RAKTÁR

Tudja, milyen a szomszéd lakása?

etelka 2014. május 21., szerda 14:22

Egyszerű, kicsit giccses, láthatóan unalmas - valami ilyesmi kép élhet sok ember fejében, amikor az osztrák belsőépítészet vagy design szóba kerül. Ennél azért jóval megnyugtatóbb a helyzet, bár az tény, hogy szomszédaink hihetetlenül kötődnek a hagyományos értékekhez, és azt szeretik újragondolva viszontlátni.

A szomszéd lakása című rendezvény apropóján beszélgettünk Manuela Freigang designerrel, arról, hogy hogyan látja ő az osztrákokat, és tényleg kakukkos óra meg dirndlis láda van-e mindegyik lakásban.

"Érdekes, hogy Ausztria egyes régiónak nem csak a gasztronómiája, hanem a bútorai, építeszete is jelentősen el tud térni egymástól. Alsó-Ausztia, mely a borairól ismert, sok mindent vett át a szomszédos országoktól, ugyanakkor erősen érezni rajta, hogy a bor áll a középpontban" -magyarázta Freigang.

A vidék egyik ismert épületét, mégsem egy osztrák, hanem az amerikai Steven Holl tervezte. A Langenloisban található Loisium bormúzeumként funkcionál, a tömör épületet lágyítják az ablakok

Loisium bormúzeum
Loisium bormúzeum
Fotó: Robert Herbst/Loisium

Az osztrák lakásokban hagyományosan sok a fa, a bükköt és a furnért majdnem minden lakásban megtaláljuk, mégis arra a kérdésre, hogy mi az a bútor, amely szinte minden háztartásban fellelhető, az Ikea Billy polcára tippelt volna. 

Amit nagyon kedvelnek a szomszédok, az a thonet szék, a tervezők gyakran modernizálják, játszanak el a formájával, és adnak új értelmezést neki. Michael Thonet ugyan német volt, de mivel cégét a Gebrüder Thonet-et Bécsben alapította, és itt kezdődött a híres szék sorozatgyártása, ezért a mai napig is osztrákként tartják számon.Többek közt Hermann Czech vagy Robert Stadler gondolta tovább a formavilágot, hogy valami teljesen újat hozzon létre belőle.

Manuela Freigang szerint ami mindenképp fontos, hogy a fenntartható fejlődésre milyen nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek egyik oka, hogy Ausztriának nincs atomerőműve, a megújuló energia száma véges, ezért igyekeznek a napot és a szelet is maguk mellé állítani, amit a most megépítésre kerülő házakban, középületekben egyaránt megtaláljuk.

A kiállításon a Hussl cég a tiroli hegyek által inspirált székeit lehet megnézni, a Stuben21 letisztult parasztbútorait, Jahn Kaht textilművész szőnyegeit, aki a Rahimi&Rahimi cég számára tervezett kopott hatású perzsaszőnyegeket, a Bene irodabútorait és a fiatalokat tömörítő Das Möbelt

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kecses porcelánbabák tengerésztetkókkal az új menőség

bb 2014. május 20., kedd 15:31

Párizsban a napokban nyílt meg a Galerie LJ-ben a skót származású művész, Jessica Harrison legelső egyéni kiállítása „Flash" címmel, melyen az 1982-ben született kézműves szobrait és kerámiákra készített variációit állítják ki június 24-ig – írja a nerdist.com, akik szerint ha a szezonban érdemben történik valami Párizsban, akkor ez a tárlat lesz az.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Papírtörlőtartó, ami az iPadet is elbírja: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

bb 2014. május 19., hétfő 22:14

Az életüket aktívan a közösségi oldalakon élők nagy örömére a videojátékokban és különböző innovatív termékekben utazó CTA Digital a napokban piacra dobta legújabb fejlesztését, egy minden bizonnyal hiánypótló terméket, az iPad tartóval ellátott papírtörlő állványt – írja nagy meglepetésünkre a gizmodiva.com.

digital-paper-towel-holder-1
Fotó: amazon.com
Távolról sincs vége, olvasson még »
665 szavazat 671 szavazat

Ezekkel fognak a pasik élvezkedni a nyáron

etelka 2014. május 19., hétfő 15:14

A világ egyik legjobb játéka magasnyomású mosóval nekiesni a terasznak vagy a kerti lépcsőnek, de szinte bármire használható, tavasszal pedig mindenkire rájön a takaríthatnék. A németek évente 500 ezer mosót vásárolnak, a tipikus vásárló férfi, és nem kevesebbet vár el, mint a gyerekbicikli lecsutakolását, a kert bútor megszépítését, és az alga eltüntetését a télre leengedett kerti tóból. Na és mindez történjen vegyszerek nélkül.

A német Test magazin végignézte a kínálatot, hogy milyen magasnyomású mosók elérhetőek a piacon, és hosszú tesztelésnek vetették alá őket. Németországban a Kärcher cég szinonimája a mosóknak, ezért tőlük 3 készüléket is teszteltek, hogy kiderüljön, tényleg érdemes-e ezt venni, vagy felesleges a márkatermék, jó a sajátmárkás is.

A teszt helyszínéül kiválasztott út azóta ragyog, bár sikerült a lerakott kövek közül a homokot is eltávolítani a lelkes próbálkozóknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ellepik a berlini repülőteret a dizájnercuccok

bb 2014. május 18., vasárnap 18:42

Alig dolgoztuk fel a Milánói Designhéten látottakat, máris nyakunkon a következő ígéretesen hangzó program dizájnmániásoknak. A nemzetközi design fesztivál résztvevőjeként a Berlin Tempelhof repülőtér, vagy ahogy a helyiek hívják „ City Airport” május 28. és június 1. között ad otthont a DMY Berlinnek, mely immár 12. alkalommal mutatja a legújabb kortárs építészeti, belsőépítészeti és formatervezői terveket.

DMY News 2014.png
Fotó: facebook.com/dmyberlin
Távolról sincs vége, olvasson még »

Talpalatnyi kelet az udvarban: készítsen japánkertet!

Toma 2014. május 17., szombat 15:45

Ahány ember, annyi kert, ám ha valaki kerttervezésre adja a fejét, érdemes figyelembe vennie, hogy vannak bizonyos stílusok, melyek meghatározzák az egész hangulatát. Akárcsak a lakberendezésnél vagy az öltözködésnél, itt sem feltétlen érdemes ezeket keverni, mivel akkor zűrzavarossá válik az egész és nem fog egységes, harmonikus képet mutatni. Sorozatunk első részében bemutatjuk, hogy mi jellemzi a japán stílusú kertet, illetve, hogy milyen növényekben, kiegészítőkben célszerű ilyenkor gondolkodni. Cikkünk megírásában segítségünkre volt Ónozó Krisztián kertészmérnök,és az Evergreengarden külső szakértője, Kaszab László.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meztelencsigás fejhallgató: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

bb 2014. május 17., szombat 09:13

Nem hittük volna, hogy egyhamar felül lehet múlni a japánok csótány formájú iPhone tokját, pedig a prágai székhelyű Klára Pernicovának sikerült még az óriáscsótánynál is visszataszítóbbat alkotnia. A művész ugyanis egy rendkívül zavarbaejtő és hátborzongató fülhallgatót tervezett, melynek egyik végére egy élethű csigát, a másik oldalára pedig annak meztelen mását applikálta. – írja a boingboing.net.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1050 szavazat 944 szavazat

A jövő asztala telefont tölt és WiFi jelet fog

bb 2014. május 16., péntek 09:31

Jó pár izgalmas dolgot bemutattunk már az idei Milánói Designhétről a cserélhető szemüvegszártól az újragondolt designer székekig, de nehéz volna szó nélkül elmenni a holland tervező csapat, a Studio Maks látványos, felhő-szerű hullámzó asztala mellett. A "Cloud Table" néven bemutatott bútor ugyanis több, mint egy szellemes és látványos megoldás arra, hogyan ültessünk le sok embert egyetlen asztalhoz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyarok menetelnek a világsiker felé

zezse 2014. május 15., csütörtök 16:22

Két magyar versenyző is bekerült az idei Electrolux Design Lab nemzetközi dizájnpályázat második fordulójába, és ha úgy haladnak, mint eddig, akkor jó eséllyel a harmadik fordulóban is ott lesz a helyük. Kovács Apor és Koczka Kristóf is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója, összesen 43 ország 1700 pályázójából választották be őket a legjobb 100 közé, írja honlapján az Electrolux.

A versenyre bárki nevezhetett, több kategória van, légtisztítás, textilápolás, kulináris élvezetek közül lehetett idén választani.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyennek képzelik a nyarat a svédek

etelka 2014. május 15., csütörtök 14:50

Visszanyúlt a gyökerekhez az IKEA, legalábbis az új NORNÄS kollekciójában, melyek egytől-egyig fenyőből készültek, és nagyon letisztultak. Marianne és Knut Hagberg tervezők nem titkolt célja volt, hogy egyedivé alakításra ösztönözze az embereket, illetve, hogy olyan bútort tervezzenek, melyek szinte minden stílusba beilleszthetőek. A fa egyedi vonásait direkt nem takarták el, a göcsörtök és a fa egyedi vonásai minden bútoron megjelennek. A fa a svéd erdőkből származik, és a cég újratelepíti a kivágott növényeket. A kollekcióban számos praktikus tárgyat találni, mi arra biztatunk mindenkit, hogy mindenképp kezelje valamivel a fenyőt, mert egyrészt még akkor is képes szúrni, ha nagyon le van csiszolva, másrészt ezzel el lehet kerülni a sárgulást.

Utókezelni lakkal, páccal, olajjal vagy festékkel lehet, ha kültérre kerülne a bútor, akkor mindenképp két rétegben ajánlott lekenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez egy esernyő méretűre összecsukható bicikli. Tényleg.

Menő/Ciki

bb 2014. május 15., csütörtök 11:23

Mindenki látott már összecsukható kerékpárt, ez önmagában nem volna újdonság. De a ma ismert összecsukhatókkal meg tudja tenni, hogy becsúsztatja őket az átlagos méretű, most is viselt (oké, azért nem borítékretikül nagyságú) táskájába? Valószínűleg nem, mivel nem sokuk büszkélkedhet olyan kompakt mérettel, mint a valóban esernyő méretűre összehajtogatható, amit Gianluca Sada fejlesztett ki az elmúlt években. 

portable-compact-backpack-bicycloe-468x311
Fotó: sadabike.it
Távolról sincs vége, olvasson még »
945 szavazat 1395 szavazat

H.R. Giger nemcsak Alienekben volt jó

bb 2014. május 14., szerda 20:39

A napokban hunyt el az egyik legismertebb szürrealista sci-fi illusztrátor, a belsőépítészből lett grafikus, Hans Ruedi Giger, azaz H.R. Giger. Az 1940-ben született svájci származású festőt elsősorban megdöbbentő alkotásairól ismerjük, melyeket ő szerényen csak biomechanikai csodáknak nevezett. Egyik legismertebb műve minden bizonnyal az Alien–sorozat címszereplője, amiért 1980-ban Giger hazavihette a Legjobb Vizuális Effektekért járó Oscar-díjat is. Az Alejandro Jodorowsky által elkezdett és soha be nem fejezett Dűnében már korszakalkotó bútoraival hívta fel magára a figyelmet. Neki köszönhetjük többek között az ikonikussá vált Harkonnen-székeket, de tervezett asztalokat, tükröket, lámpákat és egyéb berendezési tárgyakat is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lusta kertészek szíve csücske: a szalmakert

etelka 2014. május 13., kedd 16:30

Szalmába ültetni? Normálisak ezek? Minek ültetnék szalmába, ha ott a föld? A megoldás nagyon egyszerű.

Sok érv szól a szalma mellett, ebből egy, hogy sokkal könnyebb anyag, mint a föld. A talaj helyett alkalmazott szalma akkor is jól jön, ha kevés a helyünk, nincs kedvünk sokat foglalkozni vele, vagy csak rossz minőségű a talaj ott, ahol élünk. Hatalmas előnye még a bálának, hogy a gyomok elkerülik, ráadásul mivel a bomlás során hő szabadul fel, ezért tovább maradnak benne meg a növények.

Lusta kertészeknek csodás lehet, ráadásul alig van vele munka. A Modern Farmer összegyűjtötte azokat a tippeket, melyek segítségével megfelelő minőségű szalmabálát állíthatunk elő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magyar dizájnereknek is jól megy az újrahasznosítás

bb 2014. május 13., kedd 13:16

Nemcsak a budai Bartók Béla utat lepték el a hétvégén a feltörekvő hazai dizájnerek, hanem a londoni Earls Court Exhibition Centre épületét is, ahol május 11. és 13. között a Pulse London kiállítás keretein belül öt magyar tervező mutathatta be ötletes kollekcióját.

A Hu+ névre keresztelt társaság mögött egy olyan Londonban befutni vágyó közösség dolgozik, akik célja, hogy ösztönözzék egymást és a Magyarországon élő kollégáikat az egyes munkafolyamatok során. A kapcsolatépítést fontosnak tartó csapat első hivatalos megjelenése volt a hétvégi program, melyhez a termékek a tervezők szerint a minimalizmus, letisztultság és modern megjelenés jegyében készültek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétvégére design boulevard lett a Bartók Béla út

etelka 2014. május 11., vasárnap 14:46

Egy hétvége a design jegyében - így lehetne összegezni a kicsit túlzó megnevezéssel „Bartók Béla boulevardon"  megrendezett Eleven eseménysorozatot, melynek egyik célja a design közösségformálás és környezetépítés, na meg a Bartók Béla út státuszának újrapozicionálása. Szombat délelőtt ez viszonylag kevés embert mozgatott meg, a szélen kívül szinte csak mi cirkuláltunk a helyszínek közt.

A program ráadásul nem is volt túlhirdetve, így sportszerű nehezítést jelentett a látogatók becsalogatása a műtermekbe, vendéglátóhelyekre és designboltokba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Plusz egy dimenzióval trükköző dizájnlámpák Tel Avivból

bb 2014. május 11., vasárnap 11:54

Kivételesen nem a Milánói Designhéten, hanem az innovatív és elborult ötletekre mindig vevő Kickstarteren tűnt fel a Tel Aviv-i Cheha Studio LED lámpa kollekciójával, mellyel egy 5 mm-es drótváz illetve egy speciális lézeres trükk segítségével 2D-s lámpáikból hoznak létre 3D-s formákat. – írja a mymodernmet.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hegyek közé ékelődő beton családi fészek Mexikóban

bb 2014. május 10., szombat 20:23

Nem először látunk szokatlan környezetbe helyezett épületet, azonban a mexikói építész, David Pedroza Castañeda hegyek közé ékelt, vörös betonból felhúzott, 7875 négyzetméretes idilli családi háza és birtoka mellett mégsem tudunk elmenni szó nélkül.

A három darab kétszintes blokkból álló, eldugott családi fészket ugyanis Mexikó észak-nyugati részére, az El Jonuco domboldalra tolták be a tervezők, aminek köszönhetően lakói valóban elmondhatják magukról, hogy a világtól elszigetelt helyen tengetik mindennapjaikat vagy pihenik ki a szürke hétköznapok fáradalmait.

Menő vagy ciki a kalapács, aminek nő a feje?

Menő/Ciki

bb 2014. május 10., szombat 18:25

A legtöbb amatőr, barkácsoló kedvű háziasszony számára a kalapács nem jelent többet egy szimpla szerszámnál. Pedig ami azt illeti, különböző munkafeladatok elvégzéséhez bizony különböző súlyú és méretű kalapács dukál. Jól ismeri a mesterek és a szakma igényeit az ipari dizájnban utazó tervező, Snežana Jeremić is, aki nemrég piacra dobta növelhető fejű kalapács kollekcióját.

Távolról sincs vége, olvasson még »
606 szavazat 704 szavazat

Vízesést tervezett konyhai csap helyett Philippe Starck

bb 2014. május 9., péntek 18:17

A nyolcvanas évek  óta ipari termékekkel és belsőépítészettel foglalkozó, széles körben ismert francia dizájner, Philippe Starck idén is folytatja a partnerséget a Hansgrohe Se egyik legmenőbb designer márkájával, az Axorral. A 65 éves Starck idén sem fogta vissza magát: elképesztően gyönyörű és különleges, átlátszó csaptelepet készített Starck V. néven a megrendelőjének – írja a design-milk.com

Távolról sincs vége, olvasson még »

Főzne teát madárból?

Menő/Ciki

bb 2014. május 9., péntek 16:14

Töretlen a népszerűsége az állatos holmiknak a piacon. Ezúttal a qdo.dk egyik madár formájú teatojásába és az ahhoz tartozó készletbe botlottunk bele, amit Pernille Vea tervezett a márkának. A „Birdie Swing” névre keresztelt terméket valószínűleg azoknak készítették, akik nem elégszenek meg egy találomra kiválasztott bögrébe dobott teafilterrel, mivel ennél sokkal jobban becsülik a gőzölgő tea látványát és az elkészítésével járó rituálét.

Pohárban hintázó madár formájú teatojás
Pohárban hintázó madár formájú teatojás
Fotó: firebox.com
Távolról sincs vége, olvasson még »
731 szavazat 806 szavazat

Waldorf iskolával nyert a legjobb hazai fiatal építész

zezse 2014. május 7., szerda 13:05

Egy 4000 fős pilisi falu iskoláját, a Kékvölgy Waldorf Iskolát és ezzel együtt Valkai Csabát díjazta a Magyar Építőművészek Szövetsége, ugyanis idén neki ítélték oda a Vedres György-díjat. A legjobb 40 év alatti építésznek szóló elismerést idén második alkalommal ítélték oda.

A kiírás alapján iskola- vagy kórházépülettel lehetett pályázni, a zsűri tagjai  - Tima Zoltán, Vadász Bence,Marosi Miklós és Földes László voltak. Mindannayian építészek, és mind Ybl-díjasok. A Valkai tervezte iskolaépület többek közt a debreceni Egyetem műszaki karának bővítését utasította maga mögé.

A bírálóbizottság többek közt az alábbit emelte ki: „az épület szakít az iskolák hagyományos kanonizált felépítésével, mégis azok minden fontos elemét – színháztermet és a 4 db tantermet - magában foglalja. A tiszta, egyszerű szerkesztésű ház rafinált harmóniája a gyerekrajzok világát juttatja eszünkbe." Az alábbi time-lapse videón megnézheti, hogyan épült fel az iskola, mely jelenleg az alsó négy osztálynak ad helyet.

Ilyen jó csomagolást kidobni se lesz szíve

bb 2014. május 5., hétfő 13:28

Általában külön szoktuk választani az általunk használt terméket és annak csomagolását, hiszen a termék az a dolog, amire szükségünk van, szemben a csomagolásával, melyet felbontás vagy használat után kihajítunk a szemetesbe. Persze, persze akadnak olyan hatásvadász cégek, akik ezt igyekeznek megnehezíteni, és gyakorlatilag a csomagolásra bízzák portékájuk eladását. Nem volt nehéz dolga a boredpanda.com-nak, amikor összeszedett néhány igazán ötletes külső dizájnt, amelyek valóban azt bizonyítják, hogy egy jól megtervezett borítás kiegészítheti, vagy akár fokozhatja is a termékek utáni vágyat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cserélje gyakrabban szemüvege szárát!

bb 2014. május 4., vasárnap 11:00

Nemrég ért véget a 2014-es Milánói Designhét, ahol az egyik legnépszerűbb kortárs japán designer, Oki Sato által alapított márka, a Nendo is felvonultatta legújabb vívmányát. A milánói Breta kerületében egyéni kiállítást kapott Nendo ezúttal egy tetszés szerint cserégetlhető, mágneses szemüvegszárral lepte meg a dizájntermékekre fogékony tömeget.

Magne-hinge-glasses-by-Nendo dezeen 6
Fotó: nendo.jp
Távolról sincs vége, olvasson még »

A kézművességre mennek rá az olasz dizájnerek

bb 2014. május 3., szombat 17:46

Továbbra is az áprilisi Milánói Designhéttől hangos a nemzetközi sajtó. Itt idén másodszorra mutatta be otthoni, konyhai és irodai kiegészítőit a kollektív designban utazó olasz márka, a Something Good a Salone del Mobile keretein belül. Az új generációs tervezőkből összeverődött csapat természetesen a feltörekvő fiatal dizájnerek placcán, a Spazio Rossana Orlandiban vonultatta fel a minőségi olasz anyagokból készült dekoratív gyűjteményét a közönségnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még 5 gyors, olcsó DIY ajándéktipp anyák napjára

gr 2014. május 3., szombat 15:56

Bár már vészesen közeleg az anyák napja, még bőven van annyi ideje, hogy egy több ezer foirntos vágott vagy cserepes virág helyett valami könnyen összedobható, mégis saját készítésű ajándékkal állítson be vasárnap hazulra. Az sem gond, ha nincsenek ötletei, mutatunk öt olyan megoldást, amit pillanatok alatt elkészíthet úgy, hogy közben a zsebében sem kell nagyon mélyre nyúlnia.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés