korábbi tapasztalatokhoz képest. Pontokba szedtem őket, véletlenül kereken tíz lett.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés